Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa 'Doktorum' diye kandırıp genç kadını dolandırdı

        GAZETE HABERTÜRK / Eray EROLLU / Ümran AVCI

        İstanbul’da bir mekânda kendisini doktor olarak tanıtan O.T. ismindeki adama güvenip sevgili olan F.Ş., “Otomobilini sat; üzerine para koyayım, daha üst modelini alalım” yalanına inandı. Otomobilinin parasını kaptıran F.Ş., şikâyetçi oldu.

        İstanbul Ümraniye’de oturan F.Ş. (32) isimli kadın, 2013 yılının aralık ayında arkadaşlarıyla Sarıyer’de bir balıkçıya gitti. Akıllı telefonundaki ‘Foursquare’ adlı programla aynı mekânda bulunan O.T.’yle (30) tanıştı. İddialara göre O.T. kendisini doktor olarak tanıttı ve çift birbirinden hoşlandı. Bir süre sonra O.T., sevgilisinin evinde kalmaya başladı. Bu sürede F.Ş.’yi ailesiyle tanıştıran, F.Ş.’nin akrabalarıyla tanışan O.T., genç kadına, “Senin aracın eski model. Bunu satalım. Üstüne ben de para ekleyeyim, sana daha üst model bir otomobil alalım” teklifinde bulundu. Teklifi kabul eden F.Ş.’nin otomobilini O.T., tanıdığı galericiye 20 bin liraya sattı. Galerici, “Para bankada, yarın çeker veririm” diyerek genç kadına satış evraklarını imzalattı.

        ‘BAŞKALARININ CANI YANMASIN’

        Ertesi gün O.T., galeriden aldığı aracın parasını cebine koydu. Birkaç gün sonra F.Ş. parasını isteyince O.T., “Paran bende merak etme. İyi bir araç bulunca üstüne para koyup otomobil alacağım” dedi. Parasını ısrarla isteyen F.Ş., O.T.’den şiddet gördü.

        Bu yılın mart ayında F.Ş., O.T.’yle yollarını ayırdı. “Paramı vermezsen seni rezil edeceğim. Doktor da değilsin, foyanı meydana çıkaracağım” diyen genç kadın, ölümle tehdit edilince İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’na giderek şikâyetçi oldu. F.Ş., dilekçesinde şu iddialarda bulundu: “O odada yokken çalan telefonunu açtığımda, hemşire olduğunu söyleyen ve sevgilimle yaşadığını belirten bir kadın bin TL’sini kaptırdığını ve terk edildiğini anlattı. İnanmak istemedim. Ayrıldıktan sonra O.T.’nin bir arkadaşını aradım. Sormam üzerine, ‘O kim, doktorluk kim? Herkesi böyle kandırıyor’ yanıtını aldım. Araştırmam sonucu O.T.’nin SGK’lı çalışmış tek bir günü olmadığını öğrendim. Bu adam beni batırdı. Otomobilimin parasını istiyorum. Kadınlar bu adamdan uzak dursun. Başkalarının canı yanmasın.”

        "YALNIZ YAŞAYAN KOLAY KANIYOR"

        İSTANBUL Bağcılar’da yalnız yaşayan 3 çocuk annesi Gülten Ç. (59), 4 günde 3 kez cep telefonundan arayıp kendisini polis olarak tanıtan dolandırıcıya tüm mal varlığını verdi. Gülten Ç., 2 evini satıp eline geçen 210 bin TL’yle, 2 bin 700 TL’lik altınının yanı sıra bankadan çektiği 40 bin TL’yi dolandırıcıya kaptırdı. Aynı günlerde, İstanbul Zeytinburnu’nda B.T. (63) de kendilerini polis olarak tanıtan dolandırıcıların isteği üzerine evini 250 bin TL’ye satıp parayı istenen hesaba yatırdı. Dolandırıcıların özellikle yaşlı ve yalnız yaşayanları hedef alması ‘bu profildeki insanların daha mı kolay kandırıldığı’ sorusunu akıllara getirdi...

        ‘TÜRKİYE’DE KADINLARIN 5’TE 1’İ KANDIRILABİLİR’

        Psikiyatr Dr. Ayhan AKCAN: Orta yaş üstü kadınların, kocası yoksa veya çocukları evlenip evden ayrıldıysa yalnız kaldığında bir şaşkınlık dönemi oluyor. Bu süre yıllar alabiliyor. Genellikle kendini ifade etmeyen, daha önce risk almayan, detaylı, planlı işleri yapmayan, bu tür işleri genellikle çocukları veya kocası tarafından yapılan kadınlar, 8-10 yaşındaki bir çocuğun yapısına bürünebiliyor. Yalnız kaldıklarında böyle risklere maruz kalıyorlar. Özelikle 45 yaşından sonra menopozla beraber, eğer sosyal değilse yıkım gerçekleşiyor. Bunlara “Sosyal debi” diyoruz. İnsanlarla ilişkisi olmayan, dünyasını evinde kuran insanlar, dışarıdan gelebilecek tehlikeye açık olarak her söylenene inanıyor. Başkaları onun hakkında karar verdiği için bocalıyor. Bana göre kadınların en az 5’te 1’i bu anlamda Türkiye’de riskli.

        ‘YAŞLILARDA YALNIZLIK BEYNİ KÜÇÜLTÜYOR’

        Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat TARHAN: Alzheimer’ın artmasının sebeplerinden biri de modern insanın yalnızlaşması. Sürekli, uzun süreli yalnız kalanlarda beyin uyarısız kaldığı için hafıza zayıflaması oluyor, demans ortaya çıkıyor. Böyle durumlarda da kişi kendi haklarını koruma konusunda büyük hatalar yapıyor. Kolay yönlendirilip kandırılıyor. Bu tür olaylara maruz kalan kişinin yakınları psikiyatrik muayene istesin. Yalnızlık böyle durumlarda beyni küçülten bir şey. Sosyal temasın az olması ileri yaşta en önemli risk alanıdır. Yaşlıları yalnız bırakmamak gerekiyor.

        ‘HAYIR DİYEMEYENLER RİSK ALTINDA KALIYOR’

        Psikolog Nur YAYCIOĞLU: Ben bir psikolog olarak bunu yalnız yaşamaya bağlamıyorum. Bunu kişilerin donanımına, aklına, fikrine, tecrübelerine, şimdiye kadar olan yaşantılarına, insanları tanımalarına bağlıyorum. Daha çok kadın olsun erkek olsun çabuk paniğe kapılan kişiler, polis gibi otorite korkusu olanlar veya insanları kolay reddedemeyen, “Hayır” diyemeyen kişiler daha çok aldanırlar. Bir de genellikle bu sahtekârlar yalnız yaşayanları hedef alıyor. Bu yüzden oran yükseliyo

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ