Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika HDP'den milletvekili aday adayı olan Dengir Mir Mehmet Fırat, gündeme ilişkin konularda HABERTÜRK TV'ye açıklamalarda bulundu

        7 Haziran seçimleri öncesi HDP'den aday adayı olan Dengir Mir Mehmet Fırat HABERTÜRK televizyonuna konuk oldu. AK Parti'nin eski kurucuları arasında yer alan Fırat, "2011 seçimlerinden sonra Türk tipi başkanlık önerisi getirildi" dedi.

        Neden HDP'yi tercih ettiğiyle ilgili de açıklamalarda bulunan Fırat şunları kaydetti:

        - (Başkanlık sistemi) Ak Parti teklifinde kuvvetler ayrılığı esası temel alınmıyor. Meksika'da da böyle bir sistem yok. 400 vekil isteğinin bizi demokrasiden mahrum edeceğini düşünüyorum. Bu projeyi bozabilecek tek parti olarak HDP'yi gördüm.

        'ADAY PROFİLİ ÇOK RENKLENECEK'

        - Başkanlık sistemi görüşülebilir amaAK Parti nin teklif ettiği başkanlık sistemi değildir. Başkan, yaptığı eylemlerden dolayı sorumlu olmalı.

        - (HDP-AK Parti anlaştı iddiası) HDP Türk usulü başkanlık sistemine 'Evet' diyemez. Bu iddialar, kamuoyu yoklamaları HDP'nin barajı aştığını Meclis'e 70'e yakın milletvekili sokacağının belli olmasından sonra ortaya atıldı. HDP söylemleriyle Türkiye partisi olma yolunda ilerliyor.

        'BARAJI AŞACAĞI ANLAŞILDI İTTİFAK İDDİALARI ORTAYA ATILDI'

        - (HDP barajı aşmak için gerekli 2-2.5 milyon oyu nerden alacak) AK partiye oy veren Kürtler dini inançları güçlü insanlar. Diyarbakır müftüsünün HDP'den aday olması HDP'nin muhafazakar kesime bakışını gösteren birşey. Aday profilinin çok renklendiği listelerin yapıldığını göreceğiz. Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kobani'yle ilgili söylemleri Kürt halkının algısını değiştirmiştir. İnanıyorum ki HDP'ye büyük bir oy geleceği kanısındayım. Bunun dışındaCHP'den umudunu kesmiş olan kesimlerle Alevi kesimin de HDP'de yoğunlaşacağı kanısındayım.

        'CHP VE MHP'DEN DE KAYMA VAR'

        - 7 Haziran'da benim koyduğum çıta yüzde 15 hedefidir. 40 yıldır siyasetin içindeyim tahminlerimde pek yanılmam. CHP'de ulusalcı ve demokrat kanatta kayış olduğunu görüyorum. MHP'lilerin de bu gidişi durdurabilecek partinin HDP olması nedeniyle oy vereceği kanısındayım.

        - (Silahlara veda açıklaması ve 10 madde) İstiyoruz ki ateşkes değil tam bir barış olsun. Özgürlüklerin kısıtlanmış olduğunu siz 10 maddeyle kabul etmiş oluyorsunuz. Bu özgürlüklerin önünü açmak Meclis'in bir iki haftasını alır. 'Nasıl vatandaşı yaralayabiliriz'in görüşmeleri yapılıyor.

        - (Kandil kongreyi toplayacak mı? sorusu karşısında) Onu bilemiyorum. Bahar aylarında kongresini mutlaka toplayacaktır ama nasıl bir karar çıkar bunu söylemek çok mümkün değil.

        'YOLDA YÜRÜMEKTE ZORLANIYORUM'

        - (HDP barajı aşamaması durumu) Bu durumda AK Parti'nin Anayasayı değiştireceği çoğunluğa erişeceği gibi bir tabloyla karşılacağız. Türk usulü başkanlık sistemi gelecektir.

        - (Aday adaylığınına AK Parti'den tepki gelip gelmediği) Tebrik aldım ama daha çok gizli tebrikler aldım. İstanbul veya Ankara'da yürümekte zorlanmaya başladım. İnsanlar akın akın telefon edip doğru yaptığımı söylüyorlar.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ