Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Fethullah Gülen'e yakalama kararı, Savcıdan Fethullah Gülen için yakalama kararı talebi

        Serdar KULAKSIZ / Hayati ARIGAN / Fevzi ÇAKIR / HT GAZETE

        İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen 14 Aralık soruşturması şüphelileri arasında yer alan Fethullah Gülen hakkındaki yakalama talebi, İstanbul 1. Sulh Ceza Hâkimliği’nce kabul edildi.

        Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Hasan Yılmaz, mahkemeye ilettiği talep yazısında “kamuoyunda Hizmet hareketi olarak bilinen medya, ekonomi, bürokrasi alanında kanun ve nizamlara aykırı yapılandığı değerlendirilen suç örgütünün lideri olan şüpheli Fethullah Gülen’in 1998 yılında yurtdışına çıktıktan sonra bir daha ülkeye dönmediğinin giriş-çıkış kayıtlarından anlaşıldığını”, “atılı suçları işlediğine dair yeterli somut bulgulara ulaşıldığını” ve yurtdışında olması nedeni ile Gülen’e ulaşılmasının mümkün görülmediğini belirterek yakalama emri düzenlenmesini istedi. Talebi kabul eden İstanbul 1. Sulh Ceza Mahkemesi, Gülen hakkında yakalama emri ve müzekkeresi çıkardı. Emir ve müzekkerede şu 3 suçlama yer aldı:

        GÜLEN’E 3 SUÇLAMA

        -Cebir, tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılmak.

        -İftira sonucu mağdurun hapis cezası dışında adli ya da idari bir yaptırıma uğramasına neden olmak.

        -Silahlı terör örgütü kurmak veya yönetmek.

        ‘NITELIKLI IFTIRA’

        Savcılığın Gülen ile ilgili yakalama kararı talebinde, Gülen’in örgüt üyelerinin eylemlerinden sorumlu olduğu da öne sürüldü.

        Yakalama kararı talebinde gerekçeler şöyle sıralandı:

        -Var olan bulguları gerçeğe aykırı yorumlamak suretiyle en az 31 kez nitelikli iftira suçu işlenmesi.

        -Özellikle bu mağdurlardan tutuklu kalan 10 müşteki ile gözaltına alınan 20 mağdur olmak üzere toplam 30 mağdura yönelik aynı zamanda iftira ve kişinin hürriyetinden yoksun kılınması suçunun işlenmesi.

        Kararda “örgüt yöneticisi olan şüphelilerin örgüt amacı doğrultusunda işlenen tüm suçlardan sorumlu olduğu” da belirtildi. Örgüt üyesi olan kolluk görevlileri ile diğer medya çalışanlarının bizzat icra ettikleri veya yardım ettikleri eylemlerden sorumlu oldukları da kararda ifade edildi.

        INTERPOL'DEN KIRMIZI BÜLTEN TALEP EDİLECEK

        Hakkında yakalama kararı çıkarılan Fethullah Gülen yurtdışında bulunduğundan hakkında kırmızı bülten talep edilmesi bekleniyor. Karar önce Adalet Bakanlığı’na, oradan da İçişleri Bakanlığı kanalıyla Interpol Genel Sekreterliği’ne gönderilecek. Interpol talep kapsamında kırmızı bülten çıkaracak. Buna göre Gülen, ABD’de olduğu için, Türkiye suçluların iadesi anlaşması uyarınca ABD’den Gülen’i resmen talep edecek.

        ABD GÜLEN’İ VERECEK Mİ?

        Kırmızı bülten, bir suçlunun uluslararası düzeyde aranması, yakalanması ve akabinde iade edilmesi amacıyla Interpol’e üye ülkelerin talebi üzerine, Interpol Genel Sekreterliği tarafından çıkarılıyor. Söz konusu bülten İnterpol’e üye 190 ülkeye dağıtılıyor. Bültenin geçerlilik süresi 5 yıl. Gülen’in adresi belli, bu nedenle Türkiye kırmızı bülten kapsamında ABD’den resmen iade isteyecek. ABD, Türkiye’nin talebini kabul edebileceği gibi ret yanıtı da verebilir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ