Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Antalya teleferik kazası son durum: 1 kişi yaşamını yitirdi, 17 yaralılar var! Konyaaltı'nda herkes tahliye edildi! - Son dakika haberler

        Antalya'nın Konyaaltı ilçesinde, Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne ait Sarısı teleferik hattında, dün saat: 17.28 sıralarında, teleferik hattının taşıyıcı direklerden biri yerinden koparak kabine çarptı.

        Kabinde manzarayı izlerken o anları kaydeden genç kızın kaza anında yaşadığı panik anları cep telefonu kamerasına yansıdı.

        21 KABİN HAVADA ASILI KALDI

        İçerisinde 8 kişinin bulunduğu kabinin tabanı çarpmanın etkisiyle kırıldı. İçinde 169 kişinin bulunduğu 21 teleferik kabini ise yerden 600 metre yüksekte asıldı kaldı.

        BİR KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

        Hayatını kaybeden Memiş Gümüş, 54 yaşındaydı.
        Hayatını kaybeden Memiş Gümüş, 54 yaşındaydı.

        Parçalanan kabinde bulunanlar metrelerce yükseklikten yere düştü. Feci olayda Memiş Enes Gümüş (54) hayatını kaybederken, 7 kişi yaralandı.

        EŞİ VE 2 ÇOCUĞU DA YARALANDI

        Avukat olduğu öğrenilen Memiş Enes Gümüş'ün, öğretmen olan eşi Kezban Gümüş ile çocukları L.G. (17) ve F.G.'nin (14) de kazada yaralandığı öğrenildi. Gümüş'ün eşi ve çocuklarının sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.

        YARALANAN 10 KİŞİ TEDAVİ ALTINDA

        Tahliye sırasında yaralanan 3 kişiyle birlikte, kazanın ilk saatlerinde 10 yaralı tedavi altına alındı. Teleferik hattında asılı kalan 21 kabinde bulunan yolcularsa mahsur kaldı. AFAD ve birçok yardım kuruluşuna ait 600'ün üzerinde kurtarma personeli olayın hemen ardından tahliye çalışmasına başladı.

        AFAD: RÜZGAR ÇALIŞMALARI OLUMSUZ ETKİLİYOR

        Şiddetli rüzgarın çalışmaları zorlaştırdığını belirten AFAD Başkanı Okay Memiş, çalışmaların titizlikle sürdüğünü, ancak kurtarma çalışmasıyla ilgili süre veremeyeceğini söyledi.

        HERKES KURTARILDI

        Antalya'da dün saat 17.28'de meydana gelen teleferik kazasında kabinlerde mahsur kalan son 13 kişi, 22,5 saat sonra helikopter ile kurtarıldı. İçerisinde çocuk ve yabancı tatilcilerin de bulunduğu grubu UMKE personeli karşıladı.

        BAKAN YERLİKAYA'DAN AÇIKLAMA

        İçişleri Bakanı Yerlikaya da yapılan kurtarma çalışmaların tamamlandığını bildirerek şu ifadeleri kullandı:

        "Dün akşam Antalya Konyaaltı’nda Sarısu teleferik hattında meydana gelen kazada maalesef 1️ vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 7️ vatandaşımız ise yaralanmıştı.

        Hayatını kaybeden vatandaşımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifa diliyorum.

        Teleferikte mahsur kalan vatandaşlarımızın kurtarma çalışmaları ise tamamlanmıştır. Mahsur kalan 2️4️ kabindeki 174 kişi başarıyla tahliye edilmiştir. Tahliye edilen vatandaşlarımızdan 1️3️’ü kontrol amaçlı hastaneye sevk edilmiştir.

        Sahil Güvenlik Komutanlığına ait 4️ Jandarma Genel Komutanlığına ait 4️, TSK ya ait 1️, OGM ye ait 1️ helikopter kurtarma çalışmalarında aktif olarak görev yapmıştır.

        Bölgeye AFAD, Antalya Büyükşehir Belediyesine bağlı İtfaiye, Sahil Güvenlik, Emniyet, Jandarma, MSB, OGM, Aile ve Sos. Hiz., 112 Sağlık, UMKE, Kızılay, STK ekiplerinden toplam; 607 arama kurtarma personeli (2.202 personel), 10 helikopter, 1 askeri kargo uçağı ve 1 keşif uçağı, 315 araç, 11 ambulans ile 2 drone görev yapmıştır."

        13 KİŞİ İÇİN GÖZALTI KARARI

        Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, teleferik kazasına ilişkin aralarında firma sorumlularının da bulunduğu 13 kişi için gözaltı kararı verildiğini açıkladı.

        Bakan Tunç şu ifadeleri kullandı:

        "Antalya'nın Konyaaltı ilçesinde faaliyet gösteren Sarısu-Tünektepe teleferik hattındaki teleferik direğinin kırılarak seyir halindeki kabinlerden birinin düşmesi sonucu 1 vatandaşımızın hayatını kaybettiği, 17 vatandaşımızın da yaralandığı olayla ilgili Antalya Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan adli soruşturma titizlikle sürdürülmektedir.

        Soruşturma kapsamında olayın nedeni ve sorumlularının tespiti için 1 Cumhuriyet Başsavcıvekili ve 1 Cumhuriyet Savcısının koordinasyonunda, 2 iş sağlığı ve güvenliği uzmanı, 2 makine uzmanı ve 1 elektrik uzmanı bilirkişisinden oluşan heyet, kabinlerde mahsur kalan vatandaşlarımızı kurtarma çalışmaları devam ederken detaylı olay yeri inceleme ve keşif çalışması yapmıştır.

        Bilirkişi heyetinin hazırladığı ön raporda olayın teleferiğin taşıyıcı direklerinin bağlantı noktalarında yer alan bağlantı elemanlarının yetersiz olması/korozyona uğraması ve taşıyıcı direklerde yer alan makara sistemlerinin hasarlı olması nedenleriyle taşıyıcı direğin bağlantı noktasından kırıldığı değerlendirilmektedir.

        İlgili işletmenin acil eylem ve tahliye planının mevcut olmadığı tespit edilmiş, bahsi geçen teleferik hattını işleten firma ile yine teleferik hattının bakım ve onarımından sorumlu firmanın sorumlu ve çalışanlarının da aralarında yer aldığı 13 şüpheli hakkında gözaltı kararı verilmiştir.

        Hepimizi üzen olayda hayatını kaybeden vatandaşımıza bir kez daha Allah’tan rahmet, yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar diliyorum."

        BAKAN KOCA: 17 KİŞİNİN TEDAVİSİ SÜRÜYOR

        Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şöyle dedi: "Antalya’nın Konyaaltı ilçesinde yaşanan, bir kişinin hayatını kaybettiği teleferik kazasında yaralanan 17 kişi hastanelere nakledilmiş olup, tedavileri devam etmektedir. Kabinlerde mahsur kalıp, kurtarılan 68 kişi ise ambulansta yapılan sağlık kontrollerinden sonra hastane nakline ihtiyaç duymadıklarını belirtti."

        SORUŞTURMA BAŞLATILDI

        İçişleri Bakanı Yerlikaya, yaşanan faciayla ilgili mülkiye müfettişlerinin görevlendirildiğini ifade etti. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından da adli soruşturma başlatıldığını söyledi.

        MSB: 1 ADET AS-532 COUGER GÖREVLENDİRİLDİ

        MSB: Antalya’da meydana gelen teleferik kazası sonrası mahsur kalan vatandaşları kurtarma çalışmalarına destek için Konya'daki 3'üncü Ana Jet Üs Komutanlığımızdan 1 adet AS-532 Couger tipi helikopter görevlendirildi.

        ALTUN: CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN GELİŞMELERİ YAKINDAN TAKİP EDİYOR

        Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın olayla ilgili tüm gelişmeleri yakından takip ettiğini, konu hakkında ilgili bakanlıklardan ve Valilikten anlık gelişmeler hakkında bilgi aldığını kaydetti.

        BÖCEK: SON BAKIMI 19 ŞUBAT-4 MART ARASINDA YAPILDI

        AA'da yer alan habere göre Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek de teleferiğin kendisinden önceki dönemde yapıldığını ve işletmesinin belediyeye ait firma tarafından devam ettirildiğini söyledi.

        Böcek, "Teleferiğin son yapılan yıllık bakımları, 19 Şubat-4 Mart tarihleri arasında, yılbaşı itibarıyla yapılmıştı ve biz de 5 Mart itibarıyla sezonu açtık. Çalışmalar, incelemeler hukuki ve adli yönüyle de devam edecektir. Bizim şu anki amacımız mahsur kalan vatandaşlarımızın bir an önce kurtarılmasıdır" diye konuştu.

        21 SAAT HAVADA MAHSUR KALDI İNER İNMEZ YERİ ÖPTÜ

        İHA'da yer alan habere göre Antalya’da 1 kişinin ölümüyle, 17 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan teleferik kazasında, yaklaşık 21 saat havada mahsur kalan ve helikopterle kurtarılan vatandaşlardan 58 yaşındaki Ayşe Hatice Polat, helikopter pistine iner inmez yeri öptü.

        SAĞLIK EKİPLERİ MÜDAHALEDE BULUNDU

        Akrabalarının sevinç gözyaşlarıyla karşılanan Polat’a, sağlık ekipleri ilk yardımda bulundu. Sedyeye alınan Polat’a sağlık ekipleri tarafından ilk müdahalede bulunuldu.

         Teleferik faciası: Ölü ve yaralılar var
        Teleferik faciası: Ölü ve yaralılar var Haberi Görüntüle

        'FELAKET GİBİYDİ'

        Büyük korku yaşayan Serap Gül, “Çok kötüydü, felaket gibiydi. Çocuklar için eğlenmeye geldik. Umduğumuz gibi olmadı. Biz 8 kişiydik, 4 turist vardı. Bizi kurtaranlardan Allah razı olsun" dedi. Çocukları için teleferiğe geldiklerini belirten Yasin Gül, “Ben zaten depremzedeyim bir de bununla karşılaştım. Diyecek bir şey bulamıyorum. Korkmadan dolayı değil de mahsur kaldık. Deprem nedeniyle bu etkiledi. Çocukların psikolojisi düzelsin diye getirdik başımıza geldi" diye konuştu. Sağlık Bakanlığı personeli, helikopterden inen kazazedelerin ellerini bir an olsun bırakmadı. Büyük korku yaşadığı gözlenen bir kadın ise uzun süre gözyaşı döktü.

        Diğer yandan kabinde mahsur kalan turistler, fotoğraf makineleri ile kendilerini kurtaran helikopterin fotoğraflarını çekti.

        DEPREMZEDE VATANDAŞ ANLATTI: ÇOCUKLARIMIN PSİKOLOJİSİ DÜZELSİN DİYE GETİRDİM, İYİCE BOZULDU

        Operasyonun 22’nci saatinde ailesiyle birlikte son kurtarılanlardan olan depremzede bir vatandaş, “Çocuklarımın psikolojisi düzelsin diye getirdim, iyice bozuldu” dedi.

        İHA'nın haberine göre Ramazan Bayramı’nın üçüncü günü Konyaaltı ilçesi Tünektepe Teleferik Merkezi’nde meydana gelen kazada, teleferik direğinin kırılması sonucu 1 teleferik hasar görmüş ve içerisindeki vatandaşlar düşmüştü. Olayda 1 kişi hayatını kaybederken, 10 kişi de yaralandı. Kaza sonrası teleferik çalışması durdu ve 24 kabinde yaklaşık 174 kişi mahsur kaldı. Havadan ve karadan operasyonlarla mahsur kalanlar dün akşam saatlerinden bu yana kurtarma operasyonları gerçekleştirdi. Son olarak operasyonların 23’üncü saatinde aralarında yabancı tatilcilerin de bulunduğu 174 kişi kurtarıldı.

        FOTO: İHA
        FOTO: İHA
        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ