Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Tapeler kırpılacak ve kırılacak

        Saliha ÇOLAK / HT GAZETE

        Ak Partili 4 eski bakanın Yüce Divan’a sevkine gerek görmeyen TBMM Soruşturma Komisyonu, bu bakanların yakınlarıyla yaptıkları konuşmaların tapelerinin imha edilmesine de karar vermişti. Kararın ardından komisyon, tapelerin imhası için hazırlığa başladı. Komisyon bir yandan rapor yazımı için çalışırken, bir yandan da hangi tapelerin nasıl imha edileceği üzerinde duruyor. Öne çıkan yöntem ise, yakmak yerine, kâğıtların ‘kırpılması’, CD’lerin ‘kırılması’...

        ‘DELİLLER YOK EDİLİYOR’ ELEŞTİRİSİNE YANIT

        Muhalefetin “Deliller yok ediliyor” eleştirilerine yanıt veren Komisyonu Başkanı Hakkı Köylü, “Biz sadece bakanların tanıklıktan çekilme hakkı bulunan kişilerle yaptığı konuşmaların geçtiği kayıtları imha edeceğiz. Bu yasal zorunluluk. Kim olsa bunu yapmalı. Zaten bunların bize gelmesi yanlıştı” dedi.

        NELER YOK EDİLECEK?

        Köylü’nün verdiği bilgiye göre; imha edilmesi gereken 11 klasör içinde bine yakın telefon konuşması bulunuyor. Ancak bu konuşmalar içindeki ilgili bölümlerin, tapelerde kısa kısa yer alması nedeniyle, imha edilecek sayfa sayısının 20’yi geçmeyeceği belirtiliyor. Delillerin tümünün yok edilmemesi içinse CD’lerde inceleme yapılacak. İmhası gereken sesli bölümler tek tek tespit edilecek.

        NASIL İMHA EDİLECEK?

        Köylü, tapelerin nasıl imha edileceğiyle ilgili soruya, “İmhanın nasıl yapılması gerektiği kanunda yazmıyor. Bakacağız” diye yanıt verdi. Köylü, kâğıtların kâğıt kıyma makinesinden geçirilebileceğini, CD’lerin ise kırılabileceğini söyledi. Espriyle karışık imha yöntemleri öneren Köylü, arabanın önüne koyup birkaç kez üstünden geçme ya da kepçeye götürüp ezdirmenin de çözüm olabileceğini anlatırken, “Espri bir yana, imhanın hangi yöntemle yapılacağı o kadar önemli değil. Bir yol buluruz. Muhtemelen kırarız. Yakmaya gerek olacağını sanmıyorum. Kağıtlar daha kolay” ifadesini kullandı.

        GENEL KURUL BEKLENMEYECEK

        İmha için komisyon raporunun verilmesi ya da TBMM Genel Kurulu beklenmeyecek. Başkan Köylü, yasanın açık olduğunu, “derhal” ifadesi bulunduğunu, bu nedenle gerekli tespitleri yaptıktan sonra tapeleri imha edeceklerini bildirdi.

        YEDEKLEME OLABİLİR Mİ?

        İmha edilecek kayıtların orijinal olup olmadığı yolundaki soruya karşılık Köylü, “Orijinaldir herhalde. Biz, bizdekileri imha edeceğiz” dedi. Köylü, “Yedekleme yaptınız mı?” sorusuna, “Bu yönde öneri var” dedi. Köylü, Meclis’te bu konuda anlatılan bir olayı anımsattı ve Yıldırım Akbulut’un, Meclis Başkanlığı döneminde benzer bir imha için kendisinden onay istendiğinde “Yedeğini aldınız mı?” diye sorduğunu söyledi. Komisyon Başkanı Köylü, imhanın amacının zaten yasadışı bir delili yok etmek olduğunu, bunun yedeğinin alınmasının da yasaya aykırı olacağını vurguladı.

        CHP’YE İMHA DAVETİ

        Köylü, muhalefetin eleştirileri üzerine CHP Milletvekili Osman Korutürk’le konuştuğunu, “Tüm delillerin yok edileceği konusunda kaygınız varsa imha çalışmasına katılın, gözünüzle görün. İçinizde bir kuşku kalmasın” diye davette bulunduğunu belirtti. Köylü, imha çalışmasına katılanlarla birlikte tutanak düzenleyip hangi tapelerin yok edildiğini kayıt altına alacaklarını ifade etti.

        DAHA ÖNCE DE İMHA OLDU

        TBMM’de daha önce de benzer imhalar oldu. Özellikle Meclis’te karara bağlanmayan ya da görüşülmeden kadük olan bazı soruşturma komisyonlarının raporlarındaki ek belgeler, ‘devletin gizli bilgilerini içerdiği’ gerekçesiyle imha edildi. Daha önceki imhalarda yakma işlemi uygulandı.

        "YETKİ GASPI"

        MHP Milletvekili Mesut Dedeoğlu: Komisyonun, delilleri imha etme yetkisi ve görevi yoktur. Hakkında soruşturma yapılan kişilerin Yüce Divan’a sevk edilmeme kararı, bir yargı kararı değildir. Genel kurul, komisyon kararlarına rağmen Yüce Divan’a sevk edebilir. Bu şartlar altında komisyonca delillerin imha edilmesi, yetki gaspı ve suçtur.

        CHP SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAK

        CHP’li Meclis Soruşturma Komisyonu üyeleri, tapelerin imha edilmesi durumunda komisyon başkanlığı hakkında suç duyurusunda bulunmaya hazırlanıyor. CHP’li komisyon üyelerinden Emre Köprülü, “Burada çocuklar ya da kardeşler tanık değil, şüphelidir. Bunu imha ederseniz, bu aile üyelerine suç işleme özgürlüğü tanımak anlamına gelir. Aile çeteleri söz konusu olduğunda dinleme yapılamayacak, tapeler imha mı edilecek?” dedi. Diğer CHP’li komisyon üyesi Erdal Aksünger ise, bunun delil karartma anlamına gelebileceğini kaydetti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ