Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem CHP, tapelerle ilgili muhalefet şerhini Komisyona sundu

        CHP'li üyeler İzmir Milletvekili Erdal Aksünger ve Rıza Türmen, İstanbul Milletvekili Osman Kortürk ile Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü, şerhi sunmalarının ardından TBMM'de basın toplantısı düzenledi.

        Aksünger, Komisyonun kararına ilişkin raporun kendilerine ulaşmadığını bu nedenle şerhi de raporu okumadan yazdıklarını belirterek, bunun soruşturma komisyonları tarihinde bir ilk olduğunu söyledi. "Şu andan itibaren biz şerh yazımızı komisyona teslim ettik" diyen Aksünger, Anayasa'ya ve İçtüzüğe aykırı olduğunu savunduğu bu durumu Meclis Başkanı Cemil Çiçek'e de ileteceklerini belirtti.

        Soruşturmaya konutapelerin imhası konusunda da kendilerine bir bilgi verilmediğini ifade eden Aksünger, "Eğer fiil gerçekleşirse,tapelerin imhası, bununla ilgili suç duyurularını da imha gerçekleştikten sonra yapacağız" dedi.

        Aksünger, şöyle devam etti:

        "Bütün kanunsuzluklar bir tiyatro şeklinde oynanıyor. Tiyatronun sonuna gelindi. Artık bundan sonra vicdanı olan bir Genel Kurul'da bu konuları parlamentonun değerli üyeleri kendi vicdanlarıyla baş başa kalıp oylayacaklar. Bizim şu saate kadar bilgi alamamamız bu komisyonun nasıl gittiğini de hepinize göstermiştir. Bundan sonra ki süreci Genel Kurul'da takip edeceğiz."

        "KİMSE KENDİNİ HUKUKTAN DAHA GÜÇLÜ GÖREMEZ"

        ekirdağ Milletvekili Köprülü de kendilerinin muhalefet şerhini saat 17.00'ye kadar komisyona sunmaları gerekiyorsa, asıl raporun da sunulması gerektiğini, raporu görmek istediklerini, ancak bunun gerçekleşmediğini söyledi.

        Köprülü, "Bakanların Yüce Divan'a gitmemeleri noktasında alınan kararı içeren bir rapor henüz daha verilmemiş. 22'sinde komisyon üzerinde siyasi bir otorite kurulmaya çalışılmasının etkileri çok somut göstergelerle yaşanmıştı. Bugün itibariyle de henüz bir gerekçeli karar verilmeden, bizim tarafımızdan hazırlanmış muhalefet raporunun dışında başka bir raporun da dosyada olmaması bu noktada zaten komisyonun hukuka, siyasi teamüllere bağlı olmadan çalıştığını çok somut olarak gösteriyor" diye konuştu.

        CHP'li üyeler olarak komisyona başvurarak, dizi pusulasının içinde yer alan CD ve DVD'lerin imha edilip edilmediği noktasında bir kuşku oluştuğunu, bunların dosyada yer alıp almadığının kendilerine bildirilmesini talep ettiklerini de aktaran Köprülü, şifahi olarak "iletişimin tespiti tutanakları ve DVD'leri halen daha dosyanını içindedir. Şu tarih itibariyle imha gerçekleşmemiştir" yanıtının verildiğini söyledi.

        Köprülü, kimsenin kendini hukuktan daha güçlü göremeyeceğinin altını çizen Köprülü, bunun komisyon üyeleri ve başkanı için de geçerli olduğunu ifade etti.

        "KOMİSYON EKSİK BELGEYLE, EKSİK TANIKLA EKSİK BİR İŞLEM YAPTI"

        İstanbul Milletvekili Korutürk de 233 sayfalık bir karşı oy yazısı verdiklerini belirterek, "Karşı oy yazısında, dört bakanın dördü için de bizde bunların rüşvet, maddi menfaat karşılığı görevlerini kötüye kullandıkları ve kendilerinden istenilen yasa dışı işleri yaptıkları konusunda kesinin üzerinde şüpheye sahip olduğumuzu bildirdik. Bunun sonucu bu bakanların gerçekten bu suçu işleyip işlemediklerinin Yüce Divan tarafından araştırılması gerekir" diye konuştu.

        Tetkik edebildikleri tüm delillerin kuvvetli şüpheyi doğurduğunu belirten Korutürk, şu değerlendirmelerde bulundu:

        "Bu komisyona başta getirilen fezlekenin sayfa adedi 309. Asıl fezlekenin sayfa adedi 504. Arada 195 sayfalık bir fark var. Ve asıl delilleri bu 195 sayfa içeriyor. Bu 195 sayfa bu komisyona getirilmedi. Çağrılmasını istediğimiz çok sayıda tanık çağrılmadı. Bunların listelerini de karşı oy yazımıza ekledik. Komisyon eksik belgeyle, eksik tanıkla eksik bir işlem yaptı. Bu komisyonun asıl işlevi AKP açısından, rüşvetin, yasadışı iş yapmanın üzerini örtmek. Bunun üzerinin örtülmesi imkanı yok. Biz raporumuzu verdik, içeriğine bakarsınız her dört bakanın da suçlu olduğu görülüyor."

        "BİR ANLAMDA KARANLIKTA YÜRÜDÜK"

        İzmir Milletvekili Türmen ise gerekçeli kararı görmeden muhalefet şerhi yazdıklarını, bir anlamda karanlıkta yürüdüklerini söyledi.

        Şerh yazısında komisyonda gördükleri usulsüzlükleri sıraladıklarını, her bakanla ilgili delilleri ortaya koyduklarını ve bunlara ilişkin değerlendirme yaptıklarını anlatan Türmen, "Çok büyük bir yolsuzluk, rüşvet şüphesi doğuracak deliller vardır. Dağın su üstünde gözüken ucudur. Bunun altında kim bilir neler çıkar, doğru düzgün soruşturma yapılmış olsaydı" dedi.

        TBMM Genel Kurulu'nda Bakanların Yüce Divan'a gönderilmemesi yönünde bir karar çıkması halinde delilerin masanın üzerinde kalacağını ve kamuoyunun kendi kararını vereceğini söyleyen Türmen, "Bu bakanlar kamuoyunun verdiği bu kararla etrafta dolaşacaklar mı acaba? Bunu görmek lazım" ifadelerini kullandı.

        "BİZ NE VERDİYESEK ONU BASMAK ZORUNDALAR"

        Milletvekilleri açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtladılar.

        Bir gazetecinin "Komisyon Başkanı raporu teslim etmek için acaba 17.25'i mi bekliyor?" sorusuna gülerek karşılık veren Aksünger, "Biz ona bakmıyoruz. Biz mesai saati anlayışımıza göre zamanlama yaptık" dedi.

        Aksünger, başka bir soru üzerine hukuk dahilinde ellerine geçen her türlü delili muhalefet şerhine koyduklarını söyledi.

        "İmhası söz konusu olantapelere yer verdiniz mi? Bunlardan dolayı raporun basılıp basılmaması gibi bir ön bilgi var mı?" sorusuna da Aksünger, "Biz ne verdiysek onu basmak zorundalar" karşılığını verdi.

        Köprülü de "Biz buradatapelerin imha edilmemesi gerektiğini söylüyoruz. İmha edilmemesi gereken bir tapeyi 'imha edilmesi gerekir' diye bizim raporumuzdan çıkarırlarsa bunu kabul edecek değiliz" dedi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ