Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Temsilde 95 yılın en demokratik Meclis'i göreve başladı

        Saliha ÇOLAK/Ahmet KIVANÇ/Esra YAZDIÇ DEMİR/Düzgün KARADAŞ/Volkan YANARDAĞ/Bahar BAKIR/Murat GÜRGEN /HT GAZETE

        7 Haziran Milletvekili Seçimi’nde oluşan 25. Dönem Meclisi’nde görev yapacak milletvekilleri, dün özel oturumda yemin ederek görevlerine başladı. Genel Kurul’u en yaşlı üye sıfatıyla 77 yaşındaki CHP Milletvekili Deniz Baykal yönetti.

        Oturum öncesi, şeref salonunda fraklı görüntü veren ve 42 yıl önce Meclis’e en genç milletvekillerinden biri olarak girdiğini belirten Baykal, “Genç divan üyeleriyle birlikte olmaktan çok mutluyum. Arkadaşlarımı görünce kendimi zaman içinde geriye sıçramış gibi hissediyorum. TBMM bu işte, kuşaklar boyu devam eden, her kuşağın görevini yaptığı demokrasinin temel kurumu” dedi.

        TBMM Genel Kurulu salonuna gelen ilk lider MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli oldu. Ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu aynı anda salona girdi. Bu sırada AK Parti ve CHP sıralarının alkışları birbirine karıştı. Meclis’e en son HDP Eşbaşkanları Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ geldi. Parti liderlerinin hiçbiri salonda tokalaşmadı, selamlaşmadı.

        Yeni hükümet kuruluncaya kadar görevine devam edecek olan 62. hükümetin bakanları da kabine sıralarında yerlerini aldı.

        KÜRSÜ HÂKİMİYETİ

        7 Haziran seçimleriyle oluşan Genel Kurul düzeni ilk kez görüntülendi. Eski tabloya göre en dikkat çekici fark, daha önce salonun yarısından fazlasını dolduran AK Parti’nin sola doğru kayması ve muhalefet sıralarının kürsü önüne kadar gelmesi oldu. CHP Grup Başkanvekilleri, konuşmacı kürsüsünün tam karşısına oturacak. Kürsüde olası eylemler sırasında ilk müdahaleyi ön sıralarda oturanlar yapıyor.

        Yeni vekillerin aileleriyle Meclis tarihinin en kalabalık günlerinden biri yaşandı. Yaşanan heyecandan payını, geçici Meclis Başkanı Baykal da aldı. Baykal açılış konuşmasında “Geçici Meclis Başkanı” yerine “Geçici Genel Başkanınız olarak” deyince uğultular yükseldi. Baykal hatasını düzeltirken hatası Başbakan’ı ve Cumhurbaşkanı’nı da güldürdü.

        ‘TEK PARTİ DÖNEMİ’

        Baykal, açılış konuşmasında 1999 yılından bu yana Türkiye’nin en büyük 20 ekonomi arasında yer aldığına işaret ederek, bu tabloda emeği olanlara teşekkür etti. Baykal şöyle konuştu:

        -Şimdi yeni bir Meclis ile karşı karşıyayız. Milletimizin takdiri böyle oldu. Şimdi bunu işletmek zorundayız. Uzun bir tek parti yönetimine dayanan iktidar döneminin acı tatlı deneyimleri sonucunda milletimizin kararı, uzlaşmak, elbirliği, işbirliği yaparak yönetmek doğrultusunda olmuştur.

        -Geçmişte yaşanan gerginliklerin, çatışmaların, dayatmaların sonucunda ortaya çıkan kutuplaşmayı sürdürmenin şartları artık kalmamıştır. TBMM’nin bunu en iyi şekilde değerlendireceğine inanıyorum.

        Yemin töreni, Deniz Baykal’ın yemin metnini okumasıyla başladı. Alfabetik sıraya göre illerin isimleri okunmadan önce bedensel engelli AK Parti Milletvekili Bennur Karaburun kurulan özel platform üzerinden tekerlekli sandalyesiyle kürsüye gelerek yemin etti. HDP Milletvekillerinden Rıdvan Turan geçirdiği operasyon, Ahmet Yıldırım kayınpederinin vefatı, Mizgin Irgat annesi ve kız kardeşinin kaza geçirmesi nedeniyle yemin törenine katılmadı. Yurtdışındaki AK Parti Milletvekili Talip Küçükcan ile CHP’li vekiller Haluk Koç ve Ayşe Gülsün Bilgehan da yemin törenine gelemedi.

        Yemin töreni gecenin ilerleyen saatlerine kadar sürdü.

        28 YILLIK REKOR

        Üçte ikisi yenilenen Meclis’i dün en yaşlı üye sıfatıyla Baykal yönetse de aralıksız milletvekilliği rekoru MHP Milletvekili Murat Başesgioğlu’nda. MHP İstanbul Milletvekili Murat Başesgioğlu, 28 yıldır kesintisiz milletvekili. 19. 20. ve 21. Dönem’de ANAP’tan seçilen Başesgioğlu Mesut Yılmaz başkanlığındaki 55. hükümetin İçişleri Bakanı idi.

        2002’de yeni kurulan AK Parti’ye geçen Başesgioğlu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Devlet Bakanlığı yaptı. 2 Temmuz 2010’da AK Parti’den ilkelerinin ters düştüğü gerekçesiyle istifa eden rekortmen vekil 28 Ocak 2011’de MHP’ye katıldı.

        YEMİN METNİ

        "Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma; hukukun üstünlüğüne, demokratik ve laik cumhuriyete ve Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma; toplumun huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerden yararlanması ülküsünden ve Anayasa’ya sadakatten ayrılmayacağıma;Büyük Türk milleti önünde namusum ve şerefim üzerine ant içerim"

        YEMİN TÖRENİNDEN NOTLAR

        -Milletvekillerine Genel Kurul’da kokartlar, çiçekler ve 25. dönem için özel bastırılan pul ve zarflar hediye edildi.

        -Görevi Baykal’a devreden Cemil Çiçek, eski başkanlardan Köksal Toptan ile birlikte kordiplomatik locanın yanında bulunan bölümde töreni takip etti.

        -Yemin metni içindeki “Büyük Türk Milleti” ifadesine karşı çıktıklarını zaman zaman dile getiren HDP’li vekillerin önemli kısmı, düşük tonda bir sesle yemin etti. Abdullah Öcalan’ın yeğeni Dilek Öcalan, en genç milletvekillerinden biri olarak kürsüye çıktı.

        -HDP sıraları İstiklal Marşı okunurken ayağa kalktı ancak marşı okuyan tek HDP’li, eski CHP’li Celal Doğan oldu.

        -HDP Milletvekili Garo Paylan, yemini öncesi Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın yanına giderek azınlık okullarındaki ‘soy kodu’ uygulamasına son verilmesini ve kayıtların okul müdürlerinin yetkisine bırakılmasını talep etti.

        -Yemin törenine dakikalar kala son kayıt işlemini MHP İstanbul Milletvekili Meral Akşener yaptırdı.

        -AK Partili Bennur Karaburun yemine başlamadan önce kısık bir sesle “Bismillahirrahmanirrahim” dedi.

        -HDP’li Feleknas Uca kürsüye yakasında Ezidilerin simgesi olarak bilinen Tavuskuşu figürlü broş takarak çıktı.

        -HDP’li Celal Doğan, Genel Kurul’a gelince MHP lideri Devlet Bahçeli ile tokalaştı.

        ATATÜRK İÇİN SAYGI DURUŞU

        Yemin töreninde bir Meclis geleneği tekrarlandı. Yemin sırası Ankara milletvekillerine geldiğinde Baykal, milletvekillerini Atatürk’ün manevi huzurunda 1 dakikalık saygı duruşuna davet etti.

        DAVUTOĞLU'NUN SOHBETİ

        Başbakan Davutoğlu, yemin töreni öncesi kuliste bazı bakanlar ve başkanvekilleriyle sohbet etti. Davutoğlu, bir gazetecinin AK Parti’nin Meclis Başkanı adayını sorması üzerine, “Zamanı gelince her türlü adımı atacağız” dedi.

        ASKERİ TÖRENLE KARŞILANDI

        Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı TBMM’de, en yaşlı 2. üye AK Partili Seyit Eyyüpoğlu askeri törenle karşıladı. Baykal locadaki yerini alan Erdoğan’ı anons etti. AK Parti sıraları ayağa kalkarak Erdoğan’ı alkışladı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ