Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik TİKA'dan "casusluk" iddialarına yalanlama Türkiye Almanya 3 Türk Casusluk Krizi

        Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanlığından Almanya'da 3 Türk'ün ''casusluk'' iddiasıyla gözaltına alınmasına ilişkin yapılan açıklamada, ''TİKA Başkanlığının halihazırda Almanya’da bir program koordinasyon ofisi bulunmamaktadır. Başkanlık, bugüne kadar faaliyet gösterdiği tüm ülkelerde görev alanının dışına çıkmadığı gibi, faaliyet gösterdiği ülkelerin iç mevzuatına aykırı bir çalışmanın içerisinde de olmamıştır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin son zamanlarda yurt dışında gerçekleştirdiği projeleriyle dikkat çeken kurumu olan TİKA'nın iddia edilen faaliyetlerle bağdaştırılma çabası ülkemize yönelik art niyetli bir saldırıdır'' denildi.

        Açıklamada, bugün bir gazetede ''Almanya ile Casusluk Krizi'' başlığıyla yer alan haberde TİKA’ya yönelik olarak gerçek dışı bilgi ve iddialarda bulunulduğu belirtildi.

        TİKA'nın, Birleşmiş Milletler Şartı, OECD-DAC ilkeleri, kamusal uluslararası hukuk tarafından çerçevesi belirlenmiş uluslararası antlaşmalar etrafında barış ve huzuru tesis etmeyi amaçlayan, Türkiye'nin tüm dünyadaki barış ve esenlik arayışını temsil eden ve faaliyetleri takdirle izlenen marka niteliği kazanmış bir kamu kuruluşu olduğu ifade edildi.

        Gazetede yer alan ve TİKA Başkanlığını kasıtlı bir şekilde ''İstihbarat elemanı topladığına ve Suriyeli muhalifleri örgütlemeye çalıştığına dair'' iddiaların, Türkiye Cumhuriyeti Devletine yönelik uluslararası bir komplo kapsamında hezeyanlar olarak değerlendirilmesi gerektiği belirtilerek, söz konusu gazetenin haberine kaynak olarak ''PKK’ya yakın bazı yayın organlarını'' almasının oldukça düşündürücü ve manidar olduğu kaydedildi.

        "YASAL YOLLARA BAŞVURULACAK"

        Açıklamada, ''TİKA Başkanlığının halihazırda Almanya’da bir program koordinasyon ofisi bulunmamaktadır. Başkanlık, bugüne kadar faaliyet gösterdiği tüm ülkelerde görev alanının dışına çıkmadığı gibi, faaliyet gösterdiği ülkelerin iç mevzuatına aykırı bir çalışmanın içerisinde de olmamıştır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin son zamanlarda yurt dışında gerçekleştirdiği projeleriyle dikkat çeken kurumu olan TİKA'nın iddia edilen faaliyetlerle bağdaştırılma çabası ülkemize yönelik art niyetli bir saldırıdır'' ifadesine yer verildi.

        Öte yandan, TİKA Başkanlığı'nın UNDP, OECD-DAC gibi uluslararası kuruluşların ilke kararları ile teşvik edildiği üzere, kalkınma işbirliği alanında faaliyet gösteren meşru, yasal ve uluslararası hukuka saygılı diğer sivil toplum kuruluşları ile ortak projeler gerçekleştirdiği belirtilerek, TİKA Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen her türlü sivil toplum işbirliklerinin muhatap ülke kanunları, güvenlik ve işbirliği ilkeleri dikkate alınarak gerçekleştirildiği vurgulandı.

        Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin uluslararası kalkınma işbirliği kuruluşu olan TİKA Başkanlığına yönelik asılsız, haksız iftiralar hakkında Basın Kanunu uyarınca tekzip başvurusu dışında diğer yasal yollara da başvurulacağı bildirildi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ