Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Solmaz Mamedova, 2 ay kaldığı gözetimde 1.5 aylık bebeğini kaybetti

        Serdar KULAKSIZ/İSTANBUL

        Türkmenistanlı Solmaz Mamedova, halasını ziyaret için Türkiye’ye geldiğinde İstanbul’da Vural Alkan ile evlendi. Evlilik sonrası ikâmet izni almak için emniyete giden Mamedova, daha önce vize ihlali yaptığı gerekçesiyle sınır dışı edilmek üzere idari gözetim altına alındı.

        Bu işleme karşı dava açan Mamedova, sulh ceza hâkimliği kararı ile her 15 günde bir imza atma karşılığı serbest bırakıldı.

        Mamedova, bu dava süresince düzenli olarak Kumkapı’daki Yabancılar Şubesi Müdürlüğü Geri Gönderme Merkezi’ne giderek imza attı. Açtığı davanın reddedildiği gerekçesiyle emniyete imzaya gittiği Mart 2015’te yeniden idari gözetim altına alınan Mamedova, burada kaldığı sürede hamile olduğunu öğrendi.

        Hamileliği ağır geçen Mamedova Geri Gönderme Merkezi’nde rahatsızlandı, bunun üzerine görevlilerden hastaneye gönderilmesini talep etti. Hastalandığı gün görevli memurların kendisi ile ilgilenmediğini ve müdahalede bulunmadığını ileri süren Mamedova, daha da fenalaştı. Birlikte kaldığı diğer yabancı kadınlar da Mamedova’nın rahatsızlığına rağmen hastaneye götürülmediğini söyledi. Mamedova, 2 ay kaldığı gözetimde 1.5 aylık bebeğini kaybetti. Vural Alkan ise Geri Gönderme Merkezi’ne gitti ve eşinin hastaneye götürülmesini ve ambulans çağırılmasını istedi. Ambulans geldi ve Mamedova hastaneye kaldırıldı.

        Ancak 24 saat müşahede altında kalması gereken Mamedova görevli polisler tarafından bu süre beklenmeksizin Geri Gönderme Merkezi’ne geri götürüldü. Yaşadığı bu olaylardan sonra Geri Gönderme Merkezi’nde haksız ve hukuksuz olarak tutulduğunu ifade eden Mamedova, serbest bırakılması için sulh ceza hâkimliği’ne başvurdu. Mamedova, 5 günde bir imza atma karşılığında serbest bırakıldı.

        GÖREVLİ MEMURLARI ŞİKÂYET ETTİ

        Solmaz Mamedova, Kumkapı Geri Gönderme Merkezi’nde olay günü görevli bulunan memurların görevlerini ihmal etmeleri sonucunda 1.5 aylık bebeğinin düştüğünü öne sürdü. Mamedova, can güvenliğinin de korunmadığını iddia ederek olayın yaşandığı gün görevli olan polis memurlarından şikâyetçi oldu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ