Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Mobil Rusya, kendi işletim sistemini duyurdu. Peki Rusya'nın işletim sistemi ne? Hangi işletim sistemi? - Teknoloji Haberleri

        Rusya, son zamanlarda ABD merkezli her türlü yazılım ve çevrimiçi platformları yasaklama veya kendi yazılımlarıyla değiştirme kampanyasına oldukça ilgi göstermeye başladı. Son olarak Microsoft ürünlerine de yasaklama getiren Rusya hükümeti, mobil platformlarda Android ve iOS işletim sistemleriyle ABD'nin hüküm sürmesinden oldukça rahatsız.

        Bu rahatsızlıkla ilgili olarak bugün ilk adımı atarak, Rusya bundan böyle ülkenin resmi işletim sistemi olacak olan platformu duyurdu. Jolla firması tarafından geliştirilen Sailfish adlı işletim sistemi, Rusya'nın resmi işletim sistemi olarak kayıtlara geçti.

        Aynı zamanda Sailfish işletim sistemini kullanan her türlü mobil cihaza direkt olarak destek vereceğini açıklayan Rusya hükümeti, Rus vatandaşlarının Sailfish'e yönelmesini amaç olarak belirledi.

        Sailfish işletim sistemi nedir, özellikleri nelerdir?

        Sailfish işletim sistemi, eski Nokia çalışanları tarafından hayata geçirilen Jolla şirketine ait bir işletim sistemidir. Dünya genelinde pek fazla kullanımı olmayan Sailfish, altyapı olarak Linux tabanlı hizmet veriyor.

        İşletim sisteminin yaratıcısı Jolla firması, Sailfish ile ilgili yaptığı açıklamada sistemin açık kaynak kodlu olduğunu duyursa da, aslında Sailfish'te birçok yapı kapalı kaynak kodlu.

        Sailfish'in Rusya'nın resmi işletim sistemi olmasıyla birlikte yerelleştirme çalışmaları için de Open Mobile Platform şirketiyle anlaşma sağlandı. Open Mobile Platform şirketi, Sailfish işletim sisteminin yerelleştirme işlemlerini üstlendi.

        Sailfish işletim sistemli mobil cihazların ise 2017 yılı itibariyle tüm Rusya genelinde satışa çıkması bekleniyor. Tam olarak hangi özellikleri barındıracağı hakkında net bir bilgi şuan yok.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ