Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e veda günü

        9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel son yolculuğuna uğurlandı.Demirel'in naaşı, Güniz Sokak'taki evinin önündeki ilk törenin ardından ikinci tören için TBMM'ye uğurlandı. Süleyman Demirel için TBMM'de devlet töreni düzenlendi. Demirel'in aynı zamanda doktoru da olan manevi kızı Aylin Cesur, törenin sonunda tabutun üzerine Demirel'in şapkasını koydu. Demirel'in naaşı, Esenboğa Havalimanı'ndan kalkan bir uçakla memleketi Isparta'ya götürüldü.

        Isparta Süleyman Demirel Havaalanı'na askeri uçakla getirilen Demirel'in naaşı, Süleyman Demirel Üniversitesi ve şehir merkezinde dolaştırıldıktan sonra doğduğu İslamköy'e getirildi.

        Demirel'in naaşı, TBMM'deki devlet töreninin ardından top arabasına konularak camiye getirildi. Naaşının geçişi sırasında bazı vatandaşlar telefonlarıyla selfie ve fotoğraf çekti.

        Demirel için Kocatepe Camii'nde cenaze namazı kılındı. Cenaze namazını Eski Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz kıldırdı.

        Demirel'in naaşı Esenboğa Havalimanı'na götürüldü. Demirel bugün İslamköy'de toprağa verilecek.

        GÜLSUYU SIKILDI

        Demirel'in naaşına gül yaprakları atıldı, memleketi Isparta'dan getirilen gülsuyu evinin bulunduğu sokağa özel araçlarla sıkıldı.Demirel'in cenazesi, saat 07.50 sıralarında Özel Güven Hastanesi'nden alındı. İlk tören Güniz Sokak'taki evinin önünde saat 08.00'de başladı.

        DEVLET ZİRVESİ BULUŞTU

        Demirel için ikinci tören, TBMM’de gerçekleştirildi. Törene, devletin zirvesi, siyasetçiler, dava arkadaşları ve yakınları katıldı.

        CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: KENDİSİNE HAS BİR TARZI OLAN DEVLET ADAMIYDI

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, vefat eden 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel için TBMM'de düzenlenen törende yaptığı konuşmada, "Rahmetli Demirel, yarım asır boyunca siyasetin ve devlet yönetiminin her kademesinde ülkesine değerli hizmetler verdi" dedi.

        Vefat eden 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel için TBMM'de devlet töreni düzenlendi.

        Törende devlet adına konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine, "Bu acı günümüzde sizleri tazimle, hürmetle selamlıyorum" diyerek başladı.

        9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e bir kez daha Allah'tan rahmet, başta ailesi olmak üzere, tüm sevenlerine ve millete başsağlığı dileklerini ifade eden Erdoğan, "Rahmetli Demirel, yarım asır boyunca siyasetin ve devlet yönetiminin her kademesinde ülkesine değerli hizmetler verdi" diye konuştu.

        "Kendisi Türkiye'nin güzel günleri de karanlık günlerine de şahitlik etmiş canlı bir tarihti" ifadesini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

        "Her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır derler... Süleyman Demirel gerçekten her bakımdan kendine has tarzı olan bir siyaset ve devlet adamıydı. Isparta'nın İslamköyü'nden çıktığını hiçbir zaman unutmadı. Tam tersine bu özelliğini her fırsatta gururla ifade etti. Bu vasfı aynı zamanda onun milletiyle güçlü bir bağıydı. Siyasetle uzun yıllar boyunca uğraşan herkes bilir ki bu alanda ayakta kalmak, kalıcı olmak öyle kolay değildir. Milletin dilini yakalamak kolay değildir. Milletin gönlünde yer etmeden böyle bir başarı elde edilemezdi. Bunun için de milletle aynı dili konuşmanız, aynı hissiyatı paylaşmanız gerekiyor. Demirel işte tüm bu vasıfları üzerinde toplayan, bu tarz siyasetin sembolü haline gelmiş bir isimdi. İsmini dahi marka haline getirmiş bir siyasetçinin hatırasına saygı göstermek, onun gibi düşünmeyenlerin de yerine getirmesi gereken bir vecibedir.

        Ülke içinde gittiğim pek çok yerde kendisinin ve hizmetlerinin izine rastladığımı özellikle belirtmek isterim. Gerek İslamköy'de bizzat yaptırdığı külliye, gerekse Güniz Sokak'taki evi, bundan sonraki nesillere onu anlatan, onun hatıralarını yaşatan eserler olacaktır."

        Belgeleriyle adeta bir arşiv haline gelmiş Güniz Sokak'taki evin, bundan sonra gençliğin, milletin hizmetine sunulmasının, siyasetle ilgilenen veya ilgilenmeyen gençliğe de yol açıcı olacağını vurgulayan Erdoğan, konuşmasını "Bir kez daha ailesinin, sevenlerinin, ülkemizin başı sağolsun. Allah gani gani rahmet eylesin" sözleriyle tamamladı.

        TANSU ÇİLLER: ARTIK DUA ZAMANI

        Törenin ardından kortej yürüyüşe geçtiği sırada eski başbakanlardan Tansu Çiller, kısa bir değerlendirmede bulundu. Kendisine yakınlığı ve son dönemde yaşadığı kırgınlıklar hatırlatılarak Demirel hakkında soru yöneltilen Çiller, "Hepimizin başı sağ olsun. Şimdi bugün söylenecek her şey artık söylendi. Artık dua zamanı. Mekanı cennet olsun inşallah. Allah gani gani rahmet eylesin." dedi.

        TÜRK YILDIZIYLA MEMLEKETİNE

        Demirel'in naaşı, kılınan cenaze namazının ardından, güvenlik önlemleri eşliğinde Esenboğa Havalimanı'na getirildi.Cenaze aracıyla aprona alınan Demirel'in Türk bayrağına sarılı naaşı, bir süre askeri tören mangasının omuzlarında taşındıktan sonra TSK'ya ait özel Türk yıldızları uçağına konuldu. Demirel'in kardeşi Şevket Demirel ve diğer aile yakınları ise Cumhurbaşkanlığına ait özel "TUR" uçağı ile hareket etti.

        NAAŞI İSLAMKÖY'E GETİRİLDİ

        Isparta Süleyman Demirel Havaalanı'na askeri uçakla getirilen Demirel'in naaşı, Süleyman Demirel Üniversitesi ve şehir merkezinde dolaştırıldıktan sonra doğduğu İslamköy'e getirildi.

        Askeri cenaze aracından Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Tören Mangası tarafından alınan Demirel'in Türk bayrağına sarılı naaşı, bugün cenaze namazının kılınacağı Şehriban Hatun Camisi'nin bahçesindeki morga kaldırıldı. Daha sonra Demirel için dua okundu. Harran Eski Belediye Başkanı Mahmut Özyavuz, Süleyman Demirel ile genel müdürlük görevini yürütürken 1963 yılında Harran'a ilk içme suyu verildiği zaman tanıştıklarını söyledi.

        Türkiye'nin, Süleyman Demirel'e borçlu olduğunu ifade eden Özyavuz, cenazeye katılmak için 3 gün önce Harran'dan Isparta'ya geldiğini söyledi. Özyavuz, "Atatürk'ten sonra bir Demirel geldi, ikinci Demirel gelmesi mümkün değil, yapıcı, dindar, fakirin babası, Türkiye'nin babası" dedi. Mahmut Özyavuz, Demirel'in mezarına koymak için Harran'dan toprak getirdiğini de belirtti.

        SOKAKLARDA İNSAN SELİ

        Demirel'in naaşı kent merkezindeki Mimar Sinan Caddesi'ne getirildiğinde ise Ispartalılar buraya aktı. Isparta Belediyesi, Isparta Sanayi ve Ticaret Odası binalarından çuvallarla getirdikleri gül yapraklarını döktü. Konvoyun önünde giden belediye araçlarından sokak ve caddelere gülsuyu sıkıldı. Kent merkezinde Süleyman Demirel'in heykelinin de bulunduğu alanda ise her yer insan seline döndü. Binlerce Ispartalı, hemşerileri Demirel'i alkışlar ve gözyaşları içinde uğurladı. Bazı vatandaşlar ise bu sıra ellerindeki fötr şapkaları sallayarak veda etti. Yol kenarındaki vatandaşların çoğu, cep telefonlarıyla Demirel'in cenaze konvoyunu görüntüledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ