Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem TTK’nın yeni başkanı Turan’ın ilk mesaisi ‘Ermeni meselesi

        Aykut YILMAZ / HT GAZETE

        Türk Tarih Kurumu (TTK) Başkanlığı’na, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refik Turan atandı. Atama sonrası ilk röportajını HABERTÜRK’e veren Turan, yaklaşan 24 Nisan öncesi Ermeni meselesiyle ilgili yapacağı çalışmaları anlattı. Ermeni meselesinin siyasi, bilimsel ve propaganda boyutlarının olduğunu belirten Turan, “Bu meselenin arka planında taraflar, Türkiye ve Ermenistan olarak görülüyor ama böyle değil. Arka planında büyük devletlerle Türkiye arasında örtülü bir hesaplaşma söz konusu. Daha açıkçası büyük devletlerin Türkiye ile hesaplaşması olarak kabul ediyorum. Bir bakıma meselenin üzerine o şekilde gitmeyi düşünüyorum” dedi.

        KİTAP ÇALIŞMASI

        Ermeni tezlerine ilişkin kısa, orta ve uzun vadede planlarının olduğunu belirten Turan, kısa vadede önce bir kitap çalışması, ardından da tarafları ve taraflar dışındaki ülkeleri ikna edecek objektif bir belgesel filmi yapacaklarını açıkladı.

        Bu konuda daha önce Türk Tarih Kurumu başta olmak üzere bazı kurumların çalışmasının bulunduğunu anımsatan Turan, bu çalışmaların kamuoyuna tanıtılacağını söyledi. Turan, uzun vadede meseleyi siyasi, hukuki ve bilimsel olarak ele alıp dünya kamuoyuyla paylaşacaklarını dile getirdi.

        REFİK TURAN KİMDİR?

        1956 Isparta doğumlu Turan, 1978 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Tarih Bölümü’nden mezun oldu. 1980 yılında aynı fakültenin Genel Türk Tarihi Kürsüsü’nde yüksek lisansını, 1983’te “Türkiye Selçuklu Devleti’nde Vezirlik Müessesesi” konulu doktora çalışmasını tamamladı. Turan, 1984 yılında Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü Tarih Eğitimi Ana Bilim Dalı’na Yrd. Doç. olarak atandı. 1989’da doçent, 1995’te profesör oldu. Turan, son olarak Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Orta Öğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Bölümü Tarih Eğitimi Ana Bilim Dalı’nda öğretim üyeliği görevinde bulundu. Turan, iyi derecede Fransızca ve İngilizce biliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ