Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Jandarma timleri Doğu ve G.Doğu’da daha ‘görünür’ olacak

        Bülent AYDEMİR/ HABERTÜRK

        Herkesin üzerinde mutabık kaldığı konu, seçim öncesinde bu tür ‘yol kazaları’nın tekrar yaşanmaması... Seçim ve sandık güvenliği, vatandaşın hür iradesinin sandığa yansıması en hassas nokta. Bir diğer mesele de çözüm sürecinin, bu gelişmelerden nasıl etkileneceği. Ankara’da siyaset ve güvenlik kaynaklarından aldığımız bilgilere göre, yeni dönemin güvenlik yaklaşımı şu konsepte oturtulacak:

        SİLAHA MÜSAMAHA YOK:

        Silah bırakmayan ve dağ dışında artık şehirlerde görünür olan silahlı terör örgütü üyelerine asla müsamaha gösterilmeyecek. Bir yetkilinin ifadesiyle “Çözüm sürecinin hassasiyeti gereği dün yapılamayan, bugün yapılacak.” Sivillerin zarar görmemesi için ne gerekiyorsa uygulanacak.

        ÖRGÜTE İMKÂN VERİLMEYECEK:

        Terör örgütü bir süredir kış yapılanmasına geçerek kamplara çekilmişti. Bahar aylarıyla birlikte örgütün, kış yapılanmasından yaz yapılanmasına geçmesine, arazide ve şehirlerde silah, lojistik yığınağı yapmasına izin verilmeyecek. Bu konuda birimlere talimat geçildi.

        TİMLER DEVRİYE GEZECEK:

        Son çıkan yasayla jandarma, sicil itibarıyla da İçişleri Bakanlığı’na bağlanmıştı. Mülki idare amirinin talimatıyla görev yapan jandarma timleri artık bölgede daha görünür olacak ve seçim güvenliğine yönelik tedbirler alacak. Ağrı’da olduğu gibi 15 kişilik timler değil, birkaç timden oluşan devriyeler gezecek.

        KAMU DÜZENİ:

        Kamu düzeni ve güvenliğinin sağlanması kırmızı çizgi. Bundan asla taviz verilmeyecek. Sivil girişimlere, şenlik ve toplantılara yönelik güvenlik tedbirleri üst düzeyde alınacak.

        SEÇİM GÜVENLİĞİ:

        İçişleri Bakanı’nın başkanlığında, ilgili birim amirlerinin katılacağı seçim ve sandık güvenliği toplantıları önümüzdeki haftadan itibaren başlayacak.

        ÇÖZÜM SÜRECİ:

        Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “İzleme heyetine karşıyım” sözlerinin ardından çözüm sürecinde, seçim öncesi sürpriz-radikal bir adım beklenmiyor. Sürecin içinde yer alan kaynakların ifadelerine göre, Kürt kongresinin toplanması için Öcalan’ın bir çağrı daha yapması gerekiyor ancak bu konuda da çeşitli engeller var. Seçime kadar HDP heyetinin İmralı ziyaretlerinin devam edebileceği, ancak izleme heyetinin oluşturulup adaya gidişinin zor olduğu ifade ediliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ