Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Başbakan Davutoğlu, Bosana'da Srebrenitsa'yı andı

        Davutoğlu, Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı Denis Zvizdiç ile görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

        Devlet Kurumları Binası'ndaki toplantıda konuşan Başbakan Davutoğlu, Saraybosna ve Bosna Hersek ile yakın ilişkisinin bilindiğini vurgulayarak, kendisini bir Saraybosnalı olarak gördüğünü her fırsatta ifade ettiğini belirtti.

        Dışişleri Bakanlığı döneminde 12 defa ziyaret ettiği Saraybosna'ya başbakan olarak gelmekten duyduğu onuru dile getiren Davutoğlu, Saraybosna ve Bosna Hersek'in çok kültürlü barışın güzel örneklerini vermesinin yanı sıra ülke ve şehirde büyük acıların da yaşandığını vurguladı.

        Bosna Hersek'i insanlık vicdanının en önemli merkezlerinden biri olarak nitelendiren Davutoğlu, ziyaretinin çok acılı Srebrenitsa soykırımının 20. yılı dolayısıyla gerçekleştiğini ve hüzünlü olduğunu belirtti.

        Srebrenitsa'da hayatını kaybedenlere rahmet dileyen, ailelerine taziyelerini sunan Başbakan Davutoğlu, "Srebrenitsa'da sadece oradaki kardeşlerimiz katledilmedi, insanlık vicdanı ve uluslararası hukuk da katledildi" diye konuştu.

        Bu olayların ardından geçen 20 yıl sonrası gerekli derslerin alınmasını ümit ettiğini dile getiren Davutoğlu, dünyanın birçok köşesinde benzer acıların hala yaşanmasından büyük üzüntü duyduğunu ifade etti.

        Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi üyeleri ve Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı Denis Zvizdiç ile görüşmeler yaptığını belirten Davutoğlu, "Gerek Konseyde gerek hükümette gördüğüm atmosfer bütün bu acılar üzerinde Bosna Hersek için çok ümitli olmamız gerektiğini bize bir kez daha gösteriyor. Bosna Hersek'i daha güzel bir geleceğe taşımak için çok güçlü bir irade gördüm ve bundan büyük memnuniyet duydum" diye konuştu.

        Türkiye'nin Bosna Hersek'e NATO ve Avrupa Birliği üyeliği gibi konularda her türlü desteği vermeye devam edeceğini vurgulayan Davutoğlu, ülkede planlanan ekonomik reformlar konusunda da destek vermeye hazır olduklarını söyledi.

        "Bosna Hersek iç barış ve etkin, süratli işleyen yönetimle Avrupa'nın yükselen ülkeleri arasına rahatlıkla girebilecek potansiyele sahiptir" diyen Davutoğlu, Türkiye olarak Bosna Hersek ile ekonomik ilişkileri geliştirme konusunda güçlü iradeye sahip olduklarını kaydetti.

        Davutoğlu, iki ülke arasındaki dış ticaret hacminin 500 milyon dolara ulaştığını belirterek, Bosna Hersek'in en fazla ihracat yapan şirketleri arasında iki Türk firmasının bulunmasından duyduğu memnuniyeti de dile getirdi.

        "Her zaman Bosna Hersek'in yanında olduk, olmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullanan Davutoğlu, gösterdiği misafirperverlikten dolayı teşekkür ettiği Zvizdiç'i ilk fırsatta Türkiye'de ağırlamaktan mutluluk duyacağını söyledi.

        Başbakan Davutoğlu'na ziyaretinde Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da eşlik etti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ