Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Bülent Arınç Diyarbakır'da

        Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, beraberinde Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile Ergani ilçesinde Ergani Barajı ve Çermik Kale Barajı'nın temel atma törenine katıldı.

        Ergani Barajı şantiyesinde düzenlenen törende konuşan Arınç, hükümetin çalışmalarını anlattı.

        Çözüm Süreci'ne değinen Arınç, "Bugüne kadar hiçbir hükümetin yapmadığı, yapmayı düşünemediği, cesaret bile edemediği Çözüm Süreci'ne sahip çıktık. Silah, asker, jandarma ve polisle terörle mücadele ettik ama terör bitmedi. Terörü ortaya çıkaran sebeplere inmeniz, bu sebepler üzerinde çalışmanız gerekiyordu. Yüzlerce insan hayatını kaybetti, binlerce şehit verildi. Ne dağa çıkışlar eksildi ne dağdan inmeler arttı" dedi.

        Arınç, konuşmasını şöyle sürdürdü:

        "İnsanlar huzurun ve barışın tadını alıyorlar. Dağlar yeniden şenleniyor. Terk edilmiş bölgeler, köyler, yaylalar, meralar huzur içerisinde. İnsanlar topraklarına dönmeye başlıyorlar. Ama hala terör kalıntısı olup da hala tehditle, şantajla, korkutarak menfaat devşirmeye çalışanlar var. 7-8 Ekim'de olduğu gibi sokağa çıkıp, insan öldürmeye çalışanlar yok mu? Var. Ancak genel olarak çözüm sürecini vatandaşımız kabul etti, alkışladı ve bunu başarma uğruna AK Parti hükümetine en büyük desteği veriyor. Biz bunu çözmekte kararlıyız. Kardeş kavgasını sona erdirmekte kararlıyız. Dağlarda tekrar huzurun ve barışın egemen olması, dağa benzetilmek istenen şehir merkezleri ve ilçelerde artık huzurun, barışın ve güvenin tesis edilmesini istiyoruz. Bunun için çok üzülüyoruz. Bazen çok isyan ettiğimiz de oluyor ama bu işi sona erdirmezsek bizden başka da kimse bunu yapamaz, bizden sonra gelenler tekrar silaha sarılırlar diye de endişe ediyoruz."

        Batıdaki en güzel hastaneleri ayrımcılık olmasın diye bölgedeki illere de yaptıklarını ifade eden Arınç, şöyle konuştu:

        "Çermik, Çüngüş, Ergani'deki Hasan da bizim kardeşimiz, Alanya, Muğla, Aydın'daki Mehmet de bizim kardeşimiz. Bölgeler arasında farklılık olmasın, geçim standardı farklı olmasın diye çalışıyoruz. Kıyafetteki, inançlardaki, bölgeler arasındaki ayrımcılığı kaldırdık, kucaklaştık. Bir ve beraber olduk. Bugün ülkemizde insanlar kendilerini kimlikleriyle ifade edebiliyorlar. Dillerini rahatlıkla konuşuyorlar. Bir millet bir inanç bir kimlik ve bir dil dünyanın hiçbir yerinde reddedilmez. Biz bu redleri ortadan kaldırdık. 'Kardeşiz, bin yıldan beri bu toprakların üzerindeyiz ve dünyanın en kadim halklarından olan Kürt kardeşlerimizle huzur ve barış içerisinde yaşayacağız' dedik. Bize güvendiniz, inandınız, destek verdiniz. Ülkemizde bu hayra gidişin, bu doğru işin, bu yapılması gerekli işin başarılabilmesi konusunda hükümetimizin iş başında ve daha güçlü olması lazım."

        "KOLAY HARCAYACAK DA DEĞİLİZ"

        12 yılda yapılan hizmetlerin tek parti iktidarında gerçekleştiğini söyleyen Arınç, şunları kaydetti:

        "1999-2002 arasında DSP-MHP ve ANAP'ın koalisyonunda 22 bankayı batıranlar milletin sırtına 44 katrilyonluk bedel yüklemişlerdir. Enflasyon, faizler azmış, esnaf batmıştı. Yeni işsizler ordusu meydana gelmişti. Biz böyle bir enkazın üzerine tek başımıza geldik ve 12 yılda Türkiye'yi çukurdan aldık, dağın tepesine koyduk. Bu istikrarı kolay bulmadık, kolay harcayacak da değiliz. Biz alim değiliz ama hepiniz Arif'siniz. Yapılan işler yerde kalmasın. Birileri gelip, 'bu işlerden vazgeçtik artık eski günlere geri döneceğiz' demesin. Kalbinize sorun, vicdanınıza danışın. Ananızın ak sütü gibi helal oylarınızı ülkemizin geleceği, milletimizin huzuru için kullanacağına inanıyorum."

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ