Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Erdoğan: Kobani'ye peşmerge geçişini Obama'ya ben teklif ettim Cumhrubaşkanı Erdoğan'dan flaş açıklamalar

        Peşmergenin Kobani’ye geçmesi konusunu daha önce ABD Başkanı Obama’ya önerdiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kobani kendileri için niye bu kadar stratejik onu anlamıyorum." dedi.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye'de nereden geçeceğine ilişkin birimlerimiz görüşüyor" ifadesi kullandı.

        Letonya ve Estonya ziyareti öncesi gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan'ın konuşmasından önemli satır başları;

        "PYD İLE PKK GRUPLARINA VERECEĞİNİZ DESTEKLER KABUL EDİLEMEZ"

        Kobani'ye geçişle alakalı olarak Obama'ya bu teklifi yapmıştım. Buradaki PYD ve PKK gruplarına vereceğiniz destekler bizim için kabul edilemez demiştim. Atılacak adım Özgür Suirye Ordusu ile kabul edilebilir, peşmerge ile işbirliği kabul edilebilir. Kendilerinin yaklaşımı burada süreç olarak bir sıkışma söz konusu denildi.

        "SİLAHLAR IŞİD'İN ELİNDE"

        Artık Dışişleri sözcüleri ve yardımcıları bir şeyler söylüyorlar bunlar farklı yorumlanıyor. En son sitelere düşen görüntüler ortada. Havadan atılan tüm silahlar PYD'ye atılıyor denilen silahların bir kısmının IŞİD'in eline geçtiği görülüyor. Böyle operasyon tanımlanamaz. Siz kime destek veriyorsunuz her şey ortada. Böyle tablo ile karşı karşıyayız. 2 gün geçti. Kobani düşmedi. Kaldı ki Kobani kendileri için niye bu kadar stratejik onu anlamıyorum. Çünkü Kobani'de sivil kalmadı.

        "NEREDEN GEÇECEKLERİNE YÖNELİK BİRİMLERİMİZ GÖRÜŞÜYOR"

        200 bin insana ev sahipliği yapıyoruz. Kobani'de savaşan insanlar var ve peşmergeye önce evet demediler sonra kısmen evet dediler bizde kendilerine yardımcı olacağımızı söyledik. Türkiye'de nereden geçeceği konusunda ilgili birimlerimiz görüşüyorlar. Onlar bunun lafını yaparak değil uygulamasını yaparak hayata geçirirler.

        "YANLIŞ OLDUĞU ORTAYA ÇIKTI"

        ABD’ye “PYD’ye verilecek her destek PKK’ya verilecek destektir” dedik. Bu konuda yapılanın yanlış olduğu ortaya çıktı C-130’lardan atılan silahların belki bir kısmı PYD’nin eline geçti ama bir kısmı da IŞİD’in eline geçti. Adamlar kendi sitelerinden bunun yayınını yapıyor günlerdir. Tamamı değil bir kısmı onların eline gitti demek doğru bir şey mi? Bunların çok daha akılcı çok da netice alıcı yolları varken “dostlar alışverişte görsün” mantığı ile böyle bir şey yapılamaz.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ