Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Tribünde Balkan gerilimi!

        Bülent GÜNAL-Nihat ULUDAĞ-Nur TOPÇU / SPOR SERVİSİ/ HT GAZETE

        SIRP taraftar Marka Ivkoviç’in, Euroleague D Grubu’nda 21 Kasım’da oynanan Galatasaray Liv Hospital- Kızılyıldız maçı öncesi bıçaklanarak hayatını kaybetmesinin ardından kan davasına dönüşen olaya Galatasaray’la aynı grupta yer alan Yunan basketbol takımı Olympiakos taraftarları da dahil oldu. Olympiakos’un ‘Gate 7’ adlı tribün grubuyla kardeş olan Kızılyıldız’ın “Delije” (Güçlü çocuklar) taraftar grubu, sosyal medya üzerinden birbirlerine destek mesajları yağdırdı. Sırp ve Yunan taraftarlar 18 Aralık’ta oynanacak olan Galatasaray- Olympiakos basketbol maçı için İstanbul’a gelmeyi planlıyor.

        GALATASARAY BAYRAĞI YAKTILAR

        Sosyal medyada karşılıklı tehdit mesajları göze çarparken, Atina ve Selanik’teki duvarlara “Türklere ölüm”, ‘Galatasaraylılara ölüm’ sloganları yazıldığı belirtildi. Olympiakos- PAOK basketbol maçındaysa ‘En iyi Türk ölü Türk’tür’ pankartı açıldı. Kızılyıldız’ın en büyük rakibi olan Partizan’ın taraftar grubu da Galatasaray taraftar grubu Ultraslan bayrağını yaktı. Grorabi taraftar grubunun, stadyumlarının Humkoj denilen tribününde yaktığı bayrağı, CSKA Moskovalı taraftarların Partizanlılara verdiği öne sürüldü.

        KORKUTAN MAÇLAR

        Galatasaray Sutopu Takımı, Sutopu Len Şampiyonlar Ligi’nde bir başka Sırp takımı VK Partizan’la 29 Kasım Cumartesi günü Belgrad’da karşılaşacak. UEFA Avrupa Ligi’nde ise Beşiktaş, 27 Kasım Perşembe günü Asteras Tripolis deplasmanına konuk olacak. Yunan basını, Olympiakos taraftar grubu Gate 7’nin ilk saldırısını bu maçta yapacağını yazdı. Emniyeti alarma geçiren bir başka maçsa Bandırma’da yarın oynanacak olan Banvit-Partizan EuroCup karşılaşması. Ayrıca 4 Aralık’ta da Euroleague’de Fenerbahçe, İstanbul’da Panatinaikos’u ağırlayacak.

        Bununla birlikte Kızılyıldız’ın THY Avrupa Ligi’nde TOP 16’ya kalması halinde Anadolu Efes ve Fenerbahçe; hatta grubunu 2. ve 4. bitirmesi halinde Galatasaray’la yeniden karşılaşma ihtimali bulunuyor. Fenerbahçe ve Efes kanadının, Euroleague yönetimine “Bizi aynı gruba düşürmeyin” talebinde bulunduğu öğrenildi.

        SIRP DIŞİŞLERİ’NDEN CİMBOM’A GÜVENCE

        Sarı-Kırmızılı takımın Partizan’la deplasmanda oynayacağı Şampiyonlar Ligi maçının iptal edilmesi gündeme geldi. Galatasaray Sutopu Takımı’nın normal şartlarda bugün Belgrad’a gidip maç gününe kadar Partizan’la hazırlık maçları yapması planlanıyordu. Ancak Ivkoviç’in ölüm haberi tüm planları altüst etti. Sarı-Kırmızılı kafilenin Sırbistan’a gidişi cuma gününe ertelenirken, Partizan kulübünden ‘güvenlik garantisi’ isteyen G.Saray’ın yanıt beklediği belirtildi. Eğer olumsuz yanıt gelirse Sarı-Kırmızılı takım Belgrad’a gitmeyecek. Sırbistan Dışişleri Bakanlığı’nınsa Galatasaray’a güvence vereceği öğrenildi.

        DELİJE: İNTİKAM AMACIMIZ YOK

        Tırmanan gerilimin ardından ilk olumlu adımsa Kızılyıldız taraftar grubu ‘Delije’nin sözcüsünden geldi. Taraftar grubunun sözcüsü, “Şu anda arkadaşımızı toprağa verdik. Herhangi bir intikam düşüncemiz ya da Türkiye Büyükelçiliği’ne saldırı planımız yok. Sadece üzüntümüzü yaşayacağız ve Marko’nun acısını çekeceğiz” diye konuştu. Türkiye Büyükelçiliği önünde yapılan protesto gösterilerine ilişkinse sözcü, “Bunu biz organize etmedik” dedi.

        KAMERALAR İNCELENİYOR

        25 yaşındaki Sırp taraftar Marko Ivkoviç’in ölümüyle ilgili olarak polis, maç öncesine ait son 6 saatlik kamera kayıtlarını saniye saniye inceliyor. Maç günü Kapıkule Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye giriş yapan 300 kadar Sırp taraftarın Sultanahmet’e yönlendirildiği ancak taraftarların “Biz polisin istediği yere gitmeyiz” diyerek sahil yolundan Abdi İpekçi Salonu’na gittikleri belirtildi. Marko Ivkoviç’in öldürüldüğü olaylara ilişkin yeni ortaya çıkan görüntülerde taraftarların kavga anı yer aldı. Cep telefonuyla çekilen ve bir kişinin “Murat bıçağı kap gel” dediği öne sürülen görüntülerde Foto Film Şubesi’nden bir polisin “Murat çabuk dışarı gel çabuk” dediği belirtildi.

        ATAMAN: SIRPLAR DOSTUMUZ

        MAÇIN ardından Sırp taraftarlara terörist dediği iddia edilen ve krizi tırmandırmakla suçlanan Galatasaray Başantrenörü Ergin Ataman son açıklamasında, “Sırplar bizim dostumuz” dedi. Ataman, “Benim menajerim Sırp. Çok sayıda Sırp arkadaşım var. Sırp oyuncuları kadrolarımda hep tercih ettim. Olaylar sonunda Sırp kamuoyunun önüne atılan ben oldum. Yıllardır Sırbistan deplasmanlarına gidiyoruz, hiçbir sorun yaşamadık. Ben Ergin Ataman olarak bu olayların ortasında kalmaktan çok rahatsızım. Bugün Twitter’ımı açtığımda Sırp bir profesörden gelen ‘Sorumluluk hissediyor musunuz?’ sorusunu gördüm. Onlar bu duygusallığı atlattıktan sonra bu dostluğa devam edeceğiz. Bu olayları kim yaptıysa biz onları lanetleriz’’ diye konuştu

        KARADAĞLI KOMUTANIN MASKESİNİ TAKTILAR

        IVKOVIÇ’i anma töreninde konuşan rahibin “Marko, Ortodoksluk için şehit oldu. Artık yeni bir Milos Obilic’imiz var” sözleri büyük tepkiyle karşılandı. Kızılyıldızlı taraftarların, kendileri gibi Ortodoks dinine mensup diğer Yunan ve Rus taraftar gruplarıyla temasta olduğu ve destek çağrısında bulundukları ifade edildi. Kızılyıldız taraftarları, 2’nci Dünya Savaşı döneminde Sancak ve Bosna’da birçok Müslüman’ı öldürdüğü ileri sürülen Karadağlı komutan Pavle Durisic’in maskesini takarak bu pozu verdi.

        EUROLEAGUE’DEN SORUŞTURMA

        EUROLEAGUE yönetiminin, Sırp taraftar Marko Ivkoviç’in ölümü nedeniyle Galatasaray ve Kızılyıldız kulüplerinin yanı sıra Türk polisinden ayrı ayrı rapor istediği öğrenildi. Bu raporların İspanya’daki Euroleague merkez ofisine ulaşmasının ardından Euroleague yönetimi ve disiplin komisyonu konuyu incelemeye alacak. Euroleague CEO’su Jordi Bertomeu, olayın üzerinde hassasiyetle durduklarını ve sağlıklı bir sonuca ulaşabilmek için tüm verileri titizlikle inceleyeceklerini ifade etti. Euroleague’in yapacağı değerlendirme sonrası önümüzdeki günlerde her iki kulübe de ceza verilip verilmeyeceği netleşecek.

        BASKETBOL LİGİ’NDE 10 SIRP OYUNCU VAR

        18 ülkeden 93 yabancı basketbolcunun forma giydiği Türkiye Basketbol Ligi’nde (TBL) ağırlıklı olarak ABD’li oyuncular (56) görev yapıyor. İkinci sıradaysa 10 oyuncusuyla Sırbistan var. Galatasaray Liv Hospital’da Zoran Erceg ve Vladimir Micov, Fenerbahçe Ülker’de Nemanja Bjelica ve Bogdan Bogdanovic, Anadolu Efes’te Nenad Krstic, Royal Halı Gaziantep’te Oliver Stevic, Trabzon Medical Park’ta Novica Velickovic, Rönesans TED Kolejliler’de Vanja Plisnic, Torku Konya’da Aleksandar Rasic ve Türk Telekom’da Milovan Rakovic oynuyor. Bunun yanında Fenerbahçe Ülker’de Zeljko Obradovic, Anadolu Efes’te Dusan Ivkovic, Banvit’te Zoran Lukic başantrenörlük koltuğunda oturan Sırp coach’lar olarak göze çarpıyor.

        MAÇI SIRP OYUNCU ALMIŞTI

        Galatasaray Liv Hospital ile Kızılyıldız arasındaki karşılaşma öncesinde salon dışında iki takım taraftarları arasında yaşanan olayların ardından salon içinde de gerginlik devam etmişti. Maçın ilk çeyreğinde Arnavut bayrağı açan bir Galatasaray taraftarına polis müdahale edince karmaşa yaşanmıştı. Bu arada kadrosunda 2 Sırp oyuncu (Erceg ve Micov) bulunan ancak buna karşın “F... you Sırbistan” diye tezahürat yapan Galatasaray seyircisi de bu açıdan ilginç bir tezat oluşturmuştu. Aynı maçta dolaylı da olsa bir Sırp olarak küfürlerin hedefi olan Erceg, 32 sayıyla ve özellikle de maçı normal süre sonunda uzatmaya götüren müthiş üçlüğüyle galibiyette büyük pay sahibi olmuştu.

        BEŞİKTAŞ’A DA GÜVENLİK TALEBİ

        Bu arada futbolda UEFA Kupası’nda Beşiktaş’ın, Yunan rakibi Asteras ile 27 Kasım’da rakip sahada oynayacağı maç için de özel güvenlik talebinde bulunulduğu öğrenildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ