Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Okullarda “güvenliğin” dikkate alınmadığı ortaya çıktı

        Selvi ÇELİK / HT GAZETE

        Okullarda “güvenliğin” dikkate alınmadığı ortaya çıktı. Acil durum planları ve risk analizleri yok, yangın dolapları içinde gereksiz malzemeler var, yangın söndürme cihazlarının bakımı ve dolumu yeterlilik belgesi olmayan firmalara yaptırılıyor, yangın söndürme hortumları patlak, yangına karşı elektrik tesisatlarının yıllardır bakımı yapılmıyor.

        Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) 165 okulda Sivil Savunma, Seferberlik ve Koruyucu Güvenlik Hizmetleri ile ilgili yaptığı denetim eksiklikleri de ortaya çıkardı. Bakanlığın “Acil giderin” dediği eksiklikler şöyle:

        PLANLAR GÜNCEL DEĞİL: Sivil Savunma Planı, Tedbirler Planı ve Sabotajlara Karşı Korunma Planları güncel değil hatta uygulanabilir değil.

        YILLARDIR BAKIM YOK: Elektrik tesisatının yıllık kontrolü yapılmamış. Katlarda bulunan elektrik tahliye panolarına koruyucu panel kapakları bile takılı değil.

        HORTUMLAR PATLAK: Yangın dolapları bakımsız, içinde gereksiz malzemeler var. Yangın söndürme hortumları eskimiş ve patlak. Yangın söndürme cihazlarının dolum ve bakımları Dolum ve Servis Yeterlilik Belgesi’ne sahip olmayan firmalara yaptırılıyor. Yangın tüplerinde kullanma talimatları ve kontrol etiketleri yer almıyor.

        BİNA TAHLİYE PLANI YOK: Binalarda yangın ya da diğer acil durumlarda hızla kaçışı sağlayacak yön levhaları konulmamış ve bina tahliye planları yok. Sabotaja, yangına ve hırsızlığa müsait yerlerdeki görevli personelin uyacağı özel bir talimat hazırlanarak ilgili bölüme asılmamış.

        GAZ KESME DÜZENEĞİ YOK: Mutfak bölümlerinde gaz algılama ve otomatik gaz kesme düzeneği bulunmuyor. Kazan dairesi görevlisinin ateşleyici ve doğalgaz işletmecilik belgesi yok.

        ÖĞRENCİYE KARTLI TURNİKE

        Milli Eğitim Bakanlığı okul güvenliğinin sağlanması için okullara bir başka yazı yolladı ve alınması gereken önlemleri sıraladı. Biri öğrenciler için “Kartlı turnike sistemi getirilsin” önerisi olan önlemler arasında şunlar yer alıyor: “Kameralı izleme sistemlerinin faaliyete geçirilmesi için çalışma yapılarak izleme noktaları oluşturulmalı. Okul giriş çıkış noktalarının sayısı mümkün olduğunca az tutulmalı. Delici ve kesici aletlerin okula girişinin engellenmesi için ziyaretçi kartı, metal dedektör gibi sistem ve cihazlar temin edilmeli.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ