Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Sivil Jandarma'ya son şekli verildi

        HT GAZETE / Murat GÜRGEN

        TBMM İçişleri Komisyonu, Jandarma Teşkilatı’nın İçişleri Bakanlığı ile bağlantısının güçlendirilmesi ve daha sivil bir yapıya kavuşturulması amacıyla gündeme gelen “İç Güvenlik Paketi”ne ilişkin çalışmalarında son aşamaya geldi.

        TBMM Genel Kurulu’na gönderilmek üzere son şekli verilen Jandarma Teşkilatı’nda yeni görev, atama, terfi ve görevden almaya ilişkin esaslar şöyle:

        Meskun mahallerin dışında görev yapan jandarma yeni düzenlemeye göre, polisin sorumluluk alanı içindeki meskun mahallerde de gerektiğinde görevlendirilebilecek.

        Generaller dışındaki personelin görev yerlerini Jandarma Genel Komutanlığı belirliyordu. Yeni düzenlemeye göre, il ve ilçe jandarma komutanları ile daire başkanlarının atamalarını İçişleri Bakanlığı yapacak.

        Açığa alma ve görevden alma işlemlerinde Jandarma Genel Komutanlığı söz sahibiydi. Yeni düzenlemeye göre İçişleri Bakanlığı askeri nitelikte olmayan bir suç dolayısıyla görevi başında kalmasında sakınca görülen personeli görevden uzaklaştırabilecek. Valiler de il jandarma komutanlıkları personelini görevden uzaklaştırılabilecek.

        Görevden uzaklaştırılanların görev yeri değiştirilecek. Bu kişilere başka görev verilmeyecek. Aylıklarının 3’te 2’si ödenecek.

        Jandarma’nın askeri görevleri dışındaki diğer görevleriyle ilgili eylem ve işlemleri İçişleri Bakanlığı, valiler ve amirlerince denetlenecek ve teftiş edilecek.

        Valiler her yılın sonunda il ve ilçe jandarma komutanlarının askeri görevleri dışındaki diğer görevleri ile ilgili değerlendirme raporu düzenleyecek. Bu raporlar terfi, ödüllendirme, atama ve yer değiştirmelerde dikkate alınacak.

        İçişleri Bakanı, yetkilerinin bir kısmını gerektiğinde Jandarma Genel Komutanı ya da valilere devredebilecek. n

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ