Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Gelecek vaat eden Bitcoin alternatifleri - Teknoloji Haberleri
        1

        Bitcoin’in inanılmaz derecede yükselişi alternatif kripto para birimlerine olan ilgiyi artırdı. Şu an piyasada 1300’ün üzerinde alternatif koin bulunuyor.

        2

        Bu koinlerin bazıları gelecek için umut verse de çoğu zamanla silinip gidecekler. “Hangi alternatif koinlere yatırım yapılmalı, hangi koinin ileride getirisi yüksek olacak?” sorularının cevaplarını sizler için Koinvizyon'dan Eylem Cülcüloğlu ile konuştuk.

        3

        Alternatif koinlere yatırım yapacaksanız işlem hacmi yüksek olan koinleri seçmenizde fayda var. İşlem hacmi düştükçe spekülasyon ve dalgalanma riski artıyor.

        4

        Şu an piyasada en yüksek işlem hacmine sahip olan koinler sırasıyla: Bitcoin, Ethereum, Bitcoin Cash, Ripple, Dash, Litecoin, IOTA, NEO, Monero ve NEM.

        5

        Coinmarketcap.com adlı sitede koinlerin günlük işlem hacimlerini ve pazar büyüklüklerini takip edebilirsiniz.

        6

        Bir koinin işlem hacminin ve pazar payının yüksek olması o koine yatırım yapmak için yeterli bir sebep değil. İşlem hacminin yanında koinin kullanım alanı, teknolojisi ve arkasındaki geliştirici platformunu da incelemekte fayda var.

        7

        İsterseniz Coinmarketcap.com’da ilk 10’da yer alan koinleri kısaca inceleyelim:

        8

        1- Bitcoin

        Kripto para dünyasının kralı Bitcoin, gelecek için en iyi yatırım araçlarından birisi.

        9

        Wall Street analistleri, Bitcoin fiyatının 2021 yılında 100 bin doları aşacağını öngörüyor. Bitcoin için tavsiyemiz: Alın, tutun, uzun vadeli düşünün.

        10

        2- Ethereum

        Rus programcı Vitalik Buterin tarafından geliştirilen ve 2015 yılında piyasaya sürülen Ethereum 35 milyar dolarlık piyasa değerine sahip.

        11

        22 Kasım itibariyle 365 dolardan işlem gören Ethereum’un fiyatı Ocak ayında 8 dolardı. Ethereum’un fiyatı 10 ay içinde 30 kat arttı.

        12

        Ethereum, Bitcoin’in aksine GPU ile de üretilebiliyor. Madencilerin gözdesi olan Ethereum için tavsiyemiz: Alın, tutun, orta vadeli düşünün.

        19

        4- Ripple

        Ripple Transaction Protocol adı altında 2012 yılında piyasaya sürülen Ripple’ın şu anki piyasa değeri 9 milyar doların üzerinde.

        20

        Ripple dünyadaki ödeme sistemlerine bir alternatif olarak piyasaya çıktı ama bu konuda pek başarılı olduğu söylenemez.

        21

        Gerçek kullanım alanı çok kısıtlı olan Ripple’ın ileride kaybolup gideceğini öngörüyoruz. Bu yüzden tavsiyemiz: uzak durun.

        22

        5- DASH

        DASH ilk kez 18 Ocak 2014’de XCoin adıyla piyasaya sürüldü. Bir ay sonra koinin adı Darkcoin olarak değiştirildi.

        23

        25 Mart 2015’te ise Darkcoin, DASH adını aldı. Litecoin altyapısını kullanan bu koinin gerçek hayatta pek fazla bir uygulama alanı yok.

        24

        DASH’in fiyatı geçtiğimiz sene manipülatif hareketlerle yükseltildi ve pazar payı 3.8 milyar dolara çıktı.Manipülasyonlara çok açık bu koinden uzak durmanızı tavsiye ederiz.

        25

        6- Litecoin

        Bitcoin’e benzer bir altyapıya sahip olan Litecoin, 2011 yılında eski bir Google çalışanı olan Charlie Lee tarafından geliştirildi. Bitcoin’in aksine çok düşük işlem ücretlerine sahip olan Litecoin, hızlı bir ağa sahip.

        26

        Litecoin ağı üzerindeki işlemler Bitcoin’e göre 4 kat daha hızlı gerçekleşiyor. 22 Kasım itibariyle 70 dolardan işlem gören Litecoin gelecek için büyük umut vaat ediyor.

        27

        Gelişmiş teknik özellikleri, hızlı altyapısı ve düşük fiyatı nedeniyle Litecoin’e yatırım yapmayı tercih edebilirsiniz. Tavsiyemiz: Alın, tutun, uzun vadeli düşünün.

        28

        7- IOTA

        Nesnelerin interneti için güvenli bir iletişim ve ödeme altyapısı olarak 2015 yılında piyasaya sürülen IOTA, gelişmiş teknik özellikleriyle rakiplerinden ayrılıyor. IOTA’yı aralarında Bosch, Conensys, USBank ve Cisco’nun bulunduğu IOTA Vakfı destekliyor.

        29

        2.4 milyar dolar piyasa değerine sahip olan IOTA, 22 Kasım itibariyle 0.8 dolardan işlem görüyor. Gelecek için umut vaat eden bu koin için tavsiyemiz: Alın, tutun, uzun vadeli düşünün.

        30

        8-NEO

        NEO, 2015 yılında Antshares adıyla Çin’de piyasaya sürülmüştü. NEO projesinin temel amacı, dijital dünyadaki gerçek varlıkları birleştirecek bir finansal sistemin oluşturulması.

        31

        NEO’nun bu zamana kadar bu amacına ulaştığını söyleyemeyiz. Pazar değeri yüksek olsa da, arkasındaki geliştirici ekibin zayıflığı ve manipülasyona açık yapısı yüzünden bu koinden uzak durmanızı tavsiye ederiz.

        32

        9- Monero

        2014 yılında Bitcoin’e alternatif olarak piyasaya sürülen Monero gelişmiş bir altyapıya sahip.

        33

        Monero, mahremiyet, dağıtık yapı ve ölçeklenebilirlik üzerine odaklanmış durumda. Monero ağı üzerinde yapılan işlemlerin izlenemiyor olması, para birimine ekstra bir güvenlik getiriyor.

        34

        22 Kasım itibariyle 140 dolardan işlem gören Monero’nun fiyatı, 2016 yılında 1 doların altındaydı. Ethereum gibi GPU madenciliğine olanak tanıyan Monero, madencilierin de gözdesi konumunda. Monero için tavsiyemiz: Alın, tutun, orta ve uzun vadeli düşünün.

        35

        10- NEM

        2015 yılında Bitcoin altyapısını kullanarak piyasaya sürülen NEM yüksek pazar payına rağmen çok fazla bir teknolojik farklılık içermiyor.

        36

        Spekülasyonlara çok açık bir kripto para birimi olan NEM 3 Eylül’de zirve yaparak 0.32 dolara çıktı daha sonra da düşüş sürecine girdi. 22 Kasım itibariyle 0.20 dolardan işlem gören NEM için tavsiyemiz: uzak durun.