Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Çetin Doğan’ın avukatı, hem HSYK’ya hem de Yargıtay’a başvurarak hâkimlerin cezalandırılmalarını talep etti

        Fevzi ÇAKIR/ANKARA

        Balyoz davasında 236 sanık için beraat kararı çıkmasının ardından, sanık avukatları ilk yargılamada ‘mahkûmiyet’e hükmeden hâkimlere karşı harekete geçti. Çetin Doğan’ın avukatı, hem HSYK’ya hem de Yargıtay’a başvurarak hâkimlerin cezalandırılmalarını talep etti

        Yeniden görülen Balyoz davasında deliller sahte olduğu gerekçesiyle 236 sanık için beraat kararı verilmesi, sanık avukatlarını harekete geçirdi. Emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın avukatı Hüseyin Ersöz, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) ile Yargıtay’a başvurarak, Balyoz davasında daha önce sanıklar hakkında mahkûmiyet kararı veren dönemin İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti ile bu kararı onayan Yargıtay 9. Ceza Dairesi üyelerinin cezalandırılmasını istedi.

        ‘SAHTECİLİKLERİ ARAŞTIRMADILAR’

        Ersöz tarafından HSYK’ya sunulan dilekçede şu ifadelere yer verildi: “Maddi gerçeğin üstünü örtmek için çaba sarf eden, hukuka aykırı uygulamalar gerçekleştiren, sanıkların hürriyetini kanuna aykırı olarak kısıtlayan, sahte delilleri üreten kişileri korumak saikiyle hareket eden ve bilimsel mütalaalarla tespit edilen sahtecilikleri araştırmayan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ömer Diken ile üye hâkimler Ali Efendi Peksak, Murat Üründü ve Aytekin Özanlı’nın cezalandırılmalarını talep ediyoruz.” Yargıtay’a sunduğu dilekçede ise Ersöz, “Maddi gerçeğin üstünü örtmek için çaba sarf eden, sanıkların hürriyetini kanuna aykırı olarak kısıtlayan, sahte delilleri üreten kişiler ile adil yargılanma hakkına aykırı olarak karar veren yerel mahkemedeki hâkimleri korumak saikiyle hareket eden Yargıtay 9. Ceza Dairesi Başkanı Ekrem Ertuğrul, üye hâkimler Hamza Yaman, Ahmet Toker, Fikriye Şentürk, Abdurrahman Kavun ile Yargıtay Savcısı Hüseyin İnce hakkında idari-adli soruşturma başlatılmasını ve cezalandırılmalarını talep ediyoruz” dedi.

        HSYK İNCELEME BAŞLATMIŞTI

        HSYK 3. Dairesi, daha önce yapılan şikâyet üzerine kapatılan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti hakkında inceleme başlatılmasına karar vermişti. Dairenin görevlendirdiği HSYK müfettişinin mahkeme heyeti hakkındaki incelemesi sürüyor. HSYK, Yargıtay 9. Ceza Dairesi hakkındaki şikâyeti ise Yargıtay 1. Başkanlık Kurulu’na göndermişti. Gözler Avukat Ersöz’ün dilekçelerinin ardından HSYK ve Yargıtay’ın atacağı adımlara çevrildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ