Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji İnternet Windows 8 için geri sayım! - Teknoloji Haberleri

        Selin Kunt Zengin / Habertürk

        26 Ekim’da dünya lansmanı yapılacak olan Windows 8, üçüncü çeyrek finansal rakamlarını açıklayan Microsoft'un umut kapısı olabilir. Masaüstü ve taşınabilir bilgisayar sektörünü dominize eden Microsoft'un işletim sistemi Windows satışları, tablet piyasasının hızlı yükselişi ve kullanıcıların mobil cihazlar için farklı işletim sistmelerini tercih etmeleriyle düştü. Fimranın amiral gemisi olan Windows işletim sisteminin satışlarının düşmesi de finansal rapora gelirlerin düşüşü olarak yansıdı.

        Microsoft bu hafta, özellikle mobil cihazlar için tasarlanmış olan Windows 8 ile esk,i şaşalı günlerini yakalamayı hedefliyor.

        PATENT SORUNU YOK

        Windows 8, cihaz üretici firmalar tarafından tercih edilmeye başlandı bile, Lenovo ve HP yeni işletim sistemine sahip cihazlarını tanıttı. Samsung'un Berlin'de tanıttığı 4.8 inch ekranlı, 8 megapiksel kameraya sahip ATIV S'de Windows 8'i tercih etmesi Android'in manevi kardeşi sayılan firmanın tabletlerinde bir değişikliğe gidebileceği en azından 2 işletim sistemli seçeneği düşündüğü şeklinde yorumlandı.

        Apple ile Microsoft arasında uzun yıllar önce yapılan bir nevi centilmenlik anlaşması da denilebilecek, bir lisans anlaşması var. İki firma bazı patentleri ortak kullanabiliyor ancak birbirlerinin tasarımlarını kesinlikle kopyalayamıyorlar.

        Bu yüzden Windows işletim sistemi kullanan bir firma herhangi bir hukuksal sorun yaşamayacağını biliyor.

        TÜRKİYE'Yİ UNUTMADI

        Microsoft daha çıkmadan Windows 8'de yeni TL karakterinin yer alacağını duyurdu. Windows 8’in gelişiyle birlikte, Türkçe klavyelerde artık Türk Lirası’nın yeni sembolü de kullanılabiliyor olacak.

        Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın yeni sembolü duyurmasının ardından Microsoft Türkiye’nin Merkez Bankası ile başlattığı ortak çalışma sonucu öncelikle Unicode organizasyonuna gerekli başvurular yapılarak yeni sembol Unicode karakter kümesine dâhil edildi. Ardından Windows mühendisleri yeni karakteri Windows 8’in içine eklemek için gerekli çalışmalarını tamamladılar. Yeni TL sembolüne Türkçe Q ve Türkçe F klavyelerde AltGr+T tuş kombinasyonu ile ulaşılıyor. Bunun yanı sıra yeni sembol sanal klavyede de yer alıyor.

        Microsoft bugün yaptığı bir açıklamayla yeni TL ile ilgili güncellemenin Windows Vista ve Windows 7 işletim sisemleri için de hazır olduğunu duyurdu.

        Ayrıca uygulama dükkanı için de Türkiye'deki yazılımcılara çağrıda bulundu. Türk uygulamalarının Windows 8 Mağaza’da yer alması için Türkiye’deki yazılım ve uygulama geliştiricileri davet eden Microsoft, mağazanın tamamen Türkçe ve TL satınalma seçeneği ile pek çok gelir modelini destekleyeceğini belirtti. Geliştiricilere uygulamalarını ücretli veya reklam gelir modeli ile destekli olarak ücretsiz yayınlayabilmenin yanı sıra uygulamayı indirenler için kısıtlı deneme sürümünü de dahil ederek ücretli olarak yayınlayabilme imkanı sunuldu.

        YAZILIMCILARA ÖNCELİK TANINDI

        Yazılım geliştiriciler, BT uzmanları ve iş ortakları kapsamındaki bazı özel kullanıcılar, RTM kodlarına erken erişim hakkında sahip oldu.

        15 Ağustos: Windows 8 için uygulama geliştirenler MSDN abonelikleri üzerinden Windows 8’in son sürümünü indirerek ve Windows Dev Center üzerinden Visual Studio 2012’nin son sürümüne erişim sağlayabildi.

        15 Ağustos: Kurumlarında Windows 8’i test eden IT uzmanları Windows 8’in son sürümüne TechNet abonelikleri aracılığıyla ulaşabildi.

        16 Ağustos: Yazılım Güvencesi bulunan müşterilerimiz Windows 8 Enterprise sürümünü Hacim Lisanslama Hizmet Merkezi (Volume License Service Center - VLSC) üzerinden indirebildi ve Windows 8 Enterprise’ı kurumlarında deneyimleyip yaygınlaştırabilme imkanını yakaladı.

        16 Ağustos: Microsoft Partner Network üyeleri Windows 8’e erişebilecekler.

        20 Ağustos: Microsoft Action Pack Providers (MAPS) için Windows 8’e erişim sağlandı.

        1 Eylül: Yazılım Güvencesi bulunmayan fakat Hacim Lisansı sahibi müşteriler Microsoft Hacim Lisanslama İş Ortakları üzerinden Windows 8 satın alabildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ