Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Arınç'ın 'Maşallah' dediği vakıfta kavga çıktı!

        Deniz ÇİÇEK / HT GAZETE

        TBMM’de HDP’li Altan Tan’ın usulsüzlük iddiaları ile gündeme getirdiği Örfioğlu Vakfı’nda 1987 yılından bu yana “aile” kavgası yaşandığı ortaya çıktı. Vakfın TBMM’de gündeme geldiğini Habertürk’te gördüklerini belirten Aziz Urfioğlu, “Vakıfla ilgili pek çok usulsüzlük iddiası olduğu için Altan Tan, bunları Diyarbakır Milletvekili olarak duymuş olmalı. Arınç’ın da dediği gibi vakıfla ilgili çok fazla iddia var” dedi.

        Hem aileden olan hem de davalara bakan Urfioğlu, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın “Maşallah” dediği 2 bin dairelik arazi satışı konusunda ise şunları söyledi: “Şehrin en değerli yerinde 3 bin dönümlük bir arsa söz konusu. Ankara’daki Ümitköy gibi lüks yapılaşmanın olduğu bir gelişme alanı. Emsal sözleşmelerin tamamı, vakfın yaptığı sözleşmelerin 2 katı avantaj ile yapılıyor ancak vakfa 2 bin daire veriliyor. Aslında vakfın alması gereken daire sayısı 4 binin üstündedir. Büyük ihtimalle daireler alındı ancak vakıf malları arasına geçmedi, işin başındakilere ve görmezden gelenlere pay edildi.”

        Urfioğlu, vakfın pek çok gayrimenkul alım satımında benzer usulsüzlükler yapıldığını da savundu, “Vakfın 3 milyon TL’lik bir arazisi, kâğıt üzerinde 1 milyon TL’ye satılıyor. Aradaki 2 milyon TL’lik para ise vakıf kayıtlarına geçmiyor” diye konuştu.

        MALLAR TEK KİŞİDE

        Kanuni döneminde kurulan vakıf, 1987’den bu yana yönetimde olan aile üyesi Mehmet Tevfik Güven ile vakıftan gelir elde edemeyen Urfioğlu Ailesi arasında davalara da sahne olmuş.

        Avukat Aziz Urfioğlu, vakfın mallarını elinde tutan Güven’in, hiçbir vakıf malının olmadığı Mardin’deki yetkisiz bir mahkemede açılan dava ile vakıf yönetimini ve mallarını ele geçirdiğini belirterek, “Bu davanın iptali için yıllar süren yasal mücadele verdik. Mardin mahkemesi kararının hukuk dışı olduğu ortaya konulmasına rağmen, zamanaşımı engeli ile karşılaştık. O dönemden beri aile bireyleri hukuk mücadelesi veriyor” ifadesini kullandı.

        Urfioğlu, ailedeki pek çok kişinin “vakıf evladı” olduğu halde dışlandığını kaydederek, “vakfın yıllık gelirlerinin 20 milyon TL olduğunu anlattı. Urfioğlu, “2007 yılında pay verilen 8 aileye yıllık 5 bin TL ödeniyordu. Bu miktarın komik olduğunu söyleyip işin üzerine gidince bu miktar o yıl sonunda aylık 5 bin TL’ye çıkarıldı. Şu anda yıllık olarak her bir aileye gayri resmi olarak 300 bin TL civarında para ödeniyor. Aslında bu bedel en az 1.5 milyon TL olmalıdır” dedi.

        580 YILDIR 'KIZ'IN ADI YOK

        URFIOĞLU, vakfın kız evlatlarının tek kuruş gelir elde edemediğini belirterek, “Vakıflar Genel Müdürlüğü kayıtlarına göre 580 senedir bu ailede bir tane kız evlat doğmamıştır. Hiçbir müfettiş de ‘Ya sizde hiç kız evlat yok mudur?’ diye sormamış” dedi. Urfioğlu, sorunun çözümü için Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yaptıklarını kaydetti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ