Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem HSYK’dan Balyoz davası hamlesi HSYK o hakim ve savcılar için de inceleme başlatıyor

        HABERTÜRK/ANKARA

        Ergenekon davasına bakan ancak daha sonra kapatılan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin başkanı Hasan Hüseyin Özese ile üyeler Sedat Sami Haşıloğlu ve Hüsnü Çalmuk hakkında soruşturma açılmasına karar veren HSYK 3. Dairesi, Balyoz davasının hâkimleri ile her iki dava ile bağlantılı davaların hâkim ve savcıları hakkında da inceleme başlatıyor.

        İnceleme sonucunda, hâkimler ve savcılar hakkında soruşturma açılması gündeme gelebilecek. HSYK 3. Dairesi, Balyoz davası sanıklarından Orgeneral Çetin Doğan, emekli Albay Hakan Büyük ve Albay Nedim Ulusan’ın avukatı Hüseyin Ersöz’ün şikâyeti üzerine, davaya bakan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nin başkan ve üyeleri hakkında inceleme başlattı. İnceleme ile görevlendirilen HSYK Başmüfettişi Yunus Nadi Kolukısa, dosyaya giren yeni ve eski deliller doğrultusunda Balyoz davasının eski hâkimlerinin yargılama aşamasında kusurlu olup olmadığına ilişkin inceleme yapıyor. Kolukısa, bu kapsamda Avukat Hüseyin Ersöz’ün müşteki sıfatıyla ifadesini aldı.

        Ersöz ifadesinde, Balyoz davası yargılamasına konu 11 ve 17 numaralı CD’lerin üzerinde yapılan bilirkişi incelemesi ile söz konusu CD üzerindeki yazıların Mehmet Baransu tarafından savcılığa teslim edilen bavul içindeki sanık Süha Tanyeri’nin not defterinden bire bir kopyalanarak makine yardımı ile CD’lerin üzerine yazdırıldığının tespit edildiğini belirtti. Şikâyetini yineleyen Ersöz, hâkimler hakkında disiplin ve ceza kovuşturması açılmasını talep etti.

        HSYK’dan 1. bölge hamlesi

        HSYK, kısa bir süre içinde yayımlayacağı kararname öncesi önemli bir karara imza attı. HSYK Genel Kurulu, birinci sınıf hâkim ve savcıların görev yaptığı 1. bölgeler arasına Aksaray, Alanya, Düzce, İskenderun, Kırşehir, Mardin, Bodrum, Çorlu, Rize ve Van’ı da ekledi. Bu düzenleme, Ankara ve İstanbul gibi büyükşehirlerden gönderilmek istenen yargı mensupları için yeni yerlerin oluşturulduğu yönünde yorumlandı. Buna göre İstanbul, Ankara, İzmir gibi 1. bölgelerde görev yapan ve Cemaat’e yakın olduğu belirtilen hâkim ve savcıların, yeni oluşturulan 1. bölgelerde görevlendirilerek pasifize edilecekleri öne sürüldü.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ