Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Erzincan'daki "Ergenekon" davası, Ergenekon terör örgütü"nün Erzincan yapılanmasına üye oldukları iddiasıyla 7,5 yıldan 27 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istenen 11 sanık ile "davanın gizli tanıklarına rüşvet verdikleri" öne sürülen ve dosyası bu d

        Erzincan Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 3. duruşmada, eski milletvekili Erol Tınastepe ile tutuksuz yargılanan 13 sanıktan Abdullah Erdoğan, Erdal Erdoğan ve sanık avukatları hazır bulundu.

        Bir önceki duruşmada avukatların talepleri doğrultusunda sesleri değiştirilen, görüntüleri mozaiklenen "Ergan", "Fırat" ve "Munzur" kod isimli gizli tanıklar telekonferans yöntemiyle dinlendi.

        Gizli tanık Fırat, "o dönemde Erzincan'ı karıştırarak, dönemin 3. Ordu komutanı Orgeneral Saldıray Berk'in Genelkurmay Başkanı yapılmak, dönemin Başkanının da görevden alınmak istendiğini" iddia etti.

        Sanık avukatlarından Mehmet Uysal'ın herhangi bir eylemde yer alıp almadığını sorduğu gizli tanıklardan Fırat, "Dönemin Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner ve 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk tarafından görevlendirildiğini söyleyen kişiler, bana bir takım görevler verdi. Cemevi ve cami yakma görevi verildi. Kabul etmedim. Korktuğum için anlatamadım şimdi ilk defa huzurunuzda söylüyorum" iddiasında bulundu.

        Abdullah ve Erdal Erdoğan'ın avukatlarından Hikmet Aksakallı bir önceki duruşmada incelenmek üzere Adli Tıp Kurumuna gönderilen CD'lerin çözümünün yapılamadığını belirterek, CD'lerin jandarma kriminal laboratuvarına gönderilmesini talep etti.

        Gizli tanıkların çeşitli sabıkalarının olduğunu aktaran Aksakallı, güvenilir olup olmadıklarının takdirini mahkeme heyetine bıraktığını söyledi.

        Duruşmaya katılan Abdullah ve Erdal Erdoğan mağdur olduklarını belirterek, beraatlarını istedi.

        Mahkeme heyeti, Erzincan'daki "Ergenekon terör örgütü" davası ile Yargıtay 11. Ceza Dairesinde görüşülmesine devam edilen CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner ve emekli Orgeneral Saldıray Berk'in de aralarında bulunduğu 14 sanıklı davanın, "aralarında hukuki ve fiili irtibat bulunması" nedeniyle birleştirilmesi için Yargıtay Ceza Genel Kuruluna gönderilmesine karar verdi.

        Adliye çıkışında basın mensuplarına açıklamada bulunan eski CHP Erzincan Milletvekili Erol Tınastepe, şunları kaydetti:

        "Hepimiz gördük ki temeli olmayan, üç tane kiralanmış gizli tanığın ifadeleriyle yaratılmış bir Erzincan dosyası var. Bu dosyada kesinlikle 'Ergenekon' denilen bir ibare yoktur. Zaten hepimiz de çok iyi biliyoruz ki Ergenekon, Balyoz, OdaTV davaları tamamıyla çökmüştür. Erzincan'daki dava da bunun bir göstergesidir. Çünkü Erzincan'da hiçbir zaman böyle olaylar oluşmamıştır. Bu, emniyet olsun, yargı olsun devletin içine sızmış çıkar çevrelerinin yaratmış olduğu uydurma bir davadır. Bunu böyle bilmemiz gerekiyor. Biz bunların hepsi ortaya çıkacak dedik. Gerçekten de çıkmaya başladı. Bugün burada dinlenen gizli tanıkların verdiği ifadelerde de zaten her şey alenen ortaya dökülmüş durumda."

        7,5 YILDAN 27 YILA KADAR HAPİS CEZASI TALEBİ

        Hazırlanan iddianamede, tutuksuz sanıklar Erdal Erdoğan, Abdullah Erdoğan, Davut Konig, Fatih Kutbay, Murat Yılmaz, Necip Kızılkaya, Serdar Işıksoy, İrfan Tezcan, Bülent Bakıcı, Murat Ekli ve Aymelek Karabacak hakkında "silahlı terör örgütüne üye olmak", "tehlikeli maddeleri izinsiz olarak kullanmak", "patlayıcı madde bulundurmak" ve "var olan örgütün korkutucu gücünden yararlanarak tehdit" suçlarından 7,5 yıldan 27 yıla kadar değişen hapis cezası isteniyor.

        Dosyayla birleştirilen diğer davada yargılanan Erol Tınastepe hakkında, "davanın gizli tanıklarına rüşvet vermek, silahlı terör örgütüne üye olmak ve adil yargılamayı etkilemek" suçlarından 11 yıldan 26 yıla kadar, Ahmet Ersin hakkında da "davanın gizli tanıklarına rüşvet vermek ve silahlı terör örgütüne üye olmak" suçlarından 9 yıldan 22 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ