Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Başbakan Davutoğlu: Gülen ile görüşmemden sayın Abdullah Gül haberdardı

        Başbakan Ahmet Davutoğlu, seçmenlerle bir araya geleceğiAlmanya'da gazetecilere, Pensilvanya'da Fethullah Gülen'le görüşmesine ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.

        PENSILVANYA'DA GÜLEN'LE GÖRÜŞME

        GÜL'DEN İZİNSİZ HİÇBİR YERE GİTMEDİM: Davutoğlu "Pensilvanya ziyaretiyle ilgili dönemin Cumhurbaşkanı Gül veBaşbakan Erdoğan'abilgi vermişmiydiniz?" sorusu üzerine şunları söyledi:

        - Pensilvanya'ya gittim, Gül'e önceden söyledim.

        - Resmi görevdeyken Gül'den izin almadan hiçbir yere gitmedim.

        - Gülen ile görüşmemden sayın Abdullah Gül haberdardı.

        - Paralel yapı isterse tüm görüşme kayıtlarını yayınlasın.Gül'e saygım sonsuz ama zihnim çok berrak.

        DAVUTOĞLU SORUYA ŞÖYLE YANIT VERDİ:

        "O görüşme bir kere Gülen ile baş başa yapılan bir görüşmeydi, dolayısıyla o da ne söylediğimizi gayet iyi biliyorlar. Ama her şeyi dinlemeye meraklı oldukları için eğer onu da kaydetmişlerse açıklasınlar. Ne söylediğimiz de orada açıktır. Tabii nezaket kuralları içinde söylenmiştir. Bir ültimatom, böyle bir şey yok o günün psikolojisi içinde ama söylediğimiz şey açıktır, 'Türkiye'ye dönmeniz ve bütün bu gerilimlerin durması için gereken adımların atılması, bürokraside olan unsurların kesinlikle siyasal bir şeyin parçası haline gelmemesi' vesaire. Yani uzun bir görüşmedir. Suriye konusunda ve dış politika konusunda da sürdürmekte oldukları yayınların bizim yürüttüğümüz politikalarla çelişkili, o zaman Dışişleri Bakanı olarak bunu söylüyorum ve başka ülkelerin söylemine yakın olduğunu, bu konularda bir bilgi eksikliği varsa her türlü bilgiyi herkesle paylaşabileceğimizi ama Türkiye'nin menfaatlerinin kollanması hususu da dahil olmak üzere çok geniş bir görüşmedir.

        Eğer dediğim gibi kaydetme, dinleme merakları olduğu için isterlerse yayımlasınlar, yani bunu çıkarsınlar, dinlemişler, kaydetmişlerse. Ben söylediğim her şeyin hem farkındayım, hem de ne dediğimi bilirim, ne söylediğimi de bilirim bu konuda hiçbir şeyden de çekincem yok. Ama tabii bunları, ben bir ilim adamıyım, o anda devlet yetkilisiyim, o nezaket kuralları içinde, nasıl Cumhurbaşkanımız başbakan iken 'ülkeye dön' davetinde bulunuldu. Şunu da açık bir şekilde söyleyeyim, 'Bütün bu ön yargıları giderecek olan yegane şey sizin Türkiye'ye dönmeniz ve iletişime açık olmanız', söylediğim şey de budur. 'Türkiye'ye dönmeniz halinde ve her an sizinle görüşülebilir olması durumunda zihinlerdeki bu şüpheler ortadan kalkar. Başbakanımız ne düşünüyorsa size doğrudan söyler, siz ne düşünüyorsanız söylersiniz, biz ne düşünüyorsak söyleriz. Sizin burada bulunmanız, bu iletişimi imkansız kıldığı için şüpheler artıyor. Türkiye'ye gelmeniz bunu kolaylaştırır.' Yani bu minvalde tabii şimdi, nihayetinde ben kaydetmediğim için bütün motamot ama söylediğimin, işin esası bu. İstiyorlarsa ben hayatımda hiçbir şekilde bir konuyu örtmedim, hiçbir görüşmemi devlet kayıtları dışında yapmadım, olması gereken şeyler içinde yaptım ve ne söylediğimi de dediğim gibi, söylediğim hiçbir sözden de bir adım geri adım atmadım. "

        "İLKELİ TUTUMU DA ESKİDEN TAKDİR EDERLERDİ"

        Davutoğlu, bunun onlar tarafından da gayet iyi bilindiğini belirterek, şöyle devam etti:

        "İlkeli tutumumu da eskiden takdir ederlerdi. Kimsenin okullara gitmediği dönemlerde benim okullara ziyaret yapmış olmamı da takdirle anarlardı. Şimdi bir anda bu kadar saldırgan bir tavır sergilemeleri, bizde tutum değişmedi ama onlarda tutum ve davranış tarzı değişti. Bizim ön yargımız olsaydı, yine söylemişler, 'Aksiyon'da yazdı', evet yazdım. Eğer bir ön yargımız olsaydı bunlar olmazdı. Özetle şunu söyleyeyim, mesajlarım da netti, gidişim de açıktı, berraktı, şu anda da bu konuda söylediklerim açıktır. Hiçbir şekilde söylediğim şeylerden geri adım da atmadım, mahiyeti de bellidir. Sayın Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül ile ilgili olarak ise hafızalar yanılabilir tabii ama yine ben kendisiyle başdanışman olarak da daha sonra da cumhurbaşkanı olduğu dönemde Dışişleri Bakanı olarak da büyük bir onurla çalıştım, kendileri gayet iyi bilirler, ben herhangi bir yerde bir faaliyette resmi görevdeyken kendisinden izin almadan bırakın bir başka şehre gitmeyi, bir başka sokağa ya da toplantıya dahi gitmemişimdir. Bu görüşme biz BM Genel Kurul toplantıları için New York'ta bulunduğumuz sırada oldu. Dolayısıyla New York'tan Pensilvanya'ya gitmem söz konusu olduğunda da nihayet resmi görüşmelerin sürdüğü bir hafta sonuydu, kendisine de öyle görüşme için gideceğimi ifade etmiştim."

        ÇÖZÜM SÜRECİ

        MUTABAKATA UYSALARDI SÜREÇ 2014'TE TAMAMLANIRDI:

        - Aşılamayan şey HDP ve Kandil'in tereddüt ve dar hesaplarıdır. Mutabakata uysalardı süreç 2014'te tamamlanırdı.

        - Selahattin Demirtaş'a 1 Ekim görüşmemizi hatırlatırım.

        SİLAHSIZLANMA KONGRESİ

        SİLAH BIRAKMAMAK ŞANTAJ YAPMAK DEMEKTİR:

        - Silah bırakmamak seçim öncesi şantaj yapmak demektir. Artık tercih yapmak zorundalar.

        - Talebimiz silah bırakılması.Gereğini yapın silahları seçimden önce bırakın.

        - 'Türkiyelileşme' iddiası güzel ama gereği yapılmalı.

        HDP'NİN BARAJ RİSKİ

        - 'Parlamentoya giremedik' diyerek provokasyona kalkışılmamalı.

        7 HAZİRAN SEÇİMLERİ

        - Biz riskli bir şey yaptık, kampanyayı erken başlattık.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ