Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Başbakan Yıldırım: Siber saldırılarda caydırıcılık geliştirilecek - Teknoloji Haberleri

        Başbakan Binali Yıldırım Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen "Bilişim Zirvesi 2016" etkinliğine katılım sağladı. Başbakan Yıldırım Bilişim Zirvesi'nde açıklamalarda bulundu. Yıldırım yaptığı açıklamada bilişimde yeni modele geçileceğini belirtirken siber saldırılar konusunda da çalışmaların sadece saldırı önlemek adına olmayacağını ve caydırıcı önlemler de alınacağını ifade etti.

        Başbakan Yıldırım'ın konuşmasından notlar;

        * Operatörlerimiz Türkiye'nin her noktasında 3G erişimi sağlamışlardı. Bunun ardından 4.5G sağlandı. 5G'ye ve ötesine ilişkin açılımları içerecek biçimde yerli ürünler için çalışmalar devam ediyor. 31 Mart'ı 1 Nisan'a bağlayan gece 4.5G mümkün hale geldi.

        * Altyapı gereklidir ama yeterli değildir. İkinci ve en önemli diğer konu da üst yapıdır. Bir adım öne geçirecek yenilikçi ürünlere milli ve yerli akıl teriyle geliştirilen ürünlere ihtiyacımız var. Teknolojiyi üreten ülke olmamız için bütün imkanları seferber ediyoruz. 2023'te 10 büyük ekonomiden biri olma hedefimizi yapacağız. Ar-Ge'de 2023 hedefimiz gayri safi milli gelirimizin yüzde 2'sinin üzerine çıkmak.

        YENİ MODELE GEÇİLECEK

        * Bilişimle ilgili yeni bir gelişmenin olduğunu aklımızdan çıkarmamız lazım. Son 10 yılda yasal düzenlemeler bu dönemde gerçekleştirildi. İnternetten başlayarak istediğimiz düzeyde olmasa da indirime gidildi. 60. Hükümet döneminde ÖİV'yi indirdik. Mevcut vergi sistemimiz iletişim sektörümüzün gelişmesine ayak uyduran bir sistem değil. Çok basit anlaşılabilir sektörün hızını yavaşlatan değil, büyümesini sağlayan, vergi geliri sağlayacak yeni bir modelini hayata geçireceğiz. Vergi sistemini bilişim sektörünün ayak bağı olmasının önüne geçeceğiz.

        * Ülkemiz internet kullanımında çok daha hızlı büyüdü. AİKER bir ofisini Singapur'a birini İstanbul'a açtı. Artık sadece Amerika'da değil bilişim dünyanın her yerinde yaygınlaşacak. Geride kalan çağda en büyük güç paraydı. Şimdi para değil, şimdi bilgi. Bilgiye sahipseniz güce de sahipsiniz. Türkiye'yi gelecekte en saygın noktalarda görmek istiyorsanız bilgiyi satın almak olmaz.

        * Bakkallarda küçük dükkanlarda iki fotoğraf vardır. Birinde sefalet içinde kasası boş, diğeri keyfi yerinde kasası doludur. Birinin sefalet içinde olanın veresiye veren, diğerinde peşin satan yazar. Gelecekte ise bilgiye sahip olanın kasası dolu, keyfi yerinde olacak. İşte bu sebeple Ar-Ge yatırımlarına ilişkin desteklere ara vermeden devam edeceğiz. 289 Ar-Ge merkezimiz var. 28 bin çalışanımız var. Kanuna ilave olarak sektöre ilave kaynak aktarmaya Bilim Sanayi Bakanlığımız başladı. Şu anda 4.5G'nin de yetkilendirilmesi kapsamında özel destekler veriyoruz. Çok daha önce tamamlanması gerekirdi. Hala tamamlanmamış olmasını bir eksiklik olarak görüyorum.

        'TEŞVİK PAKETİNİ YÜRÜRLÜĞE KOYDUK'

        * Bilginin üretilmesi kadar merkezde kalması önemlidir. Yakın zamanda sayıları artan veri merkezleri ülkemiz için önemli bir husustur. Daha bugün kararname ile çağrı merkezleri ile birlikte veri merkezlerinin kurulmasına çok büyük destek sağladık. Bina tahsisinden vergi kolaylığına işletme kredisine, enerjine desteğine kadar her türlü destek için çalışma yapacaklara yönelik teşvik paketini yürürlüğe koyduk hayırlı uğurlu olsun. Veri merkezlerinin zaman kaybetmeden kurulması şimdiki beklentimiz.

        * Ülkemiz sadece bilgiyi üreten, sahip olan değil, kullanan da olacak. Ülkemiz üzerinden trafiğin sağlanmasına da katkı sağlanacak. Verilerin de Türkiye'de kalmasına vesile olacak. İnternet platformlar Facebook, Twitter gibi içerik sağlayıcılarının da verileriyle ilgili imkan sağlayacak çalışmalar yapılacak. Yasal düzenlemelere ihtiyaç var. Bazı farklı yorumlar davalarda olduğunu görüyoruz. Yer sağlayıcı sorumluluğunu içerik sağlayıcıya yaptırmak gibi.

        'YENİ BİR OLUŞUM SAĞLANACAK'

        * Yapılan çalışmalar bilişim sektörünün büyümesine verdiğimiz önemi ortaya koymaktadır. Güvenlik tehditlerini de aynı oranda ciddi görüyoruz. Siber güvenlik konusunda önemli çalışmalar devam ediyor. Eylem planı uygulamaya girmiş durumda. Siber güvenlikle ilgili üniversitelerde yüksek lisans doktora çalışmaları hızlandı. Bununla yetinmiyoruz. Sadece siber savunma değil, caydırıcılık konusunda da önemli adımları atmış olacağız.

        * Siber saldırıları bir yandan önlerken bu kötü niyetli faaliyetlere karşılık verecek caydırıcılığı geliştirmek. Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi Eylem Planı da başlıyor. Bütün paydaşları bir araya getiren bu çalışmanın önemli olduğunu düşünüyorum. Kamunet nedir, güvenli internetin kamuda başlatılan bir adımıdır. En azından kamudaki iletişimin bir özel ağ üzerinde yapılması kamu iletişiminin güvenli bir ortamda gerçekleşmesi. Kamunet ağı üzerinden veriler daha güvenli olacak.

        * Yeni bir ekosistemin oluşumu sağlanacak. Siber tehditlere karşı mücadelede yeni eylem planı yeni çalışmaları da beraberinde getirecek. Laf üstüne laf koymak yerine taş üstüne taş koyma zamanı. 14 yıl boyunca hep bunu yaptık. Bugünlere geldik. İşimiz bundan sonra çok daha fazla olduğunu bilmenizi istiyorum. Ulaşımda hız felaket bilişimde berekettir. Bu konuda belediyeler ve Ulaştırma Bakanlığımıza çok çalışmak düşüyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ