Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa İstanbul, Erzincan ve Elazığ'da büyük deprem uyarısı!

        İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Jeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Naci Görür, "Şu anda Marmara'da İstanbul bölgesinde, Erzincan'ın doğusunda Erzincan ile Karlıova arasında büyük birdeprembekliyoruz. Elazığ'ı da tehdit eden fay uzun zamandır suskun, enerji biriktiriyor ve korkumuz da ondan. Burada da büyükdepremler olabilir" dedi.

        Fırat Üniversitesi Kongre Merkezi'nde bugün düzenlenen, 'Elazığ ve Yakın ÇevresininDepremselliği, Diri Faylar, Aletsel ve Tarihsel DönemDepremleri' konulu panele konuşmacı olarak katılan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Jeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Naci Görür, İstanbul, Erzincan ve Elazığ'da büyükdepremlerin olacağını ileri sürdü.

        "İSTANBUL'DA BÜYÜK BİRDEPREMBEKLİYORUZ"

        Türkiye'de Kuzey Anadolu Fayı'nın enerjisini boşalttığını ve şu an enerji dolu olan Doğu Anadolu Fay Hattı'nda İstanbul ve Erzincan'ın doğusunda büyükdeprembeklediklerini açıklayan Prof.Dr. Görür, şöyle devam etti:

        "Kuzey Anadolu Fayı üzerinde, 1939 yılından bugüne kadar 7'nin üzerinde 7 büyükdepremmeydana geldi ve budepremler sonucu da yaklaşık 100 bine yakın insanımız hayatından oldu. Kuzey Anadolu Fayı, büyük ölçüde enerjisini boşalttı. Sadece şu anda Marmara'da İstanbul bölgesinde büyük birdeprembekliyoruz. Bir de Erzincan'ın doğusunda Erzincan ile Karlıova arasında büyük birdeprembekliyoruz. Diğer yerlerde enerji boşaldı. Ama Doğu Anadolu yani Elazığ, Elazığ deyince kent merkezini algılamayın. Bütün köyüyle, kasabasıyla Elazığ'ı da tehdit eden fay uzun zamandır suskun enerji biriktiriyor ve korkumuz da ondan, burada da büyükdepremler olabilir."

        "BEKLENENDEPREMELAZIĞ'I HALLAÇ PAMUĞU GİBİ ATAR"

        Elazığ'ın çevresinde aktif ve canlı faylar olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Naci Görür, beklenen büyükdepremin Elazığ'ı hallaç pamuğu gibi atacağını ve Elazığ diye bir şehrin yerinde kalmayacağını iddia ederek, şöyle konuştu:

        "Elazığ'ı tehdit eden faylardan biri; Doğu Anadolu Fayı, Bingöl Karlıova'ya gidiyor. Elazığ'a uzaklığı yaklaşık 20-25 kilometre. Burada olacak ciddi birdepremilla bunu bugün gibi algılamayın, ya da yarın gibi algılamayın. Belki 100 sene de olmayabilir. Belki 200 sene sonra olabilir fark etmez. Ama 200 sene sonra da Elazığlılar burada olacak değil mi? İşte burada olabilecek büyük birdepremElazığ'ı hallaç pamuğu gibi atar. Elazığ diye bir kent yerinde kalmaz. Zor ayakta durur. Eğer bu yapılaşmayla bu anlayışla sürdürürsek. Elazığ'ı tehdit edecek diğer bir fay; Malatya Fayı ve Ovacık Fayı. Ovacık Fayı 75-80 kilometre mesafededir. Nazımiye Fayı var, Elazığ'ı etkileyecek bir fay ve bir de Karakoçan Fayı var. Zaten burada da 6.1 büyüklüğünde birdepremoldu, yakın bir geçmişte. Dolayısıyla Elazığ dikkat ederseniz aktif canlı faylarla çevrilmiş durumda."

        "DEPREMLE İLGİLİ HİÇBİR CİDDİ İŞ YAPILMADI"

        Prof.Dr. Görür, Elazığ ile ilgilidepremuyarılarına rağmen hiçbir şey yapılmadığını,depremlerin Elazığ'ı nasıl etkileyeceğine dair çalışma olmadığını, 1-2 jeoloji çalışmasının 'Depremaraştırması' yapmak olmadığını söyledi. Prof.Dr. Görür, "Elazığ'da da bugüne kadardepremle ilgili hiçbir ciddi iş yapılmamıştır. Hiç kimse yapmamıştır. Ne Elazığ Belediyesi, ne Valiliği" diye konuştu.

        "ELAZIĞ VE ÇEVRESİ DUMAN OLUR"

        Elazığ'ın burnunun dibinde büyük bir tehlikenin varlığından bahseden Prof.Dr. Naci Görür, Sivrice-Palu arasında bir dahadepremolursa, Elazığ ve çevresinin duman olacağıuyarısını yaparak, "Bayağı ciddidepremler var. Doğu Anadolu Fayı üzerinde 7'nin üzerinde ciddidepremler var, hatta 7'den büyükdepremler var. Mesela 1874'de hemen Elazığ'ın burnunun dibinde 7.1 büyüklüğünde birdepremvar. 7.1 büyüklüğünde birdeprem, 23 kilometre. Bakın kent merkezini söylüyorum, kent merkezini darmadağın eder. Şimdi o zamanı bugün belki söyleyemiyoruz ama eğer 7.1 büyüklüğünde birdepremSivrice-Palu arasında bir daha olursa Elazığ ve çevresi duman olur" ifadelerini kullandı.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ