Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika TBMM'de iç güvenlik paketi görüşmelerinde meydana gelen tokmaklı kavganın görüntüleri ortaya çıktı

        Meclis'te iç güvenlik paketi görüşmeleri sırasında yaşanan kavganın yansımaları sürüyor. Kapalı oturumda dün gerçekleşen arbedede 5 milletvekili çeşitli yerlerinden yaralanmıştı. Kavganın ardından görüşmeler de yapılamamıştı. Dünkü olayın ardından bugün hem muhalefet hem iktidar partilerinden konuyla ilgili açıklamalar geldi. Önce Grubbaşkan Vekili Pervin Buldan öncülüğündeki HDP heyeti, ardından CHP'li Aykut Erdoğdu ve Ak Parti adına Grupbaşkan Vekili Mustafa Elitaş'tan açıklamalar geldi.

        Öte yandan CHP ve HDP, dünkü olaya ilişkin görüntülerin incelenmesi ve sorumlular hakkında işlem yapılması talebiyle Meclis Başkanlığı'na başvurdu.

        HDP'li Hasip Kaplan ise twitter hesabından, "Dün mecliste Yaşananlar için TBMM başkanlığına başvurdum, içtüzük ve cezai işlemler için" iletisini paylaştı.

        Toplantıda söz alan HDP Grupbaşkan Vekili Pervin Buldan şunları söyledi:

        - Aylardır hükümete çağrı yapıyoruz. Adına güvenlik paketi denilen bu paketin barışı, özgürlükleri tehdit ettiğini her fırsatta dile getirdik, getiriyoruz.

        - İşkence uygulamaları, düşüncesini ifade edenin tutuklanması, gazetecilerin baskı altına alınması, kadına yönelik artan şiddet bu paketin ne gibi tehlikeli sonuçlara yol açacağını gösteren gelişmelerdir.

        'İLK KANI MECLİS'TE DÖKTÜLER'

        - Dün gece Meclis'te yaşanan gelişmeler durumu gözler önene sermektedir. İlk kanı Meclis'te döktüler. Bu saldırılar paketin somut yansımasıdır. Paket yasallaştığında AKP grubunun muhalefete saldırısı devletin güvenlik mekanizmaları da muhalif tüm kesimlere sarlıdıya geçecektir. Şehirler yarı açık cezaevine dönecektir.

        - Kamuya karşı iktidarın, sarayın güvenliğini esas alan bir pakettir. Yurttaşı değil devleti koruyan bir darbe yasasıdır. Toplumsal barış çok ciddi zarar görecektir. Tıpkı 1990'lardaki karanlık döneme tekrar dönülecektir. Her gün sokaklarda infaz gerçekleştiren güvenlik güçleri muhalif avına çıkacaktır. Nihat Kazanlan olayları aşanacaktır.

        'AKP ÇÖZÜM SÜRECİNİ CİDDİ BİÇİMDE TEHLİKEYE SOKUYOR'

        - AKP hükümeti çözüm ve barış sürecini çok ciddi biçimde tehlikeye sokmaktadır. Hedefi barış olan bir hükümet niçin böyle bir ceberrut barış paketine ihtiyaç duyar. Demek ki hükümet çözüm ve barış konusunda samimi değil. Bu zihniyetin arkasında sürecin sona erdirilmesi planı mı vardır? Bunlar derin kuşku uyandıran gelişmelerdir.

        - Yaşananlar hükümetin artık raydan çıkmakta olduğunun işaretidir. Dün genel kurulda bir AKP Grupbaşkan Vekili'nin kadın vekillere yönelik darp gibişimi çok vahim bir tabloyu ortaya çıkarmıştır. AKP Grup Başkan Vekili'yle ilgili ne gibi işlem yapılacağını takip edeceğiz. Meclis Başkan Vekili'nin tutumu da ibret vericiydi. Kadın başkan vekilinin bize darp girişimi karşısında sessiz kalması tarihe geçecek bir durumdur.

        'DERHAL İŞLEM BAŞLATILMALI, ÖZÜR DİLENMELİ'

        - Kendine güvenen bir hükümet böyle Orta Çağ yasalarına ihtiyaç duymaz. AKP bu pakette ısrara devam

        ederse bu paket hükümeti götürecek. Bu paketin çıkmaması için elimizden gelen direnci göstermeye devam edeceğiz. Bu paketi genel kuruldan çıkarmayacağız.

        - Hükümet derhal barış sürecine yönelmeli, bunun gereklerini yerine getirmelidir. AKP Grup Başkan vekili hakkında derhal işlem başlatılmalı, kamuoyundan derhal özür dilemelidir.

        KÜRKÇÜ TOPLANTIYA KASKLA GELDİ

        Basın toplantısında Pervin Buldan'ın ardından dün Meclis'te yaşanan arbede sonrası başından yaralanan Ertuğrul Kürkçü de söz aldı. Kürkçü şunları söyledi:

        - Kaskımla geldim görüyorsunuz. Bunu daha çok bisikletle giderken başımı korumak için kullanıyordum şimdi milletvekillerinden korunmak için kullanmam gerektiğini düşünüyorum. Bunu kara mizah olsun diye söylemiyorum. Dünkü tablo hepimiz için bir dönüm noktasını geçtiğimiz düşüncesini bende uyandırdı.

        'OKTAY SARAL GECE BOYUNCA SALDIRDI'

        - Sebahat Tuncel'e yönelen yumruğu savuşturmak için gittim o yumruk benim başıma geldi. Adının Oktay Saral olduğunu öğrendiğim vekilin bu süre boyunca bütün milletvekillerine her şekilde saldırdığına da şahit oldum. Bundan daha önemlisi AKP'li vekillerin büyük çoğunluğunun durumu yadırgamamaları, kadın vekillere yönelik saygısızca davranışlara herhangi bir beis görmemeleriydi.

        - Ben birkaç sıyrıkla saldırıyı atlatmış olabilirim ama ileride kime ne olacağını kimse bilemez. Ellerine geçirdikleri bütün yaralayıcı nesnelerle saldırdan güdüyü düşünmemiz gerekir. Bunun gerisinde iç güvenlik yasasının onlar için hayat memat meselesi haline geldiğini anlıyorum.

        - Meclis mezbahaya dönüşüyor bundan dolayı üzgünüz. Nuh Köklü'nüan öldürülmesi de aynı dalganın bir yansımasıdır. Farklı olana tahammülsüzlük.

        'YARDIM ETMEK İSTEDİK'

        TBMM'de İç Güvenlik Paketi yasa tasarısının görüşmeleri sırasında çıkan kavgada yaralanan CHP''li Aykut Erdoğdu ise, yaşananları şöyle dile getirdi:

        Arbede arasında kalıp darp edilen HDP’lilere yardım etmek istedik. Mahmut Tanal Başkanlık Kürsüsü’nün önünde durup, HDP’lilere yapılanın fotoğrafını çekiyordu. Çekmesin diye ona da saldırdılar. Onu almak için gittiğimde kürsünün önünde iki kişi kaldık. Hep beraber saldırdılar. Mahmut Tanal, başkanlık gongunu tutuyordu. Ağır bir şey. Alıp kenara koydum. Oktay Saral’ın attığı tokmak göğüs kemiğimin uç kısmına geldi. Biri sürahi attı, sürahi omzuma çarpıp yere düştü ve parçaladı. Başka biri kağıtlar uçuşmasın diye üzerine konulan ağır demiri fırlattı. Başkanlık Kürsüsü'nde stenografların önünde ne varsa fırlattılar. Musa Çam düşerken tırabzana çarptı. Durumu çok kötüydü. Toplamda 3-4 dakika sürdü. Göğüs kemiğim zedelendiği için kusma sorunum oldu. Doktorlar hastaneye göndermek istedi, gitmedim. Orayı terketmeyeceğimi söyledim. Doktor sorumluluk almamak için kağıt imzalatmak istedi, imzaladım.

        AK PARTİ'Lİ MUSTAFA ELİTAŞ: TACİZE UĞRADIM

        Ak Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş da dün Meclis'te yaşanan olayların ardından bir açıklama yaptı. Elitaş şu görüşleri dile getirdi:

        - Bu pakette yapılan değeşiklik tamamen kişi hak ve özgürlüklerinin güvence altına alınmasıdır. Dün TBMM'de üç siyasi parti bu demokratikleşme paketini, kanunu engellemeye çalışırız diye ittiak yapmışlardır.

        - MHP, paralel örgütün taşeronu olma gayreti içinde. Dünkü tablo gösteriyor ki hem CHP hem MHP, HDP'nin vagonu haline dönmüştür.

        'ÜÇ PARTİ MECLİS'TE TERÖR ESTİRDİ'

        - Sandıktan değil sokaktan iktidar çıkarmaya çalışanlar Meclis'te terör estirmiştir. Herkes fikrini ifade etsin bu konuyla ilgili hassasiyet gösterilecek denildi. Hem Ak Parti hem HDP kapalı oturum önergesi verdi. Söz hakkı olmamasına rağmen Hasip Kaplan konuşmuş, Pervin Buldan tarafından kürsüden uzaklaştırılmıştır. Ben konuşmak için giderken Pervin Buldan beni kürsüden uzaklaştırmaya çalıştı, Sabahat Tuncel ve Buldan taciz uyguladı. Ancak beni hedef göstererek sanki kadın vekilleri uzaklaştırmaya çalışan benmişim gibi göstermeye çalıştılar.

        'KADIN VEKİLLER KENDİ KENDİNİ DARP ETTİ'

        - Kadın milletvekilleri kendilerini darp etmişlerdir. Onlar fiili saldırı yapmışlardır. Hiçbir Ak Partili milletvekili özellikle kadınlara dokunmayı kendilerine yakıştıramazlar.

        - Yapılan işlemlerin hiçbiri ne anayasa ne iç tüzüğe uygun değildir. HDP'nin taşeronu olarak CHP ve MHP yarış içindedir.

        - Bu paket AB uyum komisyonunda incelenmiştir. Aykırı hiçbir şey bulunamamıştır. Polisin hiçkimseyi keyfi olarak gözaltına alma yetkisi bulunmamaktadır.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ