Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul Başakşehir Belediyesi’nin Bahçeşehir’deki Habitat ödüllü gölet alanını 22 Nisan’da satışa çıkaracak olması, bölgede kriz çıkardı

        Aslı ÖZTÜRK / HT GAZETE

        Başakşehir Belediyesi’nin ilçenin nadir yeşil alanlarından biri olan Bahçeşehir Gölet bölgesini hasılat paylaşımı ile satışa çıkarması yargıya taşınıyor. Konuyla ilgili olarak ilçedeki sivil toplum kuruluşları; Bahçeşehirliler Derneği (BADER), Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Bahçeşehir Gölet Platformu, ADD Bahçeşehir’in yanı sıra Rotary Kulübü ve Bahçeşehir Veli İnisiyatifi ortak bir çalışma içine girdi. Bahçeşehir Gölet Platformu ise dün yaptığı açıklamada bugün ve yarın sabahı göl çevresinde sportif faaliyetlerde bulunarak tepkilerini göstereceğini açıkladı. Gölet projesi, yargı süreci ve protestolarla ilgili konuşmak üzere aradığımız Başakşehir Belediyesi yetkilileri ise konuyla ilgili şu an için bir açıklama yapılmayacağını söyledi.

        ‘KAMUYA AİT’

        İlçedeki sivil toplum kuruluşları dava süreciyle ilgili yasal yolları tartışmak ve yol haritası belirlemek için 17 Nisan Perşembe akşamı Bahçeşehirliler Derneği’nde toplandı. Toplantıda BADER Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Barış Karabulut, Gölet’in rekreasyon projesi ile ilgili şu açıklamaları yaptı: “Rekreasyon alanlarının projelendirilmesinde yüzde 5 imara açılması yasa gereği yapılabilmektedir. Ancak, biz BADER olarak, bu alanın hasılat paylaşımı yoluyla 3. şahıslara satılmasına karşı çıkıyoruz. Bu alan Bahçeşehirlilere aittir. Kamuya ait bir alanı, kamu yararına kullanmak ve kamu elinde tutmak gerekir. Bahsedilen alan brüt 230.000 metrekare alandır. Belediyenin terk etmesi zorunlu alanlar çıkarıldığında, net alan 167.000 metrekaredir. İşin acı tarafı, yüzde 5’lik imar hesaplaması yapılırken, net alan üzerinden değil, brüt alan baz alınmaktadır. Bunun neticesinde bu hesaplama hilesi ile gölette imara açılacak alanı yüzde 15’e çıkarmaktadır. 11.500 metrekare inşaat alanı, 23.000 metrekare beton anlamına gelmektedir. Bu tesislere ulaşmak için yol yapıldığı ve etrafın çevrilmesi gibi teknik detaylar da eklendiğinde 40.000 metrekare alan betona terk edilecek. Yani toplam alanın yüzde 25’i kadar betonun Bahçeşehirlilerin karşısına çıkma ihtimali ile karşı karşıyayız.

        2013’te başlayan süreç nasıl gelişti?

        Bahçeşehir Göleti ile ilgili imar değişikliği ilk olarak 2013’te gündeme geldi. İlçe halkının isyanı karşısında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı göletin etrafındaki yeşil alanı imara açan değişikliğini iptal etti. İkna olmayan Bahçeşehir sakinleri referandum istedi. Bunun üzerine 2013’ün haziran ayında oylama yapıldı. Yaklaşık 5 bin Bahçeşehirlinin sandık başına gittiği referandumda karar ilçe halkını sevindirdi. Hatta Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, Uluslararası HABİTAT ödüllü Bahçeşehir Göleti Alanı’ndaki yeşil alanın bir bölümüne ticaret ve konut yapılmasının yolunu açan değişikliğin iptal edildiğini ilçe halkına SMS yoluyla bizzat duyurdu. BADER Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Barış Karabulut o dönemle ilgili olarak “Eğer o süreçte BADER olarak karşı çıkmasaydık gölet ve karşısındaki yeşil yamaçlara binlerce konut yapılacaktı” açıklamasında bulundu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ