Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğit-donat için yeni düzenleme

        ANKARA

        Dost ve müttefik ülkelere sağlanacak mal ve hizmet yardımlarıyla ilgili görüşmelerde bulunma ve anlaşma imzalama yetkisinin, “hükümetin belirleyeceği kişi ve kuruluşlara verilmesi” kararlaştırıldı. “Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) ihtiyaç fazlası mal ve hizmetlerinin satış, hibe, devir ve elden çıkarılması; diğer devletler adına yurtdışı ve yurtiçi alımların yapılması ve eğitim görecek yabancı personel hakkında kanunun uygulanmasına dair esaslar” yeniden belirlenerek dün Resmi Gazete’de yayımlandı.

        TAŞINMAZLAR KAPSAM DIŞI

        Yeni düzenleme, dost ve müttefik ülkelere sağlanan yardımların yanı sıra Suriyeli muhaliflere verilen eğitdonat desteği benzeri uluslararası girişimleri de yakından ilgilendiriyor. Müttefik ülkelere sağlanacak yardımlarla ilgili görüşmeleri Dışişleri Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı yürütüyor.

        Yeni düzenleme, hükümetin belireleceği ‘kişi ve kuruluşlar’ın da bu yöndeki görüşmeleri yürütebilmesini öngörüyor. Esasların “Uygulamaya İlişkin Düzenlemeler” başlıklı maddesine, “Dost ve müttefik devletlere ve bu devletlerde bulunan kamu veya özel nitelikteki kurum ve kuruluşlara mal ve hizmetin hibesi, mübadelesi veya yardım olarak verilmesi işlemleri ile ilgili görüşmelerde bulunmaya veya anlaşmalar imzalamaya, Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın yetkileri sınırlı kalmak kaydıyla, ilgili bakanın teklifi ve Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenecek kişi ve kuruluşlar yetkilidir” fıkrası ilave edildi.

        TSK’nın ihtiyaç fazlası mallarını kapsayan düzenlemede, taşınmaz mallar kapsam dışı bırakıldı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ