Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı Yargıtay’ın yeni başkanı İsmail Rüştü Cirit, Özgecan cinayetiyle ilgili “Çok kavgalı bir toplum olduk. Toplumun genlerini düzeltmek lazım” dedi.

        Fevzi ÇAKIR/HABERTÜRK

        Yargıtay’ın yeni başkanı İsmail Rüştü Cirit, yargı muhabirlerini yemekte ağırladı. Yargıtay Evi’ndeki yemek sırasında soruları da yanıtlayan Cirit, Özgecan cinayeti ve toplumun her katmanını saran şiddetle ilgili dikkat çekici mesajlar verdi:

        ÖZGECAN CİNAYETİ: Trajik, toplumu derinden sarsan bir olay. Çok davalı, nizalı (kavgalı) bir toplum olduk. Toplumun genlerini düzeltmek gerekir. Sevgiyi, saygıyı, hoşgörüyü, empatiyi geliştirmemiz gerekir. En ufak, mesela bir trafik uyuşmazlığında bile silahların çekildiğini, insanların nedensiz öldürüldüğünü görüyoruz. Bu, toplum açısından sağlıklı değil. Görsel medya toplumu derinden etkiliyor. Herkesin otokontrol sistemini kurması lazım. Dizilerde her akşam 500’er kişi ölüyor, kiminin başı kesiliyor, kimine başka şeyler oluyor. Bu da ister istemez toplumun şiddete eğilimini artırıyor. Herkes, başını ellerinin arasına alıp düşünmeli

        İDAM TARTIŞILSIN: Biz Avrupa Birliği (AB) uyum süreci içinde idamı kaldırdık. Ama Özgecan olayından sonra basit bir anket yapılsa, herhalde toplumun yüzde 80’i, idamın geri gelmesini tekrar ister. Dünyanın birçok ülkesinde idam cezası, değişik şekillerde uygulanıyor. Bu, tartışılması gereken bir olay.

        YASALARA UYMAKLA YÜKÜMLÜYÜZ: (Yargıtay’ın bazı kararlarının ‘iyi hal indirimleri’ nedeniyle eleştirilmesine dair) Yasaları uygulamakla yükümlü insanlarız. Yasaları uygularken duygularımız olmaz, yasa neyse odur. Arkadaşlarımız da karar verirken o şekilde davranıyor. Kanunda takdire dayalı iyi hal indirimi var. Orada değişik kıstaslar getirilmiş. Bunlardan biri, yargılama sürecindeki davranış. Sanık, mahkeme sürecinde gereken özeni ve saygıyı göstermişse, hâkim bunu olumlu veya olumsuz değerlendirebiliyor. Burada bir keyfiliğin olmaması lazım. Yargıtay dairelerimiz keyfiliğin ortadan kaldırılması, içtihat birliği için bunları takip ediyor. Farklı durum oluşmuşsa düzeltiyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ