Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Torba Yasa Teklifi görüşmeleri tamamlandı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen Torba Yasa Teklifi'nin geneli üzerindeaki görüşmeler tamamlanarak maddelerine geçilmesi kabul edildi

        CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, teklifteki Sağlık Bilimleri Üniversitesi'nin kurulmasını öngören düzenlemeyi eleştirdi. Söz konusu üniversitenin kurulma gerekçesinin açıklanmadığını belirten Kuşoğlu, "O zaman her Bakanlık kendi alanıyla ilgili üniversite kursun" dedi.

        Teklif sahibi AK Parti Ankara Milletvekili Cevdet Erdöl, Sağlık Bakanlığı ile ilgili bir düzenleme yapılmadığını, YÖK teşkilatı kapsamında bir üniversite kurulduğunu, Sağlık Bakanlığı ile tek ilgisinin mütevelli heyetinden ibaret olduğunu ifade etti.

        Sağlık Bakanlığı'nın diğer bakanlıklardan farklı olarak zaten yüksek öğrenimle ilgili olduğunu ve ihtisas eğitimi verdiğini kaydeden Erdöl, "Sağlık Bakanlığı zaten 59 eğitim hastanesinde eğitim veriyor. Biz diyoruz ki bunları üniversite çatısı altında toplayalım" diye konuştu.

        Erdöl, teklifin yasalaşmasıyla eğitim hastanelerindeki doçent ve profesör kadroları ve özlük haklarına ilişkin sorunun da çözülmüş olacağını ifade etti.

        CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, eğitim hastanelerinde doçent kadrosu vermek için üniversite kurulmasına gerek olmadığını, geçici maddeyle sorunun çözülebileceğini belirtti.

        Kadro atamalarına mütevelli heyetinin karar vereceğini anlatan Atıcı, "Bu bir dinamittir. Mütevelli heyeti tıp kökenli olmayabilir. Doçent ve profesör atamalarına nasıl karar verecek. Bu konuda değerlendirme ehliyetine sahip olmayan kişilerin atama kararı vermesi yanlış" diye konuştu.

        İGDAŞ VE BOTAŞ MADDESİ ÇIKARILACAK

        HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, teklifte "tünel" ile ilgili maddeye işaret ederek, "Meclis'in altından tünel geçse, Gökçek'ten kamulaştırma bedeli alınmayacak. Bu çok yanlış. İyi bir avukat bu konuda açılacak bütün davaları kazanır, size söyleyeyim. Teklifte Kızılay ve Yeşilay konusunda düzenleme yapıyorsunuz. Darüşşafaka'yı neden sevmiyorsunuz arkadaşlar? Daha eski, çocukları okutuyor. Kamu yararına başka dernekler de var. Ayırım yapamazsınız" dedi.

        Kaplan, TBMM Genel Kurulu'nda Maden Kanunu Tasarısı'nın görüşüldüğünü belirterek, teklifteki "devlet hakkı" ile ilgili düzenlemenin neden tasarıya konulmadığını sordu.

        Komisyon Başkanvekili Bilgiç, önergeyle teklifteki İGDAŞ ve BOTAŞ maddesinin metinden çıkarılacağını söyledi. Bilgiç, Atıcı'nın "Üniversite maddesi de çekiliyor mu?" sorusuna, "Bir çalışma yapılıyor. Darüşşafaka üzerinde de çalışıyoruz" karşılığını verdi.

        Bilgiç, internet ile ilgili düzenlemelerle servis sağlayıcıları ve sitelerinin kapatılacağını belirten Kaplan'ın "Diyelim ki AKP'de biri hata yaptı diye hepinizi boğalım mı?" sözlerine, "aşağı yukarı onu yapıyorsunuz" dedi.

        Teklif sahibi AK Parti Ankara Milletvekili Cevdet Erdöl, kurulacak üniversite ile ilgili olarak öğretim üyeleri atamalarının YÖK kurallarına göre yapılmasının net olarak belirtilmesinin faydalı olacağını belirterek, düzenlemenin AK Parti'de üçüncü dönemi biten kişiler için hazırlandığına yönelik söylemlerin doğru olmadığını kaydetti. Erdöl, "Üçüncü dönemliler arasında doktor olarak bir ben, bir de eski Sağılık Bakanımız var. Benim öyle bir niyetim yok. Bu kanunları sizin için yapıyoruz. Teşekkür etmeniz lazım, onu da etmiyorsunuz" diye konuştu.

        Yeşilay Cemiyeti'nde kongre delegesi olduğunu, herkesin de üye olabileceğini ve bunun önünde bir engel olmadığını anlatan Erdöl, derneğin üye sayısıyla değerlendirilemeyeceğini ifade etti.

        "920 yılında kurulmuş olan derneğin Ankara şubesinin üye sayısını öğrendiğimde hayrete düştüm. 23 ya da 32 üyesi vardı" diyen Erdöl'e, MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal "Fatih şubesinin kaç üyesi var?" diye sordu. Erdöl, "Bilmiyorum dedi. Abesle iştigal. İsteyen üye olduktan sonra bunu sorgulamak anlamlı değil. Parayla ilgisi yok. Ben bir paranoya yaşamıyorum" dedi.

        CHP'li Atıcı da Erdöl'ün sözlerine tepki göstererek, "Kendi aklınızca 'ti'ye alıyorsunuz. Cumhurbaşkanı'na çok yakın çalışan bir parlamenter, CHP'nin iktidar olmasını istediğini samimiyetle söylüyorsa kayıtlara geçirelim. Ama bunun böyle olmadığını cahil insanlar bile anlar" diye konuştu.

        Torba Yasa Teklifi'nin geneli üzerindeki görüşmeler tamamlanarak maddelerine geçilmesi kabul edildi. Teklifin görüşmelerine yarın devam edilecek.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ