Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Turizm Yurtdışı Tatil Fırsatları Çin'in hedefindeler! - Turizm Haberleri

        Turizmden daha fazla gelir elde etmek isteyen Çin, kısa süre önce 45 ülke vatandaşına başlattığı Pekin'de vizesiz kalma uygulamasına, Şanghay şehrini de kattı. Söz konusu ülkelerin transit yolcuları, Çin'in finans ve ekonomi merkezi Şanghay'da 72 saat vizesiz kalabilecek.

        Uygulama sadece havayoluyla gelen transit yolcuları kapsıyor. Şartlar arasında, Pekin'de olduğu gibi Şanghay'a gelecek yabancıların da, varmadan önce gideceği üçüncü ülke biletini ibraz etmesi gerekiyor. 72 saat uygulaması, giriş vizesinin vurulduğu saatten itibaren başlıyor.

        Çin hükümeti tarafından onaylanan vizesiz transit yolcu uygulamasına göre, Şanghay'ın Hongqiao ve Pudong havalimanlarından giren transit yolcular, şehirde 72 saat kalmanın keyfini yaşayacak. Uygulama Pekin gibi 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren başlayacak.

        Şanghay'daki havalimanlarında vize muafiyeti uygulanacak ülke vatandaşları için özel bir hat kurulacak. Transit gelen yolcular, başka şehirlere ise gidemeyecek; aksi halde ülkeye kanunsuz girmiş sayılacaklar.

        UYGULAMAYLA PEKİN'E 800 BİN YOLCU GELECEK

        Çinli uzmanlar Pekin'deki uygulamanın, Pekin Başkent Uluslararası Havalimanı'nın bir uluslararası hava merkezi haline gelmesine yardımcı olacağını düşünüyor. Pekin Havalimanı yetkilisi Gao Lijia, yeni uygulamayla sadece 2013 yılında 600 bin ile 800 bin arasında transit yolcunun geleceğini tahmin ediyor. Yetkililer ayrıca turizm acenteleri ile söz konusu havalimanlarını yeni uygulamayla ilgili bilgilendirmeye başladı.

        Çin medyasına göre, söz konusu 45 ülke arasında Türkiye bulunmuyor. Çin'e transit olarak gelen Türk yolcular, Pekin'de 24 saatten fazla kalamıyor.

        Şanghay ise daha önce 32 ülkenin transit yolcularına şehirde 48 saat vizesiz kalma uygulaması yapıyordu. Çin medyasında, 2011 yılının ilk yarısında Pudong Havalimanı'ndaki 10,31 milyon yolcunun, 100 bininin transit yolcu olduğu belirtildi. Bu oran dünya çapında yüzde 25-30 civarında bulunuyor.

        Çin'in izin verdiği 45 ülke ise; Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç, İsviçre, Rusya, İngiltere, İrlanda, Kıbrıs Rum Kesimi, Bulgaristan, Romanya, Ukrayna, ABD, Kanada, Brezilya, Meksika, Arjantin, Şili, Avustralya, Yeni Zelanda, Güney Kore, Japonya, Singapur, Brunei, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar.

        ŞANGHAY'A 3 YIL İÇİNDE 100 OTEL DAHA YAPILACAK

        Çin'de en çok 4 ve 5 yıldızlı otelin bulunduğu Şanghay'a, 3 yıl içinde 80 ile 100 arasında otel yapılacağı da kaydedildi. Çin medyasında göre, Şanghay'da bu yılın ilk 9 ayında beş yıldızlı otellerin oda fiyatları yüzde 8,54 düşerken, başkent Pekin'de yüzde 10,9 artış gösterdi.

        2011'de Şanghay'ı 8,18 milyon yabancı turist ziyaret etti. Bu rakam 2010'dan yüzde 4 daha az. 2012'de ise şehri 8,25 milyon yabancı turistin ziyaret etmesi bekleniyor.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ