Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Kemal Kılıçdaroğlu CHP'nin seçim beyannamesine ilişkin değerlendirmelerde bulunuyor

        Partisinin seçim bildirgesini dün açıklayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, NTV'de gündeme ilişkin konularda değerlendirmelerde bulundu.

        MEHMET ŞİMŞEK'İN AÇIKLAMALARI

        CHP'YE BEKLERİZ AMA EĞİTİMDEN GEÇMESİ GEREK:(Maliye Bakanı'nın kaynağı göstersin 'CHP'ye oy veririm sözleri) Sayın Bakanı bekliyoruz... Sayın Bakan unutmasın ben eski bir hesap uzmanıyım. Devlet bütçesinden sonraki en büyük bütçeyi topladım. Sayın Bakan verginin nasıl toplanacağını bilmez. Üye olmak istiyorsa bizim eğitimimizden geçmesi lazım.

        SEÇİM VAATLERİNİN KAYNAĞI

        KAYNAK VAR MESELE KULLANMAK: 79 yılda harcanandan daha fazlası son 12 yılda harcandı. 123 yılda 1.9 trilyon dolar para harcanmış. Vatandaşlarımız şunu sorsun, Erdemir mi yapıldı, Atatürk Barajı mı yapılıd ne yapıldı? Bana para var mı diye soruyorlar. 12 yılda siz bu parayı harcadınız. Üstelik 79 yılda yapılan tüm tesisleri satarak bunu yaptınız. Türkiye onların düşündüğünden daha zengin bir ülke. Kaynak var mesele yerinde kullanmak. Siz 1.9 trilyon doları nasıl buldunuz? Bunun bir kuruşuna bile Maliye Bakanı itiraz edemez. Çünkü onların rakamları.

        BEYANNAMEDEKİ YOKSULLUKLA İLGİLİ VAATLER

        YOKSULLUĞU TEŞHİR ETMEYECEĞİZ: bizim amacımız sosyal devleti inşa etmek. Biz yoksulluğu idare etmeyeceğiz, bitireceğiz. Bu bizim başlangıç noktamız. Aile sigortası ABD'de bütün Avrupa ülkelerinde var. Yoksulluğu teşhir etme gibi bir derdimiz olmayacak. İstihdam politikalarımızı da buna göre oluşturuyoruz. Devlet önce bu alilelerin çocuklarını işe alacak. Bu durumda aile sigortası kapsamından zaten çıkacak.

        VAATLERİN YILLIK MALİYETLERİ

        KAYNAK SORUNUMUZ YOK: (Vaatlerin yıllık maliyetlerini hesapladınız mı? sorusu karşısında) Kaynak bütçe... Bütçede hangi harcamaya öncelik vereceksiniz, sorun orada zaten. Devleti iyi yönetirseniz kaynak var. Türkiye nüfüsunun yüzde 1'i toplam gelirin 54.3'üne sahip. Bunu izlenen ekonomi politikaları yaptı. Biz Refahı tabana yayacağız. Bunun için de 3 ana yol var vergi politikaları, bütçe politikaları ve sosyal harcamalar... Üretim artacak, işini büyütecek, istihdam yaratacak. Kayıt dışı ekonomiyi kontrol altına alacağız. Sayın Başbakan kuşkuya düşüyorsa oturur beraber tartışırız. Kimin projeleri daha tutarlı, oturur tartışırız.

        GÖZÜ KAPALI PROJE HAZIRLAMADIK:Türkiye'nin en iyi iktisatçıları, sosyologlarıyla çalıştık, Her kuruşun hesabını yaptık. Müteahhitlere gönderdik test ettik. Biz gözü kapalı proje hazırlamadık.Bi bizim hükümet programımız aynı zamanda.

        'AKP İKİ KEZ BORÇ SİLDİ'

        720 TL ABARTILACAK BİR RAKAM DEĞİL: Bütçeye gerçek anlamda yük diye tanımladığımız harcama 720 TL olacak. Bunun da rakamı abartılacak bir rakam değil. 'Borçları sileceğiz' dedik... Sayın Maliye Bakanı, 'Bunu nasıl yapabilirler?' diyor. AKP iki kez yaptı bunu 2003 ve 2009'da... Bu olursa muhalefet AYM'ye gidermiş, gitmedik, Kendi yaptıklarından bile haberi olmayan bir Maliye Bakanı CHP'ye üye olacaksa vay halimize... Hangi gerekçeyle o koltukta oturuyor hayret ediyorum.

        KOALİSYON TARTIŞMALARI

        'BAŞKASINA OY VERİRSEN ÜLKE BATAR DİYE HALKA ŞANTAJ YAPILIYOR: (Cumhurbaşkanının 'Koalisyon iflastır' açıklamaları)Bizim hedefimiz tek başımıza iktidar olmaktır. Ama biz demokrasiye inanızoyuz. Koalisyonu yaratan vatandaşın tercihidir. Vatandaşı korkutarak oy almak günahtır. 13. yılın sonunda geldiğimiz nokta da zaten iflastır. Kendi söylüyor 'Kriz var' diyor. Dönüp halka şantaj yapıyorsunuz, 'Başkasına oy verirsen batar ülke' diye, hiçbir şey olmaz. Sayın Cumhurbaşkanı'nın da sıcak siyasetin dışında olması gerek. Namus ve şeref üzerine yemin etti.

        CHP-MHP-HDP KOALİSYONU

        GERÇEKÇİ OLMAZ: Böyle bir ittifarkın gerçekleşeğine inanmıyorum. İki lider adına konuşmak doğru değil ama bugüne kadar ortaya çıkan tablonun böyle bir durama uygun olacağını düşünmüyorum.

        CHP'DEN HDP'YE OY KAYMASI YAŞANIR MI?

        YENİ SEÇMEN KİTLESİ KAZANACAĞIZ: Bizim tabandan HDP'ye oy kayacağını düşünmüyoruz. Bırakın kaymayı yeni seçmen kitlesi gelecek. Demokrasimizde milli iradenin üzerinde gölge var, o da yüzde 10 seçim barajıdır. Bunun kalkması lazım. Yüzde 1 oy alan partinin genel başkanı da parlamentoya gelebilmeli.

        HDP BARAJI GEÇECEK Mİ?

        BİR PARTİNİN TERÖRDEN BESLENMESİNE DOĞRU BAKMAYIZ: HDP'nin parlamentoda olması doğrudur. Temsiliyet alanı daraltılırsa sokak hareketlenir. Şunun altını çizeyim kesinlikle şiddet olaylarını terörü reddediyoruz. Arkasında kim olursa olsun. Bir siyasal parti teröre destek veriyorsa, terörden besleniyorsa buna biz doğru bakmayız. Terörün arkasında duranan demokrasiden söz etmeye hakkı yoktur.

        ÇÖZÜM SÜRECİ

        GİZLİ AJANDANIZ OLMAYACAK: Bu sorunu biz çözeriz. Bunun için öncelikle samimi ve dürüst olacaksınız, gizli ajandanız olmayacak, millete hesabını veremeyeceğiniz angajmanlara girmeyeceksiniz ve Meclis'e bilgi vereceksiniz. Bunların hiçbiri yok Kürt sorununu AKP çözemez. Biz söylediğimiz her şeyi kanun teklifi olarak verdik.

        TÜRK ÜST KİMLİKTİR: Türk milleti kavramını savunuyoruz. 'Biz bunu kaldıralım'... Hangi gerekçeyle kaldırıyoruz. Şunu kimse unutmamalı Türkiye Cumhuriyeti etnik kimliğe dayalı değildir. Türk üst kimliktir, onun altında pek çok alt kimlik var. Etnik kimliğe, inanca dayalı siyaseti reddediyoruz. 'CHP imam hatip okullarını kapacak' iddiaları var nerede yazıyor bu? Türkiye'nin ön yargılardan kurtulması lazım. Dünya değişiyor, CHP de değişiyor.

        ÇÖZÜM SÜRECİNİN AK PARTİ BEYANNAMESİNDE YER ALMAMASI

        Benim okuduğum kadarıyla sayın Başbakan Krürt sorunuyla ilgili bazı sayfaların baskıya götürülürken düştüğünü söylüyor. Bu çok vahim bir şey. Allah aşkına başbakanlık koltuğunda neden oturuyorsunuz ki? Aziz Nesin'in aklına bile gelmez. İktidar bu sorunun nasıl çözüleceğine ilişkin hiçbir düşünceyi açık ve net ifade etmedi.

        CHP'NİN ÇÖZÜM SÜRECİNE BAKIŞI

        KAPALI KAPILAR ARDINDA GÖRÜŞME YAPMAYACAĞIZ: (Sizin Kürt sorunuyla ilgili planlarınızda İmralı olacak mı?) Biz birinci sınıf demokrasiyi getireceğiz. Bizim kapalı kapılar ardında görüşme yapmamızın hiçbir anlamı yok. Demokrasiyi getirdikten sonra PKK o zaman marjinalleşir bütün dünya karşısında durur. Aralarında anlaşmazlık çıktı heralde 6-8 Ekim olayları... Sorumlusu kim bunların? CHP mi sorumlu? AKP niye sorumluluğu almadı üzerine.

        PARALEL YAPI

        BİLDİĞİM HALDE DİLLENDİRMİYORDUM: Paralel yapıdan söz ediyorlar paralel yapı zaten var önlem var mı yok... Bildiğim halde özellikle dillendirmiyordum. İkinci muhkeme, ikinci duruşma olur mu sen hakimleri valini niye gönderdin o zaman?

        GENEL AF DÜŞÜNCESİ SON DERECE YANLIŞ: HDP, gayrımeşru bir oluşum olarak hülle yoluyla parlamentoya gelip grup kuran bir yapı. Neden hülle?, kaldırın yüzde 10'u gelsinler görüşlerini aktarsınlar. Eve dönüşlerde genel af düşüncesi son derece yanlıştır.

        BÖLGESEL ÖZERKLİĞE KARŞIYIZ: Yerel yönetim özerklik şartından en çok faydayı en çok İzmir Aydın belediye başkanları sağlayacak. Bu tabii merkezi yönetimin dışında değil. Merkezi yönetim her kuruşun hesabını sormak zorunda. Bölgesel özerkliğe karşıyız, Türkiye'nin üniter yapısından yanayız.

        AĞRI DİYADİN'DEKİ SALDIRI

        ASKERLER ÖLÜME GÖNDERİLDİ: Sorun çıkmayabilirdi... Ama sorunun çıkması için hükümet tarafından her şey yapıldı. Bir anlamda askerler ölüme gönderildi. Bu doğru değildi. Bütün bu olayların kamuoyuna sağlıklı şekilde duyurulması lazımdı. Efkan Ala'nın o olayda ne işi var? neden talimat veriyorsunuz, kimsiniz siz? Pek çok karanlık noktayı içinde barındıran bir olay.

        BAŞKANLIK SİSTEMİ TARTIŞMASI

        ATİLLA SERTEL'İN ADAYLIĞININ DÜŞÜRÜLMESİ

        ŞİKAYET EDENLERİ ARAŞTIRIYORUM: Önseçime girdi başarılı oldu iyi bir gazeteci. Şikayet edenleri araştırıyorum. Eğer bizim partili ise kesinlikle bu partide kalmayacaklar.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ