Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem HDP, İç Güvenlik Paketi’nin komisyona geri çekilmesini istedi

        Esra YAZDIÇ DEMİR/ANKARA

        Dolmabahçe Sarayı’ndaki Başbakanlık Çalışma Ofisi’nde yapılan tarihi toplantının ardından, görüşmeye katılan Pervin Buldan ve İdris Baluken sürece ilişkin açıklamalar yaptı.

        Buldan, atılacak ilk adımın hasta tutukluların salıverilmesi olduğunu vurgularken, “Yasal düzenleme yapılacak mı?” sorumuza, “Yasa çıkarmaya gerek yok. İnsanlar ölüyor. Bunun, sürecin pazarlık konularından olmayacağını vurgulamıştık” dedi. HDP heyetinin İmralı’dan önce Kandil’e gideceğini söyleyen Buldan, 15-16 kişilik bir İzleme Kurulu oluşturulduğunu ve taleplerinin İzleme Kurulu’ndan birkaç temsilcinin İmralı’ya yapılacak ilk ziyarette bulunmaları olduğunu açıkladı. Bunun önemli olduğunu belirten Buldan, “Artık adada maddeler tartışılmaya başlanacak. Bu çerçevede hem devlet yetkilileri hem bizden hem de İzleme Kurulu’ndan isimlerin bulunması, İzleme Kurulu’nun refakati zorunlu” diye konuştu.

        ‘ÜÇÜNCÜ SIÇRAMA’

        HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ise PKK kongresinin toplanmasının, 10 maddede uzlaşı sağlanmasına bağlı olduğunu ifade etti. Baluken, “Abdullah Öcalan hem Nevruz’da hem de çözüm taslağı ile sürece ilişkin iki önemli sıçrama yapmıştı. Hükümet, kendisinden beklenen tavrı göstermemişti. Öcalan, 10 madde ve tarihi açıklamayla üçüncü sıçramayı yapıyor. Devlet yönetimi ortak bir dil belirlemeli” ifadesini kullandı. Dolmabahçe’de, İç Güvenlik Paketi’nin geri çekilmesine ilişkin düşüncelerini dile getirdiklerini söyleyen Baluken, hükümet kanadından kendilerine “Paketin karşı çıkılan noktalarını genel kurul devam ederken istişare edelim” teklifi geldiğini kaydetti. Baluken buna itiraz ettiklerini belirtirken, Buldan “İç Güvenlik Paketi’yle ilgili bazı değişiklikler yapılacaktır” dedi.

        TUTANAKLAR KANDİL’DE

        İmralı ile 27 Şubat günü yaptıkları görüşmenin tutanaklarını Kandil’e ilettiklerini açıklayan Baluken, KCK’nın iç değerlendirmelerinin ardından kendilerine görüşme için bir tarih verileceğini vurguladı. Niyet beyanının Öcalan tarafından birinci aşama olarak nitelendirildiğini dile getiren Baluken, “Meclis bünyesinde kurulacak komisyonun devreye girmesini önemsiyor. Sivil toplum temsiliyetinin dahil olduğu bir toplantıda Öcalan tarihi çağrıyı kendisi ortaya koyacak” diye konuştu.

        ‘PAKETLE İLGİLİ TEKLİFE AÇIĞIZ’

        HDP’li Pervin Buldan’ın “İç Güvenlik Paketi’nde bazı değişiklikler yapılacak” açıklamasını değerlendiren AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop “Makul ve tasarıyı geliştirecek önerileri varsa anlaşma sağlanabilir. Grup başkanvekillerimizle görüşecekler” diye konuştu. Görüşmelerdeki ifadelerini hatırlatan Şentop, “Varsa teklifiniz müzakere edelim dedik. Kanun tasarısının mantığını bozmadan her türlü teklife açık olduğumuzu söylüyoruz” dedi. AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal ise İç Güvenlik reformunun çözüm sürecinin koşulu olmadığını vurgulayarak “Tüm partilere yaptığımız, tekrir-i müzakere dahil, öneri sunma çağrısı geçerlidir. Hangi maddeyle ilgili çekinceleri varsa değerlendiriliyor” dedi.

        PAKET MECLİS’TE

        Öte yandan, TBMM Genel Kurulu verilen 3 günlük aranın ardından bugün toplanarak 132 maddeden oluşan ve bugüne kadar 33 maddesi görüşülen İç Güvenlik Yasası tasarısını görüşecek.

        ‘Öcalan kongrede yer almalı’ talebi

        Tarihi adımın ardından gözler PKK kongresine çevrildi. Kongrenin en erken nisan, en geç mayıs ayında yapılmasının planlandığı öğrenildi. HDP Muş Milletvekili Demir Çelik, “10 madde bir takvime bağlanacak. Seçim öncesi adımlar atılacak. Doğru olan PKK kongresinde Öcalan’ın fiziki olarak yer almasıdır” dedi. Toplanacak kongrede Öcalan’ın bir mektupla KCK’ya seslenmesi bekleniyor. Öcalan’ın telekonferans yöntemiyle kongreye katılabileceği de konuşuluyor. KCK yaptığı açıklamada, Öcalan ile görüşme talebini yineleyerek “Önder Apo, halklarımıza karşı olan sorumluluğu gereği AKP devletine çözüm fırsatı sunmuştur. Hükümet sorumluluğunun gereğini yerine getirmelidir” denildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ