Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ partisinin seçim bildirgesini okudu

        HABERTURK.COM

        7 Haziran seçimleri öncesi Ak Parti ve CHP'den sonra HDP de seçim bildirgesini kamuoyuyla paylaştı. Bildirgeyi,Eş Genel Başkanlar Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ İstanbul Mustafa Kemal Kültür Merkezi'nde okudu. 12 ana başlıktan oluşan 200 sayfalık 'Biz' başlıklı seçim beyannamesinde kadın vurgusu dikkat çekti.

        Bildirgeye geçmeden önce konuşan Figen Yüksekdağ şunları söyledi:

        - Biz bu bildirgeyi biz kadınlar gençler, biz halklar, aleviler, Kürtler ve bütün ezilen halklar oluşturduk.

        'SULTANIN KABUSU, TÜRKİYE HALKLARININ HAYALİ'

        - Bütün insanlığın hayat gücünü isteme kararlılığını ve başarma azmini resmetmek istiyoruz. Bugün sunacağımız bildirge sultanın kabusu bütün Türkiye halklarının hayalidir. Onlar kabus görmeye başladı ve daha çok kabus görecekler. Size sunduğumuz her başlığın ardında büyük mücadeleler var.

        - Bugün sunacağımız bildirge çok öncesinden itibaren HDP'nin siyasi yürüşüşü üzerinden sizlere yansıdı. Biz bunları somut projelerle sizlere sunacağız. Çoğul gücümüzle bize ait yaşamı yeniden bizler kuracağız.

        DEMİRTAŞ'TAN KÜRTÇE BAŞLANGIÇ

        Yüksekdağ'ın ardından Selahattin Demirtaş söz aldı. Konuşmasına Kürtçe selamlamayla başlayan Demirtaş ise şunları söyledi:

        - Karamsarlık yerine HDP'nin umudu yer alacak.

        'HORLANMAKTAN, ALAY EDİLMEKTEN BIKTIK'

        - Bizler çok kültürlü inançlı yapımızla farklılıklarımızla horlanmaktan, alay edilmekten usandık. Her gün bu ülkede silah sesi, gaz, cop, panzer görmekten bıktık, usandık. Birbirimizden devletten hükümetten korkmadan huzur içinde yaşamak istiyoruz.

        - Her gün insani değerlerimizin azalmasından utanır olduk. İnsanlığı düştüğü yerden kaldırmak zorundayız. Kanın oluk oluk aktığı insan canının hiçe sayıldığı, doğanın katledildiği bu coğrafyada halen umut var diyeceğiz.

        'BÜTÜNLÜKLÜ BİR SİSTEM DEĞİŞİKLİĞİ ÖNERİYORUZ'

        - Biz bütünlüklü bir sistem değişikliği öneriyoruz. Bütünlüklü bir radikal dönüşüm öneriyor. Ankara'nın yükseklerinden bakarak toplumsal mühendisliğe soyunmadan meydanlarda alanlarda tarlada hep birlikte yeni yaşamı inşa edeceğiz. Hiçbir şey Ankara'dan göründüğü gibi değil. Ankara'da burnu büyüklerin, ensesi kalınların gördüğü gibi değil.

        'KADIN BAKANLIĞI KURACAĞIZ'

        Konuşmaların ardından Demirtaş ve Yüksekdağ bildirgeyi sırayla ortak olarak açıkladı. İşte HDP'nin 12 ana başlıklı 'Biz' vurgulu seçim bildirgesinde yer alan önemli başlıklar:

        - Biz'ler eşitliğe, özgürlüğe, adalete inananlarız. Biz'ler sırt sırta kol kola omuz omuza vermiş büyük insanlık çağrısını dile getirenleriz. Bizler Türkiye'yiz . Bu nedenle büyük insanlığa 'Evet' diyoruz.

        - Biz'ler kadınız, her alanda eşitliği yaşama geçireceğiz. Siyaset yapabildiğmiz bir yaşam istiyoruz. Kadın olduğumuz için horlanmadığımız, erkeklerle sosyal haklardan eşit yararlandığımız bir yaşam istiyoruz. Hiçbir egemenliğe tabi olmadığımız bir ülkede yaşamak istiyoruz. Bir kadın bakanlığı kuracağız. Bakanlığımız bütün kadınların uğradığı her türlü ayrımcılık ve şiddete karşı haklarının savunulması ve korunması için çalışacak ve kadınlar tarafından yönetilecek.

        MAHALLELERDE 24 SAAT ÜCRETSİZ KREŞ

        - Ev içi emeği sosyal güvenlik içine alacağız. Sosyal destek paketlerini adalet ilkesine göre düzenleyeceğiz. Tüm mahallelerde ana dilinde ücretsiz 7/24 kreşler açacağız. Bu kreşler devlere girince kadınların önündeki tüm barajlar kalkacak.

        '8 MART'I KADINLAR İÇİN TATİL İLAN EDECEĞİZ'

        - Yaşlı bakım kurumlarını hayata geçireceğiz. 8 Mart'ı bütün kadınlar için resmi tatil ilan edeceğiz. Ücretsiz ulaşım hizmeti verilecek.

        'KADINLAR SİYASETE EL KOYUYOR'

        - Dünyanın bütün kirli çamaşırlarını, kirli bulaşıklarını bizim yıkamadığmız özgürleştiğmiiz bir Türkiye için mücadele ediyoruz. Bütün kadınlara ve Biz'lere 'Cesaretini al da gel' diyoruz. Kadınlar siyasete el koyuyor. Temsilde adalet yönetimde ortaklaşma konusunda önemli adımlar atmaya devam ediyoruz.

        - Kadın meclisleriyle yeni yaşamın öncü gücü kadınlar harekete geçecek. Kobani'de direnen kadınlarının ruhu bizim ruhumuzdur. O kadınların zulme karşı direnişi hepimizin direnişidir. HDP kadınlar için yeni anayasanın da mimarı olacak.

        'GENÇLİK BAKANLIĞI KURACAĞIZ'

        - Bizler genciz genç kalmanın gücüne inananlarız. Gençlerin apolitize edildiği Gençlik ve Spor Bakanlığı yerine doğrudan gençlerin ihtiyacını karşılayacak Gençlik Bakanlığı kuracağız.

        '15-25 YAŞ ARASI GENÇLERE 200 TL DESTEK

        - 15-25 yaş arası tüm gençlere her ay 200 TL destek vereceğiz. Genç Yaşam Kartı uygulaması başlatacağız. bu kartla bütün müzelerden ücretsiz faydalanıp sosyal ve kültürel etkinliklerden indirimli yararlanacaklar. Seçme yaşını 16'ya seçilme yaşını 18'e indireceğiz.

        'YÖK'Ü KALDIRACAĞIZ'

        - Adaletsiz sınav sistemini tümden kaldıracağız. YÖK'ü tümden kaldıracağız.

        'TÜM GENÇLER SOSYAL GÜVENCEYE KAVUŞACAK'

        - Gençlerin çalışma hakkını güvence altına alacağız. Tüm gençlerin sosyal güvenceye ulaşmasını sağlayacağız. Sosyal sigorta primleri devletçe karşılanmayan ögrenci olmayan 18 yaş üstü gençlerin bütün sosyal güvence masrafları bizler tarafından karşılanacak. Özgür internet erişimini kent meydanı gibi kamusal alanlarda ücretsiz olarak sunacağız.

        'GENÇLER ASKERLİK YERİNE KAMU HİZMETİ YAPACAK'

        - Vicdani ret hakkını anayasal güvence olarak tanıyacağız. Eline silah almak istemeyen, askerlik yapmak istemeyen her genç bu haktan yararlanabilecek. Gençlerin askerlik yerine kamu hizmeti yapabilmesi için gerekli düzenlemeleri hayata geçireceğiz. Gençlik başa çıkılacak değil başa çıkarılacak kesim.

        'LGBT'LERİN İNSANCA YAŞAMASINI SAĞLAYACAĞIZ'

        - LGBT'lerin eşit onurlu yaşam sürmesini sağlayacağız. İnsanca yaşamalarını sağlayacağız. Eğitim, sağlık istihdam, barınma gibi alanlar başta olmak üzere tüm yasal mevzuatı LGBT'lerin ayrımcığıla karşı korunması için düzenleyeceğiz. LGBT'lerin kendilerine dair söz sahibi oldukları, karar mekanizmalarında temsil edilebildikleri yerel yönetim yapıları oluşturacağız. Trans cinayetlerini hep birlikte Biz'ler olarak durduracağız.

        'ÇOCUK CEZAEVLERİ KAPANACAK, GIDA BANKASI KURULACAK'

        - Çocuk yoksulluğuna son vereceğiz. Her mahallede gıda bankası kuracağız. Ailelerimiz çocuklarının gıdasını ücretsiz olarak buradan temin edebilecek. Çocuk cezaevlerinin tamamını kapatacağız. Berkinlerin, Uğurların anısına sahip çıkacağız.

        'DEMOKRATİK ÖZERKLİK OLACAK, VALİ SEÇİMLE İŞ BAŞINA GELECEK'

        - Biz'ler demokrasiye inananlarız. Askeri, bürokratik her türlü vaseyete karşı demokratik reform sürecini başlatacağız. İnsanlık esaslı yeni bir anayasayı birlikte yapacağız. Eşit yurttaşlık temelinde din inanç ve vicdan özgürlüğünü, bütünü temel hak ve özgürlükleri barındıran sivil bir anayasa olacak. Demokratik özerkliği Türkiye'nin her yerinde hayata geçireceğiz. Vali dahil yerel yöneticiler seçimle iş başına gelecek.

        EŞ BAŞBAKANLIK SİSTEMİ

        - Eş genel başkanlık sistemini uygulayan partilerin iktidara gelmesi durumunda eş başbakanlık sistemini hayata geçireceğiz. MGK özel yetkili mahkemeler gibi tüm uygulamalara son verilecek.Gösteri, yürüyüş, ifade ve örgütlenme hakkı başta olmak üzere temel hal ve özgürlüklerin önündeki engeller ve baskıcı yasalar kaldırılacak. Hak aramak için yapılan tüm demokratik eylemler meşru kalbul edilecek. 12 Eylül darbesinin ürünü olan Milli Güvenlik Kurulu, özel yetkilerle donatılmış mahkemeler, JİTEM, Kontgerilla gibi tüm uygulamalara son verilecek.

        BAŞKANLIK SİSTEMİ ASLA OLMAYACAK

        - Anayasa'da Başkanlık sistemi asla olmayak. Hala fikrimiz değişmedi, değişmeyecek. Siyasi partiler yasasını demokratikleştireceğiz. Seçim barajını kaldıracağız. Meclis'te bütün partilerin oyları oranında temsilinin yolunu açacağız. Nispi temsil sistemini parlamenter rejimin temeli haline getireceğiz.

        SEÇİM BARAJINI KALDIRACAĞIZ

        Bizler siyasi partiler yasasını demokratikleştirecek, parti üyelerinin kararlara doğrudan katılabildiği düzenlemeleri getireceğiz. Seçim barajını kaldıracağız. Meclis'te bütün partilerin aldıkları oy oranında temsil edilebilmesinin yolunu açacağız.

        - Koşullar ne olursa olsun silahsız çözümü savunacağız.

        'SAVCI ODALARI ADLİYE DIŞINDA OLACAK'

        - Adalet Bakanlığı'na HSYK üzerinde vesayetine son verecğiz. İddia ve savunma makamlarını yargı sistemi içinde eşit seviyeye getireceğiz. Savcılığa bağlı adli kolluk teşkilatı kuracağız. Bundan avukatlar da eşit şekilde yararlancak. Savcı odaları Adliye dışında ayrı bir kamu binasında olacak. Gözaltına almalarda keyfi uygulamalara son verilecek. Herkese anadilinde ücretsiz yargılama sağlanacak.

        'HASTA TUTUKLULAR SERBEST KALACAK'

        - Politik suçlar suç kategorisi olmaktan çıkacak.Hasta tutukluların serbest kalmasını sağlayacağız.

        'SOYKIRIM ARAŞTIRMASI İÇİN HAKİKAT KOMİSYONLARI KURACAĞIZ'

        - Soykırımlar ve benzeri uygulamaların araştırılması amacıyla hakikat komisyonları kuracağız.

        'GERİ DÖNÜŞLER BAŞLAYACAK, KORUCULUK KALKACAK'

        - Geri dönüşleri başlatacağız. Zorla yerinden edilmeler denediyle işgal edilen tüm mülkler sahiplerine iade edilecek. Koruculuk sistemini kaldıracağız.

        - Medya kuruluşu sahiplerinin başka sektörlerde faaliyet göstermesine izin vermeyeceğiz.

        'SANAT MECLİSİ KURACAĞIZ'

        - Devlet sanatçılığı kurumunu kaldıracağız. Sanat Meclisini kuracağız.

        'DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI KALKACAK'

        - Zorunlu din dersi uygulamasına son vereceğiz. Din dersleri seçmeli olacak. Alevi çocukların okullarda zorunlu din dersi politikasıyla dayatmaya uğramasına izin vermeyeceğiz. Diyanet İşleri Başkanlığı kaldırılacak.

        (Yüksekdağ'ın Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kaldırılacağına yönelik açıklaması sırasında Demirtaş, 'Peki Diyanet İşleri Başkanı'nın makam aracını ne yapacağız?' sözleri salonda gülüşmelere yol açtı. Yüksekdağ ise bu sözlere, "Cemevine bağışlarız" diyerek yanıt verdi.)

        'CEMEVLERİ İBADETHANE OLARAK TANINACAK'

        - Başta Cemveleri olmak üzere Alevilerin bütün ibadet mekanları ibadethane olarak tanınacak. Bunların tamamına kamusal destek sunulacak.

        'DEVLET ADINA SOYKIRIM İÇİN ÖZÜR DİLENECEK'

        - Soykırım ve katliamlar adına halklardan devlet adına özür dilenecek. Devlet tarafından el konulan vakıf malları iade edilecek.

        'ERMENİSTAN'A AMBARGO KALDIRILACAK'

        - Ortadoğu'da halklar arasındaki bağların güçlendirilmesini sağlayacağız. Önceliğimiz barış olacak. İsrail'in işgalci politikalarına karşı çıkacağız. Ermenistan üzerinde uygulanan ekonomik ambargoyu kaldıracağız. Türkiye tarafından tek taraflı olarak kapatılan Ermenistan sınırı koşulsuz açılacaktır. AB'ye üyelik çalışmalarını ilkelerimiz eksinin de ele alacağız.

        - Nükleer enerji yatırımlarını durduracağız.

        HES, termik, nükleer gibi enerji projelerine, yaşam alanlarının tahribatına son vereceğiz. Enerjinin yerinde üretilmesini sağlayacağız. Yenilenebilir enerjiye öncelik vereceğiz. Kenti yağmalayan kentsel dönüşüme karşı yerinde dönüşüm projelerini destekleyeceğiz. Ormanların, kıyıların yağmalanmasına izin vermeyeceğiz.

        'HER EVE ÜCRETSİZ SU, ELEKTRİK'

        Güvenceli yaşam ekonomisini kuracağız. Temel üvence paketiyle aüyda 10 metreküp su, 180 kilovat elektrik ücretsiz verilecek. Tüm yoksul ailelere ısınma desteği kiracıla 250 TL kira desteği sağlayaağız.

        GENÇLERE, EMEKLİLERE ÜCRETSİZ TOPLU TAŞIMA

        Tüm çocuklar ve gençlere engellilerin tamamına emeklilerin tamamına toplu taşıma her yerde ücretsiz olacak.

        'ASGARİ ÜCRET 1.800 TL OLACAK'

        - Asgari ücret ilk etapta 1.800 TL'ye çıkacak.

        'ÖRTÜLÜ ÖDENEK TAMAMEN KALKACAK'

        - Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınacak. Kredi kartı borçlarını yeniden yapılandıracağız, faiz oranlarını düşüreceğiz.Örtülü ödeneği tamamen kaldıracağız.

        'HİÇBİR ÇILGIN PROJEYE İZİN VERMEYECEĞİZ'

        - GDO'yu tümden yasaklayacağız. Tarım işçilerinin tamamı iş yasası kapsamına alınacak. Hiçbir çılgın projeye izin vermeyeceğiz. Esnaf üzerindeki vergi yükünü azaltacağız. Şehir merkezlerine yeni AVM açılmasına izin vermeyeceğiz.

        - KOBİ'lere sıfır faizli finansman desteği sağlayacağız.

        'TAŞERON ÇALIŞAN KADROLU OLACAK'

        - Biz'ler işçiyiz... Taşeronluk sistemini ortadan kaldıracağız. Taşeron döneme ait kıdem tazminatları ödenecek. Kamuda teşeron çalışanlar kadrolu olacak. Özel istihdam bürolarını ortadan kaldıracağız.

        'ÇALIŞMA SÜRESİ 35 SAATE DÜŞÜRÜLECEK'

        - Kamu hizmetinin tamamında kadrolu istihdam politikaları uygulanacak. İş cinayetlerine sebebiyet verenler cinayetten yargılanacak. Çalışma saati ücret kaybı olmaksızın haftalık çalışma süresi 35 saate düşürülecek. İşçi güvenliğinin esas denetleyicisi sendikalar olacak.

        EMEKLİ MAAŞI 1.800 TL'YE ÇIKACAK'

        - Biz'ler engelliyiz, dar gelirliyiz... Sosyal yardımların gayri safi milli hasılaya oranını yüzde 1.4'ten yüzde 3'e yükselteceğiz. Her yurttaşın barınma hakkını güvenceye alacağız. En düşük emekli maaşını 1.800 TL'ye çıracağız. Emeklilerden hastane katkı payı alınmayacak, çalışan emekliden prim kesilmeyecek. Yaşlı ve engellilere bakım aylığı için gelir şartı aramayacağız.

        ENGELLERİ KALDIRMA BAKANLIĞI

        - Engelleri Kaldırma Bakanlığı kuracağız. İş yerlerinde engelli kontenjanları artırılacak.

        'EĞİTİM ÜCRETSİZ OLACAK, 4+4+4 BİTECEK'

        - Okullar arası nitelik farklılıkları ortadan kalkacak. Eğitim ücretsiz olacak, velilerin asla para ödememesi sağlanacak. Ders kitaplarını militarist, cinsiyetçi ve şöven içerikten arındıracağız. Eğitimi çok dilli hale getireceğiz. 4+4+4 uygulamasana son vereceğiz.

        'TÜM ÖĞRETMENLER HEMEN ATANACAK'

        - Sabahçı ve öğlenci uygulamasına son vereceğiz. Her öğlen öğrencilerimize ücretsiz yemek hizmeti sunacağız. Tüm öğretmenlerin atamasını hemen gerçekleştireceğiz. Ücretli öğretmenlik uygulaması lağvedilerecek hepsi kadroya alınacak.

        - Sağlık hizmetleri için prim, döner sermaye uygulamasına son vereceğiz. Cepten ödemeleri kaldıracağız.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ