Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Ergenekon'da bozma talebinin gerekçesi açıklandı

        Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, 274 sanıklı Ergenekon davasında bozma istemli tebliğnamesinin ayrıntıları belli oldu. 91 sayfalık tebliğnamede İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin mahkûmiyet kararlarının usulden bozulması istendi.

        Başsavcılık, tebliğnameyi Yargıtay 16. Ceza Dairesi’ne gönderdi. Tebliğnamede hayatını kaybeden Arif Doğan, Fatih Derdiyok, Hüseyin Görüm, Mehmet Koral, Muzaffer Tekin, Münür Kemal Yavuz, Salih Kunter ve Ünal İnanç yönünden davanın düşürülmesi talep edildi.

        ‘USULE AYKIRI DAVRANILDI’

        Mahkeme kararının açıklandığı müzakereye mahkemenin yedek üyeleri Fatih Mehmet Uslu, Nihat Topal ve Ercan Fırat’ın da katıldığı belirtilen tebliğnamede, “Ceza Muhakemesi Kanunu’na (CMK) aykırı davranılmıştır” denildi. Bazı sanıklar yönünden açılmamış davalardan mahkûmiyet ve beraat kararları verildiği vurgulanan tebliğnamede, “Davasız yargılama olmaz” ilkesi uyarınca yargılamanın iddianamedeki suçları kapsayacak şekilde yapılması gerektiği belirtildi. Mustafa Balbay, Levent Ersöz, Sami Hoştan ve Doğu Perinçek gibi bazı sanıklar hakkında iddianamede yer alan eylemin dışına çıkılarak hüküm kurulmasının CMK’ya aykırı olduğu savunuldu.

        'TANIKLAR DİNLENMEDİ'

        Tebliğnamede, sanıklar tarafından isimleri bildirilen ve salonda hazır bulunan tanıkların dinlenmesi taleplerinin reddeddilmesinin CMK’ya aykırı olduğu ifade edildi. Sanık Yalçın Küçük’ün avukatının karar oturumda hazır bulunmaması da bozma nedeni olarak sayıldı. Sanıklara son sözlerinin verildiği duruşmaya İlker Başbuğ’un sağlık sorunu nedenleriyle katılamadığı, karar duruşmasında hazır bulunduğu belirtilen tebliğnamede, “Başbuğ’un son sözü sorulmadı. Savunma haklarının kısıtlanması usul ve yasaya aykırıdır” tespiti yapıldı. Başsavcılığın bozma yönündeki görüşüne, Yargıtay Kanunu’nda yapılan değişiklikten sonra kurulan “terör” ve “örgüt” suçlarına bakmakla yükümlü 16. Ceza Dairesi bakacak. Daire bu görüşe uyarsa Ergenekon davası İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden görülecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ