Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem KKTC yeni cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı: Söylediklerimin arkasındayım

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kuveyt ziyareti öncesinde havalimanında yaptığı konuşmada KKTC'nin yeni Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı hakkında konuşurken, aynı dakikalarda Akıncı ise bir televizyon programının canlı yayınına katıldı.

        Mustafa Akıncı, Erdoğan'ın kendisine yönelik açıklamalarına canlı yayında "Biz hep yavru mu kalalım yetişkin olmayalım mı? Ayaklarımızın üzerinde durmayalım mı"şeklinde yanıt verdi.

        Ben söylediklerimin arkasındayım diye belirten Akıncı, Cumhurbaşkanlığımın ilk gününde böyle bir tartışmanın içine çekilmekten memnun değilim dedi. Akıncı ayrıca Türkiyeyi dışlayan bir söylemde bulunmadım. Tam tersi kişilikli bir ilişkiden sözettim. Farklı yaklaşımlar olabilir oturur değerlendiririz." belirtti.

        AKINCI HABERTÜRK'E KONUŞTU: TELEFONUN AMACI TEBRİK ETMEKTİ

        Mustafa Akıncı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tebrik telefonun ardından Habertürk TV'ye konuştu.

        Akıncı, "Başka bir kanalda canlı yayın sırasında, sayın Cumhurbaşkanının tebrik telefonunun geldiği söylendi. Yayından sonra konuştuk, birbirimize duygularımızı, konuşmalarımızı, düşüncelerimizi, pozisyonlarımızı koruyarak ama tatlı bir sohbet halinde aktardık. Telefonun amacı tebrik etmekti. Sayın Cumhurbaşkanının, Başbakanın, Dışişleri Bakanının tebrik mesajlarınızı yazılı olarak almıştım. Bu sabah Davutoğlu, bir saat önce sayın Meclis Başkanı aradılar tebrik ettiler. Sayın Cumhurbaşkanı da sözel olarak tebrik etmek istediler. Türkiye'ye ziyaret konusunu açtı. "İlk ziyaretinizi buraya gerçekleştirirsiniz" dedi. Memnuniyetle bunu yapacağımızı söyledim" dedi.

        "YAVRU VATAN" POLEMİĞİ

        'Dolayısıyla İlk ziyaretiniz Türkiye'ye mi olacak' sorusuna Akıncı, "Bizi başka tanıyan ülke var. Elbetteki Türkiye'ye olacak. Benim kardeşlik ilişkisi talebim yeni değil. Zafer konuşmasında söylenen bir sözden ibaret değil. Ben Kıbrıs Türk toplumunun kendi ayakları üzerinde durabilme ve kendi kurumlarını yönetebilme becerisini göstermesini istiyorum. Yavruluktan kurtulma bu anlamda bir şey ifade ediyor. Biz fedaratif bir yapıda eşit bir kanat olarak varolmayı hedefliyoruz. Federal çözümün anlamı budur. İki eşit kurucu devletten oluşacak bu yapı içerisinde biz yavru olarak kalamayız" şeklinde yanıt verdi.

        Akıncı, "Türkiye, elbette Kuzey Kıbrıs'a çok ciddi yardımlar yapıyor, biz bunların bilincindeyiz. Kıbrıslı Türkler ithalatlarının tamamını Türkiye'den karşılıyor. Bungünlere birlikte geldik, olumsuz bir mesajım yok. Kendi kendine yeten toplumsal yapımız Türkiye'nin de çıkarına" diye konuştu.

        Akıncı, "Kıbrıs Türklerinin söz sahibi olması önemli. Kıbrıs Türk halkı "artık ayağa kalkmak istiyorum" diyor. Kıbrıs sorununa odaklanacağımız bir süreç başlıyor" ifadelerini kullandı.

        MUSTAFA AKINCI NE DEMİŞTİ?

        KKTC'nin 4. Cumhurbaşkanı olan Mustafa Akıncı, seçim sonucunun açıklanmasının ardından halka yönelik ilk konuşmasını Lefkoşa İnönü Meydanı'nda yapmıştı ve "Ben Türkiye ile kardeşlik ilişkisi istiyorum. Hamaset çok eskilerde kaldı. Federal yapının eşit ortağı olarak Avrupa Birliği içerisinde yaşayabilecek bir varlık olacaksak ki, öyle olmamız lazım. Artık bu bebeğin, bu yavrunun ayağa kalkması lazım. Kendi ayakları üzerinde duran, kendi kendine yeten kendi kendini yönetebilen bir Kıbrıs Türk varlığı sadece Kıbrıs Türklerinin değil Türkiye'nin de çıkarınadır. Böyle bir varlık karşısında eşit muhatap bulacağı için çok daha sağlıklı ilişkiler gerçekleştireceği için Rum tarafının da isteğidir. Böyle bir varlık Türkiye'nin de istediğidir" diye konuşmuştu.

        CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN SÖZLERİ

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kuveyt'e gerçekleştireceği resmi ziyaret öncesi Esenboğa Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında Mustafa Akıncı'nın bu sözlerine cevaben şu açıklamayı yaptı:

        "Cumhurbaşkanın'nın ağzından çıkanı kulağının duyması lazım. Bu ülke Kuzey Kıbrıs'ta bir bedel ödemiştir, hala ödemeye devam etmiştin. Şehitler vermiştir niye yavru vatan bu bedeli ödemesi gerekiyor diye bu adımlar atılmıştır. Acaba sayın Akıncı bu mücadeleyi tek başına yürüteceğini mi düşünüyor. Kuzey Kıbrıs'a bakışımız yavru vatandır bundan sonra da bu devam edecektir."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ