Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim TEOG İngilizce sınavında hatalı soru iddiası var

        HT GAZETE

        1.3 milyon 8. sınıf öğrencisinin iki gün boyunca girdikleri Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) sınavları dün son buldu. Dün 8. sınıf öğrencileri Fen ve Teknoloji, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile Yabancı Dil sınavlarına girdi. Ancak Fen Bilimleri Okulları ile Bahçeşehir Koleji İngilizce öğretmenleri A kitapçığındaki 10. sorunun hatalı olduğu savundu.

        Öğretmenler dilbilgisi açısından doğru cevap olarak D şıkkı verilen sorunun anlam açısından soruda yer alan “before she died” cümlesini desteklemediğini söyledi. Bahçeşehir Koleji öğretmenleri 20. soruda da “considerate” kelimesinin karşılığı olarak kabul ederek verilen “thoughtful-düşünceli” kelimesinin soru kökünden yola çıkıldığında tek cevap olmadığını söyledi.

        HATA YOK AMA ZOR

        Bilfen Okulları öğretmenleri ise 10. sorudaki C ve D şıklarının öğrencileri çelişkiye düşürdüğünü söyleyerek, “Bu zor ve çelişkiye düşüren soru öğrencileri eleyecek” dedi. İşte Bilfen Okulları, Uğur Okulları, Fen Bilimleri Okulları, Bahçeşehir Koleji uzmanlarının sınavlarla ilgili yorumları.

        FEN VE TEKNOLOJİ: Son konular ağırlıklıydı. Deney, gözlem ve yoruma dayalı. Üst gruptaki öğrencileri ayırt edici nitelikte değil.

        TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK: TEOG birinci sınav konularından hiç soru çıkmadı. Sorular öğrencinin yorum gücünü ve kavram bilgisini ölçmeye yönelik. Öğrencilerin kolay yapacağı bir sınav. Eleyici bir özellikte değil.

        SOSYAL MEDYA DA ARTİST SORUSUNU TARTIŞTI

        Bazı eğitimcilerin hatalı olduğu gerekçesiyle iptalini istedikleri İngilizce sınavındaki “Mary Sanders was a successful artist” diye başlayan soruyu tartıştı. Başta İngilizce olmak üzere soruları zor bulan öğrenciler oldu. İşte bazı yorumlar: “Neydi o artist sorusu öyle?”, “Artist sorusunu yapamayan bizden değildir.”, “Mary ölmeden önce çok resim çizdiği için başarılıymış, insan çok resim çizince neden başarılı olsun?”, Kitapta olmayan soruları sordular”, “Milli Eğitim’deki sosyal devlet anlayışını şıkların hiçbiri yansıtmıyor.”

        SORULARI ÖĞRETMENLER VİDEODA ANLATIYOR

        Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) yurt içinde 970 merkezde, 18 bin 349 okulda, yurtdışında da 8 ülkede yapılan sınavlara 1 milyon 282 bin 512 öğrencinin katıldığını açıkladı. Sınavlara 2 öğrencinin hastanede, 119 öğrencinin evinde ve 8 bin 328 öğrencinin de tek kişilik sınıflarda girdiğini belirtti. Tüm sınav soru ve cevaplarını öğretmenlerin anlattığı videolar www.eba.gov.tr ve www. odsgm.meb.gov.tr internet adresinde yayınlanmaya başladı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ