Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Zühtü Arslan "Bireysel başvuruda öyle vahim bir tablo yok"

        Fevzi ÇAKIR/ANKARA

        AK Parti’nin seçim beyannamesinde yer alan Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel başvuruların sınırlandırılmasına ilişkin düzenleme sinyali, TBMM’nin açılışının 95. yıldönümü dolayısıyla verilen resepsiyonda AYM Başkanı Zühtü Arslan’a soruldu.

        Arslan, Anayasa Mahkemesi raportörlerini tematik bazda gruplandırdıklarını, bu şekilde uzmanlığı sağladıklarını ve bireysel başvurular konusunda rahatladıklarını anlattı. Yığılmayı da aşmaya çalıştıklarını ifade eden Arslan, “Kamuoyunda çok yanlış algılar ortaya çıkıyor. Şu anda bireysel başvurularda öyle çok da altından kalkılamayacak bir vahim tablomuz yok. Bireysel başvuruda hakikaten birtakım sıkıntılar var. Artan oranda başvurular var ama aynı zamanda bunlarla başa çıkabilecek bir irade var. Öyle çok vahim bir tablo yok önümüzde” diye konuştu.

        “Bireysel başvuruların sınırlandırılmasıyla ilgili bir yasal düzenlemeye ihtiyaç yok mu diyorsunuz?” sorusu üzerine Arslan, “Ben şu anda öyle bir ihtiyaç görmüyorum. Ama mesela şu olabilir, özellikle uzun yargılamalarla ilgili bir kanuni düzenleme yapılarak, bunların Adalet Bakanlığı bünyesinde oluşturulan Tazminat Komisyonu’na devri mümkün olabilir. Tıpkı AİHM önünde bekleyen uzun yargılamalarda olduğu gibi. Bununla ilgili sanırım birtakım çalışmalar var” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ