Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Mehmet Celalettin Lekesiz başkanlığındaki Yüksek Değerlendirme Kurulu’nun toplantısı sonuçlandı, bin 786 polis şefi emekliye ayrıldı

        Fevzi ÇAKIR/ANKARA

        Emniyet Genel Müdürü Mehmet Celalettin Lekesiz başkanlığındaki Yüksek Değerlendirme Kurulu’nun toplantısı dün sonuçlandı.

        4 gün süren çalışmaların sonunda bin 142’si birinci sınıf emniyet müdürü, 269’u ikinci sınıf emniyet müdürü, 184’ü üçüncü sınıf emniyet müdürü 181’i dördüncü sınıf emniyet müdürü, 10’u emniyet amiri olmak üzere toplam bin 786 polis şefinin emekli edilmesi kararlaştırıldı.

        Emekliye sevk edilenler arasında Ergenekon, Balyoz, Askeri Casusluk gibi önemli soruşturmalarda görev yapmış isimler de yer alıyor. Hrant Dink suikastı soruşturması kapsamında tutuklanan eski İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek de emekli edildi. Emniyet Genel Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada, İç Güvenlik Paketi’ne işaret edilerek, uygulamanın “4 Nisan’da Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu, Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un amir hükümleri gereğince” yapıldığı belirtildi.

        PİRAMİT NASIL DEĞİŞTİ?

        Emniyet teşkilatında köklü değişimlere yol açan süreç, 17-25 Aralık soruşturmalarının ardından başladı. Emniyet içerisinde bulunduğu iddia edilen “paralel yapı”ya ilişkin ardı ardına soruşturmalar açılırken, İçişleri Bakanlığı müfettişleri de birçok polis hakkında idari inceleme başlattı. Soruşturmalarla ilgili çok sayıda polis şefi tutuklanırken, yüzlerce polis şefi de açığa alındı. Emniyet Genel Müdürlüğü de “terfi sınavlarında yaşanan usulsüzlükler sonucunda bozulan” teşkilat piramidini yeniden ele aldı.

        RÜTBELİ SAYISI ARTIYOR

        Emniyet piramidi “Komiser Yardımcısı” rütbesiyle en alttan başlayıp, “Komiser”, “Başkomiser”, “Emniyet Amiri”, “4. Sınıf Emniyet Müdürü”, “3. Sınıf Emniyet Müdürü”, “2. Sınıf Emniyet Müdürü” ve “1. Sınıf Emniyet Müdürü” olarak tekrar düzenlendi. Düzenleme ile 19 bin 682 olan rütbeli sayısının 38 bin 252’ye çıkarılması öngörüldü. Mevcut durumda sayıları 6 bin 679 olan komiser yardımcılarının 12 bin 500’e, 2 bin 174 olan komiser sayısının 10 bin 21’e çıkarılması kararlaştırıldı. Yine bin 55 olan başkomiser sayısının ise 7 kat artırılarak 7 bin 516’ya çıkarılması hedeflendi.

        EMEKLİLİK YOLU NASIL AÇILDI?

        Emniyet’te bin 786 kişilik dev emeklilik operasyonun yolu 5 Nisan’da Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren İç Güvenlik Paketi ile açıldı. Pakette yer alan yeni düzenleme ile Emniyet’te rütbesi olan ancak aktif görevde bulunmayan tüm birinci sınıf emniyet müdürleri ile görevi ne olursa olsun tüm ikinci, üçüncü ve dördüncü sınıf emniyet müdürlerinin resen emekli edilmelerinin yolu açıldı.

        HER RÜTBEYE KADRO SINIRLAMASI GELİYOR

        Düzenleme ile ayrıca her yönetim rütbesi için kadro sınırlaması getirildi. Rütbesinde bekleme süresini tamamladıktan sonra, belli bir süre içinde herhangi bir kadroya atanmayan müdürlerin de emekli edilmesi hükme bağlandı. Paketin yürürlüğe girmesinin ardından toplanan Emniyet Genel Müdürlüğü Yüksek Değerlendirme Kurulu, bin 786 kişilik dev operasyonun düğmesine bastı.

        KİM KİMDİR?

        ÇoğuErgenekon, Balyoz, Askeri Casusluk gibi kritik soruşturmalarda görev alan bin 142 birinci sınıf emniyet müdürü arasında öne çıkan isimler şöyle:

        Eski İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek,

        Terörden sorumlu eski Emniyet Genel Müdür Yardımcısı İsmail Baş,

        Eski Terör Mücadele Daire Başkanı Cihangir Çelik,

        Eski Genel Müdür Yardımcısı Muammer Bucak,

        Eski Genel Müdür Yardımcısı Feridun Taşçı,

        Eski Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Cankal,

        Eski Diyarbakır Emniyet Müdürü Recep Güven,

        Eski Diyarbakır Emniyet Müdürü Mustafa Sağlam,

        Eski Kahramanmaraş Emniyet Müdürü Metin Aşık,

        Eski EGM Hukuk Müşaviri Hakan Özdöl,

        Eski EGM Eğitim Daire Başkanı Metin Varol,

        Eski EGM Güvenlik Daire Başkanı Bekir Akarsu,

        Eski EGM İdari ve Mali İşler Daire Başkanı Ayhan Falakalı,

        Eski EGM Koruma Daire Başkanı Yesari Vural,

        Eski EGM İstihbarat Daire Başkan Yardımcısı Coşkun Çakar,

        Eski EGM Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanı Ömer Tekeli,

        Eski EGM Asayiş Dairesi Başkanı Mehmet Tüzel,

        Eski EGM Bilgi Teknolojileri Daire Başkanı Erkal Güler,

        Eski Bursa Emniyet Müdürü Ali Osman Kahya,

        Eski Edirne Emniyet Müdürü Cemil Ceylan,

        Eski Mersin Emniyet Müdürü Arif Öksüz,

        Eski Adana Emniyet Müdürü Ahmet Zeki Gürkan,

        Eski Giresun Emniyet Müdürü Cemal Levent,

        Eski Dış İlişkiler Daire Başkan Yardımcısı Fatih İnal Koç.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ