Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika HDP haziran seçiminde de Köşk stratejisini kullanacak (Esra Yazdıç Demir / Ankara)

        ESRA YAZDIÇ DEMİR / ANKARA

        Cumhurbaşkanlığı seçiminde aday gösterdiği Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş ile yüzde 9.7’lik oy oranına ulaşan ve haziran ayındaki genel seçimlere parti olarak girme kararı alan HDP, Cumhurbaşkanlığı seçimine benzer bir taktiği hayata geçirecek.

        HDP’de toplanmaya başlayan seçim komisyonları, bölgelerde kişilere yönelik eğilimleri belirleyecek. HDP, demokrasi mücadelesi başlığı altında “Yeni Yaşam Projesi” ile Türkiye’nin batısından doğusuna, kuzeyinden güneyine tüm seçmenlerden oy almayı amaçlıyor.

        KULİSLER HAREKETLENDİ

        HDP, bu çerçevede genel seçimler için hazırlanan milletvekili aday listelerinde, “Kürt mücadelesi”nin içinde yer almış isimlerin yanı sıra kamuoyunda tanınan, sol kimliğiyle öne çıkmış aydın ve sanatçılara da yer verecek. HDP kulislerinde konuşulan isimlerdan bazıları şöyle:

        - Gazeteci Hrant Dink’in eşi Rakel Dink’e, BDP olarak daha önce de teklif götürülmüş; ancak ret yanıtı alınmıştı. Bu kez Genel Başkan Demirtaş, Dink’i iknaya çalışacak.

        - Demirtaş’ın Ankara Hukuk Fakültesi’nde hocası olan Prof. Mithat Sancar’ın da kapısını çalacağı belirtiliyor.

        - Yazar Vedat Türkali’nin oyuncu kızı Deniz Türkali ile Murathan Mungan da konuşulan isimler arasında.

        - Ahmet Kaya’nın eşi Gülten Kaya’nın adaylığı sıkça dile getiriliyor.

        - Gezi eylemlerine verdiği destekle ve anti-kapitalist Müslüman kimliği ile öne çıkan İhsan Eliaçık’a da adaylık teklifinde bulunulacağı belirtiliyor.

        GARO PAYLAN VE HÜDA KAYA

        Ermeni, Süryani, Çerkez, Alevi, eşcinsel her kesimden milletvekili adayı göstermesi beklenen HDP’de, MYK üyeleri Garo Paylan ve başörtüsüne özgürlük için uzun yıllar mücadele eden Hüda Kaya’nın da adaylar arasında yer aldığı belirtiliyor. İnsan hakları savunucusu avukat Eren Keskin, Gezi olaylarında yaşamını yitiren Ethem Sarısülük’ün ağabeyi Mustafa Sarısülük, şarkıcı/söz yazarı Ferhat Tunç, Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, eski BDP vekili ve İnsan Hakları Derneği Başkanı Akın Birdal, oyuncu Menderes Samancılar, Mimarlar Odası İstanbul Şubesi Başkanı Mücella Yapıcı, eski Adli Tıp Kurumu Başkanı Şebnem Korur Fidancı, Mardin Baro Başkanı Azat Yıldırım, şarkıcı Rojin de konuşulan isimler arasında. Demirtaş’ın, milletvekilliği için Kadir İnanır ile özel bir görüşme yapacağı ve Meclis çalışmalarında da kendilerine destek vermesini isteyeceği belirtiliyor

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ