Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Kozmik oda soruşturmasında telefon dinleyen polislere 2 yıl hapis istendi

        Cemal DOĞAN/ANKARA

        Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a yönelik suikast planı iddiasıyla yürütülen ve kamuoyunda “kozmik oda soruşturması” olarak bilinen soruşturmanın takipsizlikle sonuçlanmasının ardından olayın “kumpas” olduğuna dair açıklamalar gelmişti. HSYK soruşturmayı yürüten ve kozmik odada arama yapan Savcı Mustafa Bilgili hakkında inceleme başlatırken, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da soruşturmada görev alan polisler hakkında soruşturma başlatmıştı. Savcılık, soruşturma kapsamında ilk davayı, suçlanan askerlerin avukatları ile yaptıkları görüşmeleri dinleyen Terörle Mücadele Şubesi’nde görevli polisler İbrahim F. ile Mahmut Ş. hakkında açtı.

        2 YILA KADAR HAPİS

        Takipsizlik kararını veren Anayasal Suçlara Karşı İşlenen Suçlar Bürosu Cumhuriyet Savcısı Tekin Küçük’ün suç duyurusu üzerine başlatılan soruşturmayı, Memur Suçları Bürosu Cumhuriyet Savcısı Alpaslan Karabay yürüttü. Hazırlanan iddianamede, şüpheli polislerin, Seferberlik Bölge Komutanı Albay Yusuf A. ve suçlanan diğer tüm askerlerin, avukatları Süleyman Ayhan’la yaptıkları 8 ayrı telefon görüşmesini yasadışı olarak kayda aldığı belirtildi. İddianamede, “İmha edilmesi gereken veri niteliğindeki müştekiye ait telefon konuşmalarını kayda almak ve kayda aldıktan sonra imha etmemek suretiyle müsnet suçu işledikleri anlaşılmıştır” denilerek polislerin 2 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istendi.

        CMK’YA AYKIRI KAYIT

        Şüpheli polislerin telefon konuşmalarını, Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun (CMK), “Şüpheli veya sanığın tanıklıktan çekinebilecek kişilerle arasındaki iletişimi kayda alınamaz. Kayda alma gerçekleştikten sonra bu durumun anlaşılması halinde, alınan kayıtlar derhal yok edilir” şeklindeki 135. maddesine aykırı şekilde kayda alarak suç işledikleri ifade edildi. İddianamede, şüpheli polislerin mahkeme kararı ile aldıkları dinleme izni ile eylemi gerçekleştirdikleri ve ses kayıt çözümlerini tutanak haline getirerek soruşturma dosyasına koydukları ileri sürüldü. Polislerse savunmalarında iddiayı reddetti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ