Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Öldürülen gazeteci Nuh Köklü’nün son sözü “Keşke bu rüya olsa” oldu

        Mesut Turan-Mustafa ŞEKEROĞLU/HABERTÜRK

        Türkiye, okulundan evine gitmek için bindiği minibüste bıçaklı saldırıyla öldürülen ardından da yakılarak katledilen Özgecan Aslan cinayetini konuşurken başka bir bıçaklı saldırıyla cinayet haberi İstanbul’un göbeğinden, Kadıköy’den geldi. Kurban bu kez 46 yaşındaki gazeteci Nuh Köklü’ydü.

        SADECE KARTOPU

        Gazeteci Köklü, Yeldeğirmeni Dayanışması’nın önceki akşam Kadıköy Altıyol’da düzenlediği özgürlük eylemine katıldı. Saat 20.30’da biten eylemin ardından da bir grup arkadaşıyla Rasim Paşa Mahallesi Karakolhane Caddesi üzerinde kartopu oynamaya başladı. Attığı kartopu cadde üzerindeki bir işyerinin camına isabet etti. Bu duruma öfkelenen işyeri sahibi Serkan A., elinde sopayla dışarı çıkıp arkadaş grubuyla tartışmaya başladı. Bununla da yetinmedi, elindeki sopayla kartopu oynayanlara saldırdı.

        ÖNCE SOPA SONRA BIÇAK

        Gruptakilerden biri işyeri sahibinin elinden sopayı almayı başardı. Ancak Serkan A. bu kez “Durun silahımı alıp geliyorum” diyerek işyerine girdi. Kısa süre sonra ise elinde bıçakla geri dönüp arkadaş grubuna saldırdı. Bu sırada Nuh Köklü yere düştü. Serkan A. da bıçağı Köklü’nün göğsüne sapladı. Yaralı halde kaçmaya çalışan Köklü, taksiyle Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Ancak tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Olayın ardından Köklü’nün arkadaşları ise A.’ya saldırdı. İhbar üzerine olay yerine gelen polis, Serkan A.’yı önce hastaneye götürdü, ardından gözaltına aldı.

        ‘BENİM DELİ RAPORUM VAR’

        Nuh Köklü’nün kız arkadaşı Ferda Sayın “Kartopunun cama gelmesinden sonra bir arkadaşım işyerine giderek özür dilemek istedi ama o şahıs sopayla saldırdı, daha sonra ise bıçakla saldırdı” derken, olayın detayını Köklü’nün avukat arkadaşı Tamer Doğan şöyle aktardı: “Yeldeğirmeni Dayanışması’ndan bir grup arkadaş olarak İç Güvenlik Yasası’na tepki olarak eylem yaptık. Dönüşte kartopu oynamaya başladık. Olayın olduğu sokakta, işyerinin camına kartopu isabet eden bir esnaf dışarı çıktı. Elinde beyzbol sopası vardı. 10 kişiydik. ‘Ben deliyim size silah getirir sıkarım, yarın da hastaneden çıkarım’ diye bağırdı. Elinden sopasını aldık, İçeriden ekmek bıçağıyla çıktı. Bıçağı şuursuzca sallamaya başladı. Bir kadın arkadaşımız önüne geçti. Bir arkadaşımızı köşeye sıkıştırdığında, Nuh koşarak yardıma gitti. Nuh, yere düştü. Sırtüstü yatarken saldırgan göğsüne ekmek bıçağını sert bir şekilde sapladı.”

        SON SÖZÜ: KEŞKE RÜYA OLSA

        Tamer Doğan, Nuh Köklü’nün son sözlerinin “Keşke rüya olsa” olduğunu da dile getirdi. Katil zanlısı Serkan A. Cinayet Büro Amirliği’ndeki sorgusunun ardından adliyeye sevk edildi. “Aile içi şiddet” ve “sahtecilik” suçlarından poliste kaydı bulunduğu belirlenen katil zanlısı, ifadesinde şunları söyledi: “Dükkânımın önünde kartopu oynuyorlardı. Onları uyardım. Dikkat edeceklerini söylediler. Ancak bir süre sonra tekrar oynamaya başladılar. Bu sırada cama bir kartopu geldi, tekrar dışarı çıktım. Elimde onları korkutmak için beyzbol sopası vardı. Ancak hep birlikte bana saldırdılar. Beni darp edip elimden sopayı aldılar. O hırsla dükkâna girip bıçağı aldım. Dışarı çıktığımda yine bana saldırdılar. 4-5 kişinin arasında kaldım. Beni yere yıktılar. Kendimi korumak için bıçağı sağa sola salladım. Bu sırada beni darp ediyorlardı.” Öte yandan katil zanlısının akli dengesinin yerinde olduğu, sadece epilepsi hastalığı bulunduğu öğrenildi.

        KARTOPUYLA UĞURLANDI

        Gazeteci Nuh Köklü’nün arkadaşları, öldürüldüğü yeri bantla kapattı ve buraya arkadaşlarının fotoğraflarını koydu. Türkiye Gazeteciler Sendikası temsilcileri ve Köklü’nün arkadaşları birer konuşma yaptı. Köklü’nün cenazesi törenin ardından Ankara’ya gönderildi. Köklü’nün öldürüldüğü yere mumlar yakarak karanfiller bırakıldı. Cenazesi öldürüldüğü yere götürülen Nuh Köklü, toprağa verileceği Ankara’ya kartoplarıyla uğurlandı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ve Çağdaş Gazeteciler Derneği, Köklü’nün öldürülmesine tepki gösterdi. TGC, “Nuh Köklü’nün öldürülmesi, halkı birbirine düşman etmeye yönelik ‘Benim esnafım aynı zamanda polistir’ söyleminin yarattığı en kötü sonuçlardan biridir. Nefret cinayetidir” dedi. Öte yandan katil zanlısı Serkan A. tutuklanarak cezaevine konuldu.

        ‘O BAŞINA GELENİ HİÇBİR YERE SIĞDIRAMAMIŞ’

        HDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, gazeteci Nuh Köklü’nün kalbinden bıçaklanarak öldürülmesiyle ilgili “Meclis’te yaşadıklarımız, Özgecan’ın öldürülmesi ve uzun yıllar birlikte çalıştığım Nuh Köklü’nün öldürülmesi aynı iklimin sonuçları” dedi ve şöyle devam etti: “Hakikaten çok sarsıldım. Nuh’un böyle bir şekilde hayatını kaybedeceğini hiç aklıma getirmezdim. En son ambulansa konulduğunda ‘Tanrım bu bir rüya olsa’ demiş. O da başına geleni hiçbir yere sığdıramamış besbelli. Birlikte çalıştık uzunca süre. Çok yetenekli, geniş ufuklu bir gazeteciydi.” CHP Grup Başkanvekili Levent Gök ise “Şimdiki Cumhurbaşkanı, önceki Başbakan’ın bir sözünü iyi hatırlayınız; ‘Benim esnafım gerektiğinde polistir’. O da bunu talimat olarak alır, ‘Arkamda Cumhurbaşkanı, Başbakan var’ der, kendince yöntem geliştirir, infazı gerçekleştirir” diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ