Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Türkiye’den kimyasal uyarısı

        Bahar BAKIR / HT GAZETE

        BİRLEŞMİŞ Milletler (BM) Güvenlik Konseyi kararı gereği Suriye’deki kimyasal silahların Haziran 2014’e kadar imha edilmesi gerekiyordu. Ancak imha edilmesi gerekirken hiçbir adım atılmayan 13 kimyasal silah üretim tesisinin ülke ve bölge için tehdit oluşturduğunu belirten Türkiye, kimyasal silah üretim tesislerinin imhasına başlanmamasına tepki gösterdi. Türkiye, Suriye rejiminin bir an önce BM kararına uyması gerektiğine dikkat çekerek Suriye’ye yaptırım uygulanması çağrısında bulundu.

        Suriye’de rejime ait kimyasal stokların imhasında sorumluluk Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’ne verilmişti. İmha ile ilgili şu süreçler yaşandı:

        -Suriye rejimi, deklare ettiği kimyasalları ülke dışına çıkardı. Son sevkıyat 23 Haziran’da yapıldı.

        -Suriye’de bildirimi yapılan kimyasal silahların yüzde 88’inin imha edildi.

        -Suriye, 15 Mart’a kadar imha etmesi gereken 12 kimyasal silah üretim tesisinin (7 uçak hangarı, 5 yeraltı tesisi) imhasını geciktirdi. 24 Temmuz’da alınan kararla imhanın 60 gün içinde yapılması istendi.

        -Bu tesisler arasına risin maddesinin üretildiği bir tesis eklendi; imha edilecek tesis sayısı 13’e çıktı.

        -Suriye rejimi, eylül ayında 3 araştırma merkezini de bu kapsama aldı.

        Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü ile BM’nin Ortak Misyon Görevi’nin, 30 Eylül’de Suriye’deki çalışmaları sona erdi. Bu tarihten itibaren imha işlemlerini BM Proje Hizmetleri Ofisi üstlendi. Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü ve BM’nin Ortak Misyon Görevi, 10 Eylül raporunda, 2014’te Suriye’de klor gazının sistematik biçimde ve peş peşe kullanıldığını belirtti. Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü, 10 Ekim’de yaptığı bildirimde, 7 uçak hangarının imha işleminin ASAS adlı Suriyeli firma tarafından gerçekleştirileceğini, 5 yeraltı tesisin imhasını yapacak şirketin de belirlenmediğini rapor etti. Raporda, 12 tesisin imhasının, sözleşmenin imhası sonrasında 7 ay sürebileceği belirtildi.

        İMZASI VAR

        KIMYASAL Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW), merkezi Hollanda’nın Lahey kentinde bulunan hükümetlerarası bir organizasyon. Örgüt, kimyasal silah kullanımını yasaklayan Kimyasal Silahlar Sözleşmesi’ni imzalayan ülkelere sözleşmedeki kurallara uymayı ve ülkelerin elindeki kimyasal silahların imhasını teşvik ediyor. Suriye, Kimyasal Silahlar Sözleşmesi’ni 1997 yılında imzalamıştı. Anlaşmaya göre, Suriye’nin kimyasal silah bulundurması veya kullanması yasak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ