Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa "İşçilere 'Tuvaletinizi poşete yapıp vagonlara bırakın' dediler"

        Ahmet KIVANÇ / HT GAZETE

        Karaman’ın Ermenek İlçesi’nde madende mahsur kalan 18 işçinin kurtarılmasıyla ilgili umutlar, gün geçtikçe tükeniyor. Dördüncü günde su seviyesi yarı yarıya indirilirken, yeğeni madende mahsur kalan bir kadın, işçilere, “Tuvaletinizi madende giderin, zaman kaybetmeyin” denildiğini iddia etti

        ERMENEK’te 18 işçinin mahsur kaldığı madende kurtarma çalışması dördüncü gününe girerken, su seviyesi yarı yarıya indirildi. Ancak hâlâ 50 metre su ve balçığın çekilmesi gerekiyor. Kurtarma ekipleri, gece gündüz çalışarak işçilere ulaşmaya çalışıyor. Ermenek’te bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Karaman’daki maden işçilerinden bu yıl Alo 170 ihbar hattına 280 şikâyet geldiğini, bunlar arasında iş güvenliğiyle ilgili bir tane bile şikâyet bulunmadığını söyledi.

        ‘RİCA EDİYORUM KAPATMAYIN’

        Bakan Çelik, yeterli güvenlik önlemi alamayan küçük madenlerin kapatılmasına ilişkin tartışmanın anımsatılması üzerine, daha dün aşağıda kardeşi olan bir kişinin gelerek, “Rica ediyorum bu kaza sebebiyle ocağı kapatmayın” dediğini anlattı. Müfettişlerin denetim sonucu kapattığı madenler için “Eksiklikleri giderilince bir an evvel açsak” diye herkesin kendisini aradığını kaydeden Çelik, madenlerde yapısal sorunlar bulunduğunu, bu konuyu masaya yatırmak gerektiğini ifade etti.

        ‘TAMAMI SİGORTALI’

        Çelik, ocakta sigortasız çalışan bulunup bulunmadığı yönündeki soruya, “Çalışan sayısı bizdeki kayıtlarda 180 ve tamamı sigortalı. Sigorta sorunu olmadığını arkadaşlarımız tespit etti” yanıtını verdi. Ailelere yönelik bir yardım kampanyasının söz konusu olup olmadığı sorusu üzerine Çelik, “Asıl olan bu kazaların olmamasıdır. Olduktan sonra da hayat devam ediyor. Devletimiz bugüne kadar tüm yaraları sardığı gibi bundan sonra da üzerine düşeni yapacaktır. Kamunun üzerine düşen ne ise her zaman olduğu gibi yerine getirecektir” dedi.

        ‘TUVALET İÇİN ZAMAN KAYBETMEYİN’

        Yeğeni madende mahsur kalan L.G. isimli bir kadın ise şok bir iddia ortaya attı. Torba yasa sonrasında verilen 45 günlük aranın ardından işçilerin yeniden işe başlatıldığını anlatan L.G., işçilere, yemek ve servisi kendilerinin karşılamasının yanı sıra “Tuvaletinizi madende giderin. Poşete koyup bunun için ayrılan vagona bırakın. Tuvalet için zaman kaybetmeyin” denildiğini iddia etti. İşçilerin tuvalet ihtiyacı için 375 metre gidip gelirken zaman kaybetmemelerinin istendiğini belirten L.G., ekmek parası için işçilerin bu koşullarda çalışmayı kabul etmek zorunda kaldıklarını söyledi.

        "SU SEVİYESİ YARIYA İNDİRİLDİ"

        ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan, Ermenek’te 18 işçinin mahsur kaldığı madende dün sabah yaptıkları incelemenin ardından çalışmalarda gelinen son durum hakkında bilgi verdi. Bakan Yıldız, madende suyun tahliyesinin hızlandığını, su seviyesinin yarıya indirildiğini ancak daha 50 metre su ve balçığın tahliye edilmesi gerektiğini söyledi. Yıldız, işçilere ulaşmak için kritik bir eşiğin aşıldığını, fakat bundan sonra her metre su çekildikçe hangi tabloyla karşılaşılacağını bilmediklerini vurguladı. Yıldız, “Bir metre sonra karşımıza ne çıkacak, göremiyorsunuz ki. İşçilerimizin üzerinde hâlâ su var” dedi.

        "HER METREDE NEFES ALMAK ZORLAŞIYORDU"

        ERMENEK’teki maden ocağında mahsur kalan işçilerin kurtarılması için yapılan çalışmaları incelemek üzere bakanlarla ocağa inen AA muhabiri Muhammed Boztepe, içeride kaldıkları yaklaşık 1 saatte yaşadıklarını anlattı. Muhammed Boztepe’nin izlenimleri şöyle: “İndiğimiz her metrede nefes almak, oksijen içlere doğru ilerledikçe nispeten azaldığı için biraz daha zorlaşıyordu. Tahta merdivenlerden indiğimiz çamurlu, soğuk ve havasız o ortama bir de karanlık ekleniyor. Görüş mesafesi çok düşük. Aşağı indikçe gruplar halinde işçilere rastlıyorsunuz. Her biri ayrı köşede, ellerinden geldiğince verilen görevi yapmaya çalışıyor. Kimileri tomruk taşıyor, kimileri çamuru temizliyor.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ