Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Ak Parti'nin seçim beyannamesi Genel Başkan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklandı. İşte 'Yeni Türkiye Sözleşmesi'nde dikkat çeken detaylar

        TAYLAN SIĞIRCI /HABERTURK.COM

        Başbakan ve AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, uzun zamandır üzerinde çalıştığı ve bizzat kaleme aldığı partisinin seçim beyannamesini Ankara Arena'da düzenlenen törenle açıkladı. 'Yeni Türkiye Sözleşmesi' adlı beyanname 100 maddeden oluştu.

        İşte Davutoğlu'nun konuşması ve 7 Haziran beyannamesinin dikkat çeken ayrıntıları:

        'İNSAN ONURU' VURGUSU

        + Beyannamede, sık sık 'insan onuru'na vurgu yapıldı. "İnsan onuru, siyasi, ekonomik, kültürel düzenimizin de dış politikamızın da temelini oluşturmaktadır" denildi.

        İLK KEZ ORAN VERDİ: YÜZDE 55

        + Davutoğlu kez Ak Parti'nin seçim hedefini ilk kez dile getirdi: Yüzde 35'i telaffuz etmektense bu görevi bırakırdım. Biz yüzde 55'e, 60'a yürüyoruz...

        CHP REKLAMI İÇİN 'ECNEBİ' İFADESİ

        + Başbakan, CHP'nin seçimler için hazırlanan reklamını konuşması boyunca birkaç kez gündeme getirdi. Reklamın ABD Başkanı Barack Obama'nın da kampanyasını yürüten isimlerle hazırlanmasının altını çizdi. "ABD'den ithal alkış propagandalarıyla bu işi çözemezsin" dedi.

        'BAŞKANLIK SİSTEMİ GEREKLİ'

        + Kamouyundaki beklenti doğrultusunda beyannamede başkanlık sistemine yer verdi. Beyannamede, "Başkanlık sistemini gerekli görmekteyiz" sözleri kullanıldı.

        PARALEL YAPIYLA MÜCADELEDE 'NET' İFADELER

        + 'Yeni Türkiye Sözleşmesi'nde paralel yapıyla mücadele unutulmadı. 'Net ifadelerle' bu konunun altı kırmızı çizgilerle çizildi:

        "Paralel yapı oluşumları gibi girişimleri kınıyor, ileride olabilecek benzer girişimlere karşı ortak tavır alacağımızı bildiriyoruz".

        "Bürokraside hiçbir gerekçeyle yatay ya da paralel örgütlenmelere izin verilmez."

        YENİ ANAYASAYA 'KATKI' ÇAĞRISI

        + Beyannamenin bir başka önemli konu başlığı ise sivil anayasa konusuydu. Yeni anayasa için "TBMM'nin 7 Haziran sonrası ilk amacı sivil anayasayı yazmak olacaktır" ifadesi yer aldı. Bu konuda siyasi partilere de 'katkı vermeleri' çağrısında bulunuldu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ