Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı her okulun kendi bütçesinin olucağını söyledi

        Bülent AYDEMİR/ HT GAZETE

        Medya kuruluşlarının Ankara temsilcileriyle bir araya gelen Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, bakanlığının projelerini anlattı, sıcak gündem maddelerine ilişkin soruları yanıtladı. Avcı’nın açıklamaları şöyle:

        CHP’NİN İMAM HATİP PROJESİ:

        Bu, ‘İhtiyaç olmayan okulları kapatırız’ lafı kastın veya cehaletin boyutunu gösteren bir şey. Kasıtsa söyleyecek bir şey yok. Cehaletse şunu söylemek lazım; imam hatip okulları sadece ve sadece imam veya hatip yetiştiren okullar değil. Veliler de imam olsun, hatip olsun diye göndermiyorlar. Yoksa Diyanet, İlahiyat mezunu olanları alıyor. Bizim atanamayan öğretmen problemimiz var ama atanamayan imam problemimiz yok.

        İMAM HATİP OKULLARI:

        Hayırseverlerimiz imam hatip okulları yaptırmak istiyorlar. Diğer okullarımıza göre daha gösterişli binalar yapıyorlar. Normal vatandaşlar onların hayırseverler tarafından yapıldığını bilmedikleri için, “Meslek lisesi yaparken, böyle sade binalar yapıyorsunuz, imam hatip yaparken gösterişli binalar yapıyorsunuz” diyor. Hayır biz yapmıyoruz. Yoksa aynı parayla iki tane okul yaparsın.

        KATAR’LA ÜNİVERSİTE:

        Katar’la büyük projemiz var. Katar Emiresi geldiğinde konuşulmuştu, daha sonra üzerinde çalışıldı. Daha çok Suriyeli çocuklara İngilizce, Arapça, Türkçe eğitim verecek bir Türk-Katar uluslararası üniversitesi kuruyoruz.

        ZORUNLU DİN DERSİ:

        Ona 7 Haziran’da milletimiz karar verecektir. Bu konu Anayasa konusudur. Biz de diyoruz ki 7 Haziran’da öyle bir çoğunluk verin ki Anayasa’yı değiştirebilelim.

        ELEKTRONİK SINAV:

        Biz, ÖSYM’nin üç katı sınav yapıyoruz. Bugüne kadar sınavlarımızla ilgili çok şükür bir şey olmadı. Yanlış soru da olmaması için ilgili birimimizi genel müdürlük seviyesine çıkardık. Her yıl bir önceki yıldan daha iyi daha nitelikli sınav yapılabilmesi için çalışıyoruz.

        OKULLARA BÜTÇE:

        Önümüzdeki dönemde yapacağımız önemli reformlardan biri de her okulun, kendi bütçesine sahip olduğu tüzel kişilikler haline gelmesi, öğrenci başına bütçe tahsis edilmesi. Bu yıl özel okullarda okuyan 250 bin öğrenciye teşvik verilecek.

        DERSHANE DÖNÜŞÜMÜ:

        Sadece paralel yapıyla ilgili değil, dershanelerin dönüşümüyle ilgili bütün detay araştırmamızı yapıyoruz. Kriterlere uymayanlar, dönüşüm için gerekli izni alamayacaklar. Başvuru yapılan okul türüne ihtiyaç var mı ona da bakıyoruz, ihtiyaç yoksa teşvik vermiyoruz. Öğrencinin geleceğini de düşünmek zorundayız. 31 Ağustos’a kadar dönüşen dönüşecek. Bugüne kadar 2 bin 206 dershane müracaat etti. 2 bin 180’i değerlendirmeye alındı. Bu değerlendirmeler sonucunda ‘Sen istediğim okul türünde okul açabilirsin’ dediğimiz 118 adet.

        YURTDIŞINDAKİ OKULLAR:

        Türkiye Cumhuriyeti’nin kefaleti ve referansıyla açılmış. zamanında bizim devlet, hükümet olarak resmi ağızlardan referans verdiğimiz, desteklediğimiz, açılmalarına önayak olduğumuz okullarla ilgili şimdi oraların otoriteleri, “Biz zamanında bu okulları sizin referansınızla açtık. Şimdi Türkiye’de olup bitenleri görüyoruz, bunların sadece eğitimle ilgili olmadıklarını görüyoruz, bunlardan rahatsızız” diyor. “Ya siz devralın ya da kusura bakmayın, kapatacağız” diyorlar. Bunu diyen ülkelere bizim referansımız devam etmiyor. Bunlardan isteyenleri Maarif Vakfı devralacak.

        Kibariye’den müzik okulu

        “Şimdi engellilere yönelik okullara hayırseverler ilgi duymaya başladılar. Kibariye; Roman çocuklara yönelik Halkalı’da müzik okulu açmak istediklerini söyledi. Böyle taleplerle gelene biz arsa veririz. Okul yapmaya gücü yetmeyen; laboratuvar, spor sahası açabilir. Hayırseverin adını yaşatırız.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ