Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı AYM, Nihat Özdemir’in başvurusunu basın özgürlüğü vurgusu yaparak reddetti

        GAZETE HABERTÜRK

        AYM süreci; işadamı Özdemir’in “gerçek dışı açıklamalarla kişilik haklarına saldırıda bulunduğu” iddiasıyla Altaylı aleyhine tazminat davası açmasıyla başladı. Ankara 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin reddettiği davanın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 4. Hukuk Dairesi de ret kararını onadı. Özdemir, davayı AYM’ye taşıdı. Yüksek Mahkeme de Özdemir’in haklarının ihlal edilmediğine karar verdi.

        ‘GÖRÜNÜR GERÇEKLIK’

        Altaylı’nın köşe yazısı ve programdaki sözlerinin bir ölçüde, genel yararı ilgilendiren bir tartışmaya katkı sunduğunun kabul edilebileceği belirtilen kararda şöyle denildi:

        Basının genel yararı ilgilendiren bütün sorunlar hakkında bilgi ve fikir yayma fonksiyonuna, kamunun bu bilgi ve fikirleri alma hakkının eklendiği unutulmamalı.

        İlk derece mahkemesi olaylarla yayınların içeriği arasındaki öz-biçim ilişkisinin bozulmadığına ve başvuruya konu sözlerde geçen olayların ‘görünür gerçekliğe’ uygun olduğuna karar vermiştir.

        Diğer yandan başvuruya konu sözlerde abartıya kaçılmadığı da söylenemez. Ne var ki basın özgürlüğünün kapsamının, demokrasi ile yakın ilişkisinin doğal sonucu olarak, bir dereceye kadar abartıya ve hatta kışkırtmaya izin verecek şekilde geniş yorumlanması gerektiği kabul edilmelidir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ